Det var skandalen omkring danske Michael Rasmussen, som ifølge Rabobank første gang fik den ellers så cykelglade bank til at tvivle på cykelsporten.

Sådan lød en del af forklaringen i hvert fald, da Rabobanks administrerende direktør Bert Bruggink fredag redegjorde for bankens beslutning om at trække sig som hovedsponsor.

Det fortæller den hollandske cykeljournalist Mark Miserus, der var tilstede ved fredagens pressemøde.

- De (Rabobank, red.) omtalte episoden omkring Michael Rasmussens udelukkelse fra Tour de France i 2007 som en af de hændelser, der fik dem til at overveje, om de fortsat havde lyst til at være sponsor for cykelholdet, siger han og uddyber:

- De beskrev det således, at der var ét cykelhold før og ét efter episoden i 2007 og frem. Herfra blev deres tvivl i forhold til cykelsporten kun større, siger Mark Miserus.

Sagen om Michael Rasmussen kulminerede, da han over natten og iført den gule førertrøje blev hevet ud af løbet. Det skete, fordi der opstod tvivl om, hvor danskeren havde befundet sig under et træningsophold før Tour de France. Her havde Michael Rasmussen indberettet i sine såkaldte 'whereabouts', at han var i Mexico, mens han i virkeligheden cyklede rundt i Italien. Michael Rasmussen havde forskellige advarsler for forkerte whereabouts, og det førte altså til, at Rabobank trak ham ud af løbet.

Det førte senere til både en fyreseddel og karantæne. Michael Rasmussen har siden hævdet, at Rabobank var klar over, at han med overlæg angav forkerte whereabouts.

Gennem sit job som cykeljournalist ved avisen Volkskrant har Mark Miserus tidligere beskrevet, hvordan cykelholdet Rabobank hjalp flere af sine ryttere med at dope sig.

De historier samt andre sager om doping på det hollandske cykelhold blev til sidst for meget for Rabobank. Mark Miserus vil ikke blive overrasket, hvis andre sponsorer i eksempelvis Belgien overvejer at gøre det samme.

- Rabobank har altid været et af de ledende hold inden for cykelsporten i forhold til at ville være et rent hold. Ikke som i Italien, hvor mange hold tilbage i tiden var dopet. Det har været et eksempel at efterfølge, så man kan jo kun gisne om, at andre måske kunne føle sig fristet til at gøre som Rabobank, siger han.

Michael Rasmussen ønsker ikke at kommentere på udsagnet fra Rabobanks Bert Bruggink, men siger følgende:

- Som du ved, så har jeg stadig en retssag kørende mod Rabobank, og indtil den er afsluttet, så afventer jeg med at kommentere på Rabobank, siger han til sporten.dk.