Bjarne Riis' mangeårige læge, Joost de Maeseneer, forlader Team Saxo Bank-Tinkoff

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Bjarne Riis' holdlæge Joost de Maeseneer, bliver mandag beskyldt for at skjule Hamiltons dopingmisbrug. De beskyldninger afviser Maeseneer overfor sporten.dk, og i samme ombæring fortæller han, at han forlader Bjarne Riis.

Den belgiske læge, som har været på det danske hold helt fra begyndelsen, da holdet hed Team Home-Jack & Jones, trænger til noget nyt.

- Jeg forlader holdet, men det blev besluttet for et par måneder siden, så det har ikke noget med historien at gøre. Jeg ville gerne have en fjerde læge ind på holdet, men det kunne vi ikke blive enige om. Det er min beslutning. Jeg trænger til noget luftforandring, og det har intet at gøre med, hvad der sker lige nu. Jeg kunne sagtens stadig have arbejdet med Bjarne, siger Joost de Maeseneer, som i stedet for tager til Astana, hvor Jakob Fuglsang også kører fra næste sæson. - Der var 10 hold, der gerne ville have mig, men jeg har besluttet at tage til Astana. Der har jeg fundet nogle mennesker, som jeg ved, vil det bedste for cykling, og som har et godt antidoping-system, siger Joost de Maeseneer, som allerede i næste uge begynder på Astana.

Den 57-årige holdlæge har arbejdet sammen med to andre læger på Team Saxo Bank-Tinkoff. Han har været på holdet, da både Ivan Basso røg i fælden, og da Tyler Hamilton dopede sig. Men han afviser, at han har hjulpet med at skjule doping, som Hamilton påstår.

Hjælpen skulle ifølge Hamilton bestå i, at Joost de Maeseneer gav Hamilton indsprøjtninger med saltvand lige før en dopingtest, fordi det kunne få Hamiltons høje hæmatokritværdi til at falde, så han ikke blev taget.

- Jeg kan bare sige, at han fik nogle indsprøjtninger engang i mellem, f.eks. med vitaminer, men jeg kan ikke huske, at han skulle have haft nogle høje værdier, så vi gjorde aldrig noget i den retning. Vi ville ikke snyde. Vi gav kun de almindelige behandlinger.

Hamilton påstår også, at Joost de Maeseneer gav ulovlige recepter til rytterne, så de kunne bruge kortison, selvom de ikke havde behov for det.

- Når vi gav indsprøjtninger med kortison, så var det altid af lægelige hensyn, og aldrig fordi vi ville dope.

- Jeg kan sige, at mine kolleger og jeg har aldrig nogensinde været 'bad guys'. Det lyder mere som om, det her er en sag mellem Bjarne Riis og Tyler Hamilton. 

Holdlægen fortæller, at han i hele sin karriere - som også indebærer arbejde på TVM og det belgiske cykelforbund - flere gange har mistænkt ryttere for at dope sig. Hos Bjarne Riis skete det flere gange, at han opdagede værdier, som var mistænkelige.

- Hvis der var noget, vi var lidt bange for, eller der var nogle navne på holdet, som vi mistænkte, så informerede vi Bjarne. Jeg har været på holdet i snart 15 år, så det er helt normalt, at når man opdager noget, som ikke er helt normalt, og som man har sin tvivl om, så informerede vi selvfølgelig Bjarne, siger Maeseneer, som ikke vil ud med nogle navne. 

- Vi må være ærlige overfor hinanden. Når jeg har været i cykelsporten i så mange år, hvor der har været doping, så har jeg selvfølgelig stødt på 1, 2, 3, 4, 5 eller flere navne, som jeg har givet videre til Bjarne og sagt; "du skal være forsigtig med ham her". Men jeg vil ikke sige nogle navne, for det er fortroligt.

Hvad gjorde Bjarne, når du advarede ham om ryttere på holdet?

- Bjarne tog altid den rigtige beslutning. Derfor fulgte vi nøje den rytter, der var tale om, og så var det selvfølgelig svært at fortsætte med rytteren i fremtiden.