Nærgående portræt af Bjarne Riis bliver mere privat end kontroversielt, mener DCU-formand.

I DR-journalisten Niels Christian Jungs optik havde den danske Tour-vinder snydt sig til tops med en blanding af flid, fusk og doping. Og i dokumentarudsendelser som ’Tavshedens pris’ fik han blotlagt professionel cykelsports mere dunkle sider.

Torsdag binder Jung og Riis selv en krølle på 15 års historie. Men der bliver ikke tale om nogen blodig konfrontation i ’Riis - Forfra’, som er destillationen af halvandet års arbejde, hvor DR-journalisten har været tættere end de fleste på den nu forhenværende ejer af Team Saxo-Tinkoff.

I Danmarks Cykle Union (DCU) forventer man ikke at se Bjarne Riis stillet til regnskab for hans tid som holdejer. En æra, ryttere som Michael Rasmussen, Bo Hamburger, Jörg Jaksche og Tyler Hamilton hævder har været med doping som omdrejningspunkt. Med eller uden chefens initiativrige accept eller det blinde øje vendt til.

- Det bliver formentlig en anden og mere privat side af Bjarne Riis, vi får at se. Jeg regner i hvert fald ikke med, at den undersøgelse Anti Doping Danmark har været i gang med, bliver et tema, siger formand Niels Sørensen fra DCU.

Netop rapporten fra Anti Doping Danmark ventes at blive et vidnesbyrd om, hvad der er foregået bag kulissen i de år, hvor Riis som ejer af Team CSC og siden Team Saxo-Tinkoff førte holdet frem til en status blandt de bedste i verden. Men der bliver ikke tale om en ajourført 2014 udgave af ’Tavshedens pris’, mener Niels Sørensen.

- Det er fint, at journalisterne har kant og er kritiske. Men man kan vel også argumentere for, at danskerne får det mere private billede af ham med, siger Sørensen til bt.dk.

At komme tæt på Riis har ikke været let, når man som Niels Christian Jung har grundlagt karrieren på at være uforsonlig og dybdeborende dopingdetektiv.

- Vores forhold har været en blodig og svær historie, men vi var nok kommet til et sted i livet, hvor stridsøksen kunne begraves, erkender Jung, som undervejs fik masser af dramatik på både de indre og ydre linier.

Dét, der begyndte som ønsket om at lave et klassisk comeback-epos om ’korkproppen’ og overleveren Bjarne Riis, skulle vise sig at blive langt mere kringlet, kontroversiel og lidelsesfuld. Faktisk var hele projektet tæt på at kuldsejle, da Tyler Hamilton i 2012 udsendte biografien ’Det hemmelige løb’, hvor Riis udpeges som en direkte linje til den spanske heksedoktor Eufemiano Fuentes, og siden skulle den danske holdejer også få sit at svare for, da Lance Armstrong blev fældet af den 1.000 sider lange USADA-rapport.

I begyndelsen af december måned meddelte Bjarne Riis, at han havde solgt sit livsværk og cykelhold til den russiske finansmand Oleg Tinkov.