Så meget var Riis altså ikke værd ...

Det er en myte, at Bjarne Riis i sin tid som holdejer har stået for udviklingen af danske cykeltalenter. DCU arbejder nu på at åbne nye døre for morgendagens stjerner.

Der trak sorte skyer til lyden af dommedagsbasuner ind over de danske talenter, da Bjarne Riis tidligere på måneden offentliggjorde salget af sit livsværk og cykelhold til den russiske finansmand Oleg Tinkov.

Fremtiden vil være blakket og chancerne for en kontrakt med et professionelt hold fra cykelsportens superliga decimeret. Udviklingen af de danske talenter går i stå uden et hold med en dansk kerneidentitet og profil som Team Saxo-Tinkoff, lyder den dystre sang.

Men spørgsmålet er, hvor mange talenter Riis reelt har formået at udvikle igennem de seneste mange år?

Ikke så mange igen, erkender André Steensen, som selv fik fire skades- og sygdomsplagede sæsoner i Stald Riis, inden karrieren gik retur til danske himmelstrøg og Team Cult Energy.

- Det er kendetegnende, at mange af de danske ryttere, som har været inde på Team CSC og Team Saxo Bank, har kørt i en ret fastlåst rolle som hjælperyttere og ikke ret meget andet, siger Steensen, der selv blev professionel med et særdeles lovende cv fra ungdomsårene.

- Så længe Bjarne Riis er sportslig ansvarlig, vil der selvfølgelig stadig være en åbning for danske navne, men Oleg Tinkov vil også sætte sit præg på det og sørge for at rekruttere unge russere. Når holdet ikke længere er danskejet, kan det betyde, at andre teams måske ikke tager det for givet, at man vil skrive med Riis, anfører André Steensen.

I DCU er man begyndt at rette benarbejdet andre steder hen i professionel cykelsport.

- Vi arbejder på at udvide netværket og se efter alternativer til Team Saxo-Tinkoff, så vi ikke er alt for afhængige af et hold. Som jeg ser det, er ejerskiftet ikke den katastrofe for dansk cykelsport, det er blevet gjort til. Det har været bekvemt, at vi kunne regne med en platform til de nyprofessionelle hos Riis, men der er altså nationer uden et World Tour-hold, som har masser af dygtige ryttere i feltet, siger DCU-talentchef, Morten Bennekou.

Frem for at sætte lid til Team Saxo Banks interesse, arbejder DCU nu med Brian Holm og QuickSteps talenthold, Team Sky og Carsten Jeppesen og ikke mindst det hollandske Argos-Shimanos udviklingshold, som i 2014 vil have Kristian Haugaard og Mathias Rask i truppen.

OL-guldvinder Lasse Norman Hansen var en af de nyprofessionelle, som i 2013 valgte Riis fra, da han skrev under med amerikanske Garmin.

- Det er fint at prøve noget andet end hos Bjarne. De resultater, holdet laver på World Tour, taler for sig selv – ’Alle de andre hold vinder mange cykelløb, men hvad vinder Bjarne?,’ spurgte fynboen retorisk feltet.dk, da han mødte undren over sit valg af Garmin til fordel for de velkendte rammer på dansk cykelsports professionelle flagskib.

Næsten samtidig med Normans overgang til de professionelle, nåede Jonas Aaen Jørgensen til vejs ende efter fire sæsoner hos Team Saxo Bank-Tinkoff.

- Der var flere gange, da jeg kørte på World Touren, hvor jeg følte, at jeg var en smule overflødig. Det er hårdt for motivationen, at man ikke føler sig brugbar, lød forklaringen fra Jonas Aaen, som trods en fin gevinst i GP Isbergues aldrig rigtigt fik hul på sejrsbylden og med årene gled mere og mere i et med feltets grå masse.

Jonas Aaens skæbne er langt fra enestående. Fra de seneste sæsoner har kun Michael Mørkøv brudt mønstret og indtrykket af, at danske ryttere oftest er med som vandbærere og det tynde øl på Team Saxo-Tinkoff. Chancer har der ellers været nok af.

- For nogen har det været lidt af en sovepude, de har ikke udviklet sig nok eller formået at flytte sig. Tidligere var vi nogle, som sørgede for at vinde et cykelløb i ny og næ, siger Allan Johansen, der selv har kørt under Bjarne Riis, men nu selv skal til at udklække danske talenter som sportsdirektør på Team Trefor-Blue Water.

- Spørgsmålet er måske også, hvor længe Bjarne Riis holder i sin nye rolle som ledende sportsdirektør på holdet. Hvis Alberto Contador ikke vinder Tour de France til sommer, kan Riis sagtens være færdig, vurderer Johansen.

Indtil da har Riis om ikke andet frie hænder uden en tidskrævende sponsorjagt til at tage sig af nyprofessionelle talenter som Michael Valgren og Jesper Hansen, der i år er skiftet fra Team Cult Energy. Måske har Riis endda fået optimale betingelser for at forløse dem.

KØB DAGENS BT ELLER BERLINGSKE OG SE DEN FULDE LISTE OVER DE TALENTER, DER LYKKEDES OG MISLYKKEDES HOS BJARNE RIIS.

Læs også: