Kay Werner Nielsen er død. Cykelsitet feltet.dk har fået den mangeårige arrangør af det københavnske seksdagesløb Henrik Elmgreen til at skrive dette mindeord om manden, der skabte par nummer 7

Et af dansk cykelsports største navne gennem tiderne og i sin tid en af de største danske sportsprofiler overhovedet, Kay Werner Nielsen, er død i en alder af 92 år.

Kay Werner blev først og fremmest kendt gennem vinterbanerne og 6-dagesløbene som manden, der skabte det legendariske par nummer 7, først i et makkerskab med den jævnaldrende Evan Klamer siden med den unge fynbo Palle Lykke. Dengang, i 1950’erne, fik 6-dagesløbene i Forum og i Århushallen en massiv pressedækning, ikke mindst i det nye medie, "fjernsynet", der gjorde Kay Werner & Co. ”verdensberømte” i hele Danmark.

Kay Werner har senere i et TV-interview udtalt: ”Dengang var jeg lige så kendt i Danmark, som Dronning Margrethe er i dag”, og det var faktisk ikke nær så stor en overdrivelse, som man kunne fristes til at tro…

Kay Werner vandt i årene 1951-1961 hele 14 6-dagesløb rundt om på Europas vinterbaner, heraf de fem i Forum. Derudover var han temporytter i international verdensklasse. 13 år i træk, 1948-1960, vandt han det danske mesterskab i 5 km individuel forfølgelsesløb for professionelle, og tre gange vandt han medalje ved verdensmesterskabet i samme disciplin: Sølv i 1953 og to gange bronze i 1951 og 1956. I en alder af 35 år satte han på Vigorellibanen i Milano i september 1956 dansk timerekord. Hans præstation 45,306 km rakte ikke til en verdensrekord, men var på det tidspunkt blandt de bedste gennem tiderne.

Kay Werners reserverede væsen og hans manglende lyst til at ”spille for galleriet” forlenede ham med en seriøsitet, men betød også, at hans popularitet og hans folkelige gennemslagskraft, mens han var aktiv, aldrig kom på højde med en Willy Falck Hansens, en Evan Klamers eller en Ole Ritters. Omvendt kom han efter karrieren med årene til at stå stærkere og stærkere som en personlighed, der vil blive husket, når mange andre måske er glemte.

Det så man senest, da han før starten på det 50. københavnske 6-dagesløb i Ballerup Super Arena i februar 2012 af publikum blev hyldet med stående applaus, da hen blev præsenteret sammen med sin gamle makker Palle Lykke og en række af de andre store danske navne, der gennem tiderne har kørt i det par nummer 7, som han skabte. Det blev i øvrigt hans sidste optræden i offentlig sammenhæng.

Kay Werner kom fra Århus, men rejste tidligt til København for at gøre karriere. Århus er blevet kaldt ”smilets by”, men vel næppe på grund af Kay. Alligevel skal det siges, at de, der fik lov at komme lidt tættere ind på livet af ham, oplevede et menneske med både varme og humor.

Efter karrieren var Kay Werner en periode formand for Dansk Prof. Cykle Forbund, og i årene 1977 til 1983 fungerede han som sportsleder i Forum. I det civile erhverv forpagtede han i mange år BP-tanken på hjørnet af Gl. Køge Landevej og Ellebjergvej, en af de bedst sælgende tankstationer i Danmark, ikke mindst i kraft af ”manden fra par nummer 7”.

I Ballerup Super Arena, hvor 6-dagesløbene i dag finder sted, blev der i 2011 indrettet en ”Kay Werner-Lounge” som en hæder til den mand, der mere end nogen anden har medvirket til, at der stadig køres 6-dagesløb i Danmark.