KØB PLUS!

Riis tøver med danske talenter

Team Saxo-Tinkoff satser fra 2013 på italiensk U23-hold, der kan spænde ben for tilgang af danske ryttere.

Mandag blev det officielt farvel til Troels Vinther, da Bjarne Riis og Team Saxo-Tinkoff siede den 25-årige midtjyde fra til truppen for 2013.

Med Vinthers exit, der fulgte Kasper Klostergaards tilbage i november, blev der trods Matti Breschels tilbagevenden minus i det samlede antal af danske ryttere på Team Saxo-Tinkoff for den kommende sæson. Og spørgsmålet er da også, om Bjarne Riis for fremtiden vil få nemmere ved at finde plads til de danske talenter, som i både junior- og U 23-regi ellers markerer sig meget stærkt.

Fra og med 2013 har Riis allieret sig med det italienske hold Ceramica Flaminia, der vil blive en integreret del af Team Saxo-Tinkoffs fødekæde med en blanding af italiensk, portugisisk, australsk og et stænk russisk talent.

- I denne sæson har Bjarne været nødt til at fokusere ekstra meget på, at han skulle ud og sikre sig verdensranglistepoint for at få fornyet sin WorldTour-licens, erkender Dan Frost, der er sportsdirektør på Team Saxo-Tinkoff.

- Vi kan ikke tage en ny dansk rytter ind hvert år, men så er det jo kun godt, at der er plads til en mand som Sebastian Lander på et andet stort udenlandsk hold, for tidligere var det jo et problem, at danske ryttere ikke var i så høj kurs, mener Frost, som er glad for de kontakter, man har til Danmarks Cykle Union og talentchef Morten Bennekou.

- Jeg synes ikke, der er grund til at kritisere Riis, for han tager sådan set, hvad der er af kvalitet blandt de unge danske ryttere. Vi er ikke i en situation, hvor vi kan kræve af ham, at han skal tage alle danske ryttere, så det er fint at få set, hvordan de gør sig på andre hold som eksempelvis BMC, siger Morten Bennekou.

For tre uger siden fik den 21-årige Team Tre-For rytter Kristian Haugaard kontrakt med Leopard-Trek, der er talenthold for RadioShack-Nissan. Heller ikke han fandt altså nåde for Bjarne Riis’ skarpe ørneblik på et marked, hvor der er kommmet intensiveret kamp om pladserne for de mange vandbærere og lærlinge. Omvendt er en overgang til et hold på et niveau under cykelsportens superliga ofte mere overkommelig end straks at skulle gnubbe albuer med de allerskrappeste. Og det kan komme et ungt stjernefrø til gode.

- Haugaards skifte var rigtigt godt. Leopard-Trek har et fornuftigt løbsprogram, og holdet har fået ikke færre end fem ryttere videre op i ’systemet’ i 2012, så de laver et godt stykke arbejde, påpeger Lars Bonde.

At det kræver talent, hår på brystet og en stålsat psyke at træde ind i cykelsporten, vidner flere mislykkede forsøg på.

Mads Christensen vandt i 2004 bronze ved VM for U23-ryttere og lignede et solidt bud på næste store danske profil. Men trods en kontrakt med QuickStep, kom Odder-drengen så slukøret ud af sit første prof-eventyr, at han helt droppede cyklingen indtil han blev ’samlet op’ igen af Glud & Marstrand-LRØ.

- Mads Christensen var nok et eksempel på, at talentarbejdet var i orden, men at rådgivningen ikke var det, mener Dan Frost, som siden har fået Mads Christensen tilbage i truppen hos Riis og Team Saxo-Tinkoff.

Igennem de senere år har et par af de mest lovende navne fra den danske cykelscene haft svært ved at finde fodfæste. André Steensen måtte vende hjem for et år siden efter fire ofte skadesplagede år hos Riis, og Rasmus Guldhammer skal snart i gang med sin tredje sæson efter at have annulleret sin kontrakt med HTC-Columbia i 2010.

Ifølge Dan Frost er der ikke tegn på, at den danske talentmasse er ude i kulden. Allerede tidligt i det nye år inviterer Riis en lille håndfuld lovende navne med på første træningssamling som et vink om, at de er inde i overvejelserne til en plads på holdet.

- Vi tager Jesper Hansen, Michael Valgreen, Asbjørn Kragh Andersen og Magnus Cort Nielsen med på vores træningslejr. Det er ikke ensbetydende med, at de får en kontrakt, men de kan måle sig med vores ryttere, og Bjarne kan godt lide at se dem an på den måde for at få en fornemmelse af dem både som ryttere og som personer, siger Dan Frost.

Læs også: