Bjarne Riis’ nye sponsor hader politik og fordommene om russiske forretningsmænd.

Det hele startede med fire par jeans for 50 rubler hver. Oleg Tinkov var en ung, russisk cykelrytter, der rejste til Usbekistan for at køre et løb. Her fik han øje på et par cowboybukser på udsalg, købte fire par og tog tilbage til Sankt Petersborg. Han solgte dem for 200 rubler hver. En forretningsmand var født.

Den karismatiske russer blev sådan rigtigt født i 1967 ind i en kulminearbejderfamilie fra byen Leninsk-Kuznetsky nær Novosibirsk. Han drog til Sankt Petersborg, hvor han begyndte at handle alt lige fra stereoanlæg til kaviar til printerpatroner, og snart jonglerede han med multi-millionsselskaber.

Blandt andet solgte han i 2000 sin fødevarevirksomhed ’Daria’ til Chelsea-mogulen Roman Abramovic for 20 millioner euro.

De penge investerede han i byggebranchen, solgte igen forretningen og blev 300 millioner euro rigere.

- Jeg har altid bygget mine forretninger op helt fra bunden. Og jeg har aldrig nogensinde været involveret i politik, regeringen eller tys-tys-ting, ligesom alle oligarkerne har det, siger Oleg Tinkov i et interview med sporten.dk

Og så bliver russeren vred. På fordommene om russiske rigmænd, som han selv bringer op. Fordomme om forretningsmænd dybt fedtet ind i den russiske regering og underverden og det, han mener, er en udbredt antagelse, at han selv er kommet til penge med mistænkelige metoder.

- Der er mange lyssky forretningsmænd i Rusland, men folk i Vesten går ud fra, at alle er kriminelle. Jeg er skidetræt af den fordom. Det er bullshit. Fordommene er skabt af arrogante folk i Vesten, der er jaloux over, at Rusland længe har været på vej frem. At sige at alle russiske forretningsmænd er korrupte, svarer til at sige, at alle danske mænd er homoseksuelle, fordi de kan blive gift i jeres land, siger Tinkov.

Inden Tinkov blev fuldtidsiværksætter og grundlagde sin formue, vandt han som ung cykelrytter vandt over 25 amatørløb og var en frygtløs sprinter, fortæller han.

Tinkovs interesse for Bjarne Riis startede naturligt nok under Tour de France i 1996, da danskeren triumferede.

- Jeg blev hurtigt fascineret af ham. At vinde Tour de France taler for sig selv, og senere så jeg, hvordan han arbejdede med sit eget hold. Hans professionalisme var slående. Jeg kunne også have samarbejdet med Johan Bruyneel (kontroversiel sportsdirektør for bl.a. Lance Armstrong og Astana-mandskabet, red.). Bruyneel er måske den smarteste, men også den mest snedige, og det er ikke nødvendigvis godt i cykling, siger Oleg Tinkov.

Han startede i 2007 cykelholdet Tinkoff Credit Systems, der fik et blakket ry for at hente ryttere, der var forbundet med enten dopingmistanke eller -domme.

Deriblandt den tidligere Riis-rytter Tyler Hamilton, Jörg Jaksche og Danilo Hondo, og da Oleg Tinkov fra flere løbsarrangører fik besked på, at holdet ikke var velkomment, fyrede han de tre ryttere.

- Pengene må åbenbart være vanskelige at få fat på inden for cykling, siden man har valgt at samarbejde med sådan en person, sagde Jens Evald, formand i Anti Doping Danmark, i går til Jyllands-Posten, og det gør Oleg Tinkov så rasende, at telefonrøret på forbindelsen fra Italien til København vibrerer.

- Det er altid doping, doping, doping, Come on! Ring til UCI og hør, hvor rene Tinkoff Credit Systems var. Vi var aldrig involveret i doping.

Desuden er det umuligt disse dage at drive et cykelhold uden at have ryttere, der på den ene eller anden måde er sat i forbindelse med doping. Det er Contador jo også, tordner Oleg Tinkov.

Tinkoff Credit Systems lukkede ned i 2008 og blev i stedet til Team Katusha. Her blev Oleg Tinkov uvenner med sportsdirektør Andrei Tchmil og forlod holdet.

Ifølge cykelsitet Inner Ring er Team Katusha i dag én stor fortælling om hemmelige agenter, oligarker, oliebaroner, premierministre, og det var netop denne sammensmeltning, som Oleg Tinkov ville undgå, da han besluttede sig for igen at investere i cykelsporten.

- Det er lige præcis derfor, at jeg er kommet til Team Saxo Bank og ikke Katusha. Det er et russisk hold, og der er rigtig meget politik indblandet. Bjarnes projekt med Saxo Bank er meget gennemsigtigt og reelt, og vi har de samme interesser, fortæller Oleg Tinkov, der har tænkt sig at indgå forretningssamarbejde med direktør i Saxo Bank Lars Seier Christensen.

Den første kontakt mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis blev taget i foråret, da russeren ringede til Riis.

- Jeg fortalte ham i marts, at jeg overvejede at vende tilbage til cykelsporten. Bjarne var interesseret, men han vendte ikke tilbage før for to uger siden. Så mødtes vi i København. Forhandlingerne gik hurtigt og tog cirka en uge, og nu er jeg tilbage, siger Oleg Tinkov.

Helt uden fedtede fingre fra russisk politik. Og stadig kuriøs, udadvendt og åbenmundet.

Han er i top 10 på Forbes’ 'Mest excentriske rigmænd'.

Nok mest for at sige:

- Politiske ambitioner? Hvad er det? Det er frygteligt. Det behøver jeg ikke. Jeg skider på politik.