Nairo Quintana er stadig en folkehelt, som giver den fattige befolkning i Colombia håb om bedre tider, selv om drømmen om en Tour-sejr ser ud til at være væk efter et nyt tidstab

Millioner af colombianere fejrede onsdag landets nationaldag. Det postkortskønne bjerg Finhaut-Emosson i Alperne var derfor prydet med langhårede mænd i gule speedos, jublende sydamerikanske kvinder og børn med det colombianske flag malet i ansigtet.

Tour de France skulle have været én stor colombiansk fest på 17. etape, og med Jarlinson Pantanos (Trek-Segafredo) andenplads efter etapevinder Ilnur Zakarin (Katusha) fik de da også lidt at glæde sig over.

Desværre udeblev den allervigtigste person fra fejringen. Nairo Quintana havde igen en offday i Tour de France og er nu tre minutter og 27 sekunder efter Chris Froome, hvis ryk parkerede den lille colombianer svitsende i den schweiziske varme til sidst på det stejle bjerg, da favoritgruppen sloges om de sekundære placeringer. For mange var det overraskende, for Quintana har historisk set altid hentet tid på den kenyanskfødte brite i Tourens tredje uge, og Alperne var udråbt til stedet, hvor slaget skulle slås. Slaget mellem de på forhånd største rivaler. Sådan gik det ikke helt.

På mange måder var gårsdagens etape det foreløbig største bevis på den colombianske bjergkonges fald i Tour de France anno 2016, men det ødelagde slet ikke landsmændenes fest, fortalte den trofaste fan William Santana fra den colombianske hovedstad Bogota med stolthed i stemmen.

»Vi er slet ikke skuffede,« sagde han og lyste op i et stort smil, hvilket kom noget bag på BTs udsendte.

»Vi tror stadig på, at han har en chance for at vinde Touren. Der resterer endnu tre svære etaper, som han kan gøre sig godt på.«

Santana har naturligvis en pointe, da dagens bjergenkeltstart og fredagens og lørdagens savtakkede profiler bør være noget for ’Nairoman’, som han kaldes. Måske er det hårdt at dømme den lette colombianer ude af Touren, men rygterne gik i går på, at han har døjet med lidt sygdom. Vurderet ud fra præstationen kunne det godt ligne, at der var noget om snakken, selv om colombianeren selv afviste, at det skulle være tilfældet.

»Kroppen har det fint præcis som de andre år. Jeg har det godt, men i dag (i går, red.) var bare en dårlig dag. Min form er god, og jeg håber at være i endnu bedre fysisk stand inden så længe. Jeg er kun 26 år. Der kommer andre etaper,« sagde Nairo Quintana efter at have afleveret en dopingprøve.

En dårlig dag kan de colombianske fans ikke beskyldes for at have haft. Det skinnede tydeligt igennem på William Santanas reaktion, at Quintana har en særlig plads i colombianernes hjerter.

»Jeg er her kun på grund af Quintana, og alle følger ham derhjemmefra. Han betyder lige så meget som vores fodboldlandshold.«

For at forstå Quintanas popularitet er det nødvendigt med et kig på landets økonomi. Ud af landets indbyggertal levede 27,8 procent af befolkningen under fattigdomsgrænsen i 2015 ifølge den nationale statistikafdeling – 7,9 procent i ekstrem fattigdom. Landet har dog gjort store fremskridt i bekæmpelsen af fattigdom.

’Den lille store mester’, som Nairo Quintana bliver kaldt i hjemlandet, kender alt til fattigdommen. Som den ældste søn af en landmand boede Quintana på landet, hvor han hjalp til i marken, og nogle gange stod han endda op om natten for at bage brød. Der var ikke mange penge hos familien Quintana, men lille Nairo fik en dag en cykel som en slags belønning af sin fader. Cyklen skulle nok i lige så høj grad ses som et bevis på, at familien ikke havde råd til busbilletterne, men Quintana kom uanset hvad i gang med at cykle og trænede i bjergene derhjemme. Mange colombianere kan derfor relatere til ham.

»Vores land vokser og vokser, men vi har stadig nogle problemer ligesom mange af de andre latinamerikanske lande. At se Quintana præstere på den største cykelscene i verden viser befolkningen, at alle kan opnå noget bedre end deres nuværende tilværelse,« fortalte William Santana i går med stolthed i stemmen.

Som 19-årig satte Quintana sin første signatur på en professionel kontrakt med holdet Boyaca es para Vivirla. I 2012 kom han til spanske Movistar. Her har han foreløbig kørt sig til en andenplads i Tour de France i både 2013 og 2015 – begge gange efter Chris Froome – og selv om 2016-udgaven af Tour de France ikke ser ud til at blive Quintanas, udelukker man ham ikke på Team Sky,

»Han er en verdensklasserytter,« sagde chefen Dave Brailsford foran Team Skys bus efter gårsdagens etape.

»Der resterer stadig tre etaper i bjergene, og det kan godt være, at han kommer sig. Man kan dog godt se, at han ikke er på toppen. Spørgsmålet er, hvorfor han ikke angreb i dag (i går, red.). Han er stadig ung og har kæmpet med mange forventninger på sine skuldre. Det gør det nogle gange svært at toppræstere,« fortsatte han.

Den stærke hollænder Wouter Poels fra Team Sky indrømmede over for BT, at man havde forventet sig mere af Quintana, og på Astana, som forsøger at nå til tops med Fabio Aru, kommer den sløje præstation også som en overraskelse for danskeren Jakob Fuglsang.

»Quintana var en af dem, som man havde regnet med. Det ser ud til, at Froome og Team Sky er stort set urørlige, og mange af de andre hold og ryttere, som ligger til i klassementet, har i hvert fald ikke meget lyst til at udfordre,« sagde danskeren.

William Santana virkede til gengæld til at være fuldstændig upåvirket af andres forventninger til Nairo Quintana. Han støtter fortsat ’Nairoman’, og det gør de 48 millioner colombianere helt sikkert også i hjemlandet.