KØB PLUS!

Riis' beskidte forbindelser

Doping-lægen Eufemiano Fuentes kan fælde Bjarne Riis, hvis det viser sig, at han arbejdede sammen med Riis om at dope ryttere

Var det Bjarne Riis, der var linket mellem Tyler Hamilton og Eufemiano Fuentes? Det påstår Tyler Hamilton i sin bog ' Det hemmelige løb'. Med det spørgsmål i bagagen tog sporten.dk opstilling foran en lille retsbygning i Madrid, hvor doping-sagen Operacion Puerto efter syv år tog sin begyndelse.

Da Fuentes dukkede op kort før kl. 10, var han dog ikke indstillet på at gøre omverdenen klogere på, om han og Riis har haft et samarbejde.

- Bjarne Riis, er det ikke et forlag, svarede Fuentes ifølge TV2s spansk-kyndige udsendte, da han maste sig vej gennem de mange journalister og fotografer.

Hvad Fuentes mente med den kommentar, fik vi intet svar på. Heller ikke da Fuentes om eftermiddagen forlod retsbygningen, ønskede han at svare på nogle spørgsmål.

Tilbage står fortsat, at Fuentes kan ligge inde med fatale beviser over for dopingbelastede Riis, der har haft at gøre med flere ryttere, som enten før, under eller efter at have været på Riis' hold har været nævnt i forbindelse med Operacion Puerto.

Da skandalen brød ud i 2006, blev Ivan Basso fedtet ind i sagen, da han indrømmede, at han var ' Birillo', og at han havde fået taget blod ud hos Fuentes. Riis benægtede ethvert kendskab og fyrede Basso.

Allerede året efter kom en Riis-rytter igen i fedtefadet. Fränk Schleck blev fanget i at have overført 7.000 euro til Eufemiano Fuentes. Riis og Schleck reddede sig, da Schleck hævdede, at det udelukkende var for at få trænings-vejleding af gynækologen Fuentes, og at han aldrig havde mødt ham.

Værst er beskyldningen fra Tyler Hamilton, som påstår, at han i 2002 blev introduceret for Eufemiano Fuentes af Bjarne Riis. Riis gav Hamilton et telefonnummer på Fuentes, og derfra opstod doping-samarbejdet, hævder Hamilton.

- Hvis ikke jeg havde fået det telefonnummer af Bjarne, så ville jeg ikke vide, hvordan jeg skulle have bloddopet mig. Så ville jeg sikkert være fortsat med EPO. Man skulle have forbindelser, har Tyler Hamilton sagt i et interview med sporten.dk.

Hamilton hævder også, at Riis og Fuentes ved i hvert fald et tilfælde har mødt hinanden, og at Riis overværede en blodtransfusion. Bjarne Riis benægter, at Hamiltons historie er sand. Og han benægter nogensinde at have haft noget som helst med Fuentes at gøre.

- Jeg kender ikke Fuentes, jeg har aldrig nogensinde mødt ham, sagde Bjarne Riis til Ritzau i september sidste år.

Riis har siden september sidste år ikke ønsket at svare på sporten.dk's spørgsmål.

De har været i forbindelse med både Bjarne Riis og Operacion Puerto

Tyler Hamilton ( TEAM CSC )
Har indrømmet samarbejde med Fuentes

JÖRG JAKSCHE
( TEAM CSC )
Har indrømmet samarbejde med Fuentes

Ivan Basso ( TEAM CSC )
Har indrømmet, at han fik taget blod ud hos Fuentes. Fik to års karantæne, og Riis måtte modvilligt fyre ham.

Fränk Schleck ( TEAM CSC )
Har indrømmet, at han overførte 7.000 euro til Fuentes. Han hævdede, at det var for træningsvejleding. Fik ingen straf.

Alberto Contador ( TEAM SAXO-TINKOFF )
Vidner i Operacion Puerto og var i første omgang en del af sagen, da han indtil 2006 kørte for LibertySeguros-Würtz, hvor anklagede Manolo Saiz var chef. Blev siden renset og er derfor ikke dømt.

Sergio Paulinho ( TEAM SAXO TINKOFF )
Kørte ligesom Alberto Contador for dopingbelastede LibertySeguros-Würtz og var listet i Operacion Puerto, men blev senere renset.

Jesus Hernandez ( TEAM SAXO TINKOFF ) Contadors trofaste hjælper, kørte på LibertySeguros-Würtz og var nævnt i rapporten til at begynde med. Blev senere renset.