KØB PLUS!

Overblik: Tylers anklager mod Riis

Se de mest centrale anklager mod Bjarne Riis i Tyler Hamiltons bog 'The Secret Race'.

Tyler Hamiltons anklager:

1. Samtalen i Toscana
Under en samtale i Toscana den 31. august 2001, hævder Hamilton, at Bjarne Riis udspørger ham om dopingmetoderne hos US Postal-holdet, hvor Tyler Hamilton netop er kommet fra. Herefter hævder Tyler Hamilton, at Bjarne Riis fortæller om bloddoping og ender med at give ham telefonnummeret til Eufemiano Fuentes. Manden der siden bliver afsløret som en meget aktiv dopingrådgiver og -leverandør for adskillige eliteidrætsudøvere i Europa.

2. Lejligheden i Monaco
Tyler Hamilton hævder, at Bjarne Riis er med til at organisere hans dopingforbrug hos Eufemiano Fuentes. I 2002 er Hamilton holdets kaptajn i Giro d'Italia, og Bjarne Riis kommer, ifølge Hamilton, op med en plan for, hvordan han skal bloddopes under løbet uden, at politiet opdager det. Planen er, ifølge Hamilton, at han og hans daværende kone skal leje en lejlighed i Monaco i april inden løbet i maj. Her skal Hamilton aflevere en blodpose, der gemmes i en mælkekarton i et køleskab. Den 17. maj efter femte etape er færdig i Limone, Piemonte, kører Hamilton halvanden time i bil med sin kone, Haven, til lejligheden for at foretage blodtransfusionen sammen med Eufemiano Fuentes.

3. Bloddoping i Paris
Fredag den 4. juli 2003 skal Bjarne Riis, Eufemiano Fuentes og Tyler Hamilton have planlagt og gennemført en blodtransfusion på Tyler Hamilton i Paris. Det hævder Hamilton. Her tog man i så fald en stor risiko ved at foretage den ulovlige handling lige midt i den by, hvor hele Tour-feltet var samlet før Tourens begyndelse den næste dag. Risikoen blev, ifølge Hamilton, taget for at få den maksimale præstationsfremmende effekt. Siden fremgår det, at Tyler Hamilton også bloddopede sig på en af løbets hviledage.

4. Riis' egne blodposer
Tyler Hamilton hævder, at Bjarne Riis fortæller ham, hvordan holdejeren selv har bloddopet sig tre gange i forbindelse med Tour de France 1996. Ifølge bogen hævder Hamilton, at Bjarne Riis fortæller, at han gennemførte en transfusion inden løbet og derefter en på hver af de to hviledage.

Dem skyder Hamilton også på (blandt andre):
Lance Armstrong, Johan Bruyneel
Den Internationale Cykelunion (UCI)
Johnny Weltz, sportsdirektør
Luigi Cecchini (Riis' læge og mangeårige ven)
Journalister, der alarmerede rytterne, hvis andre journalister efterforskede dopingoplysninger, Soigneurs og læger hos US Postal, CSC og Phonak
Eufemiano Fuentes

Læs også: