Der var masser af automatreaktion, da Bjarne Riis fredag offentliggjorde sit valg af Steven de Jongh som ny sportsdirektør.

Jeg var selv hurtig i aftrækket og smed med få minutters respit historien ud under overskriften "Riis hyrer eks-doper" på sporten.dk.

Var overskriften forkert? Nej, der var fuld dækning eftersom den 39-årige hollænder for nylig tilstod at have brugt præstationsfremmende stoffer (uden at blive afsløret) i sin tid som aktiv helt tilbage i årene 1998-2000.

Steven De Jongh holdt længe på sin hemmelighed. Den tidligere sportsdirektør hos Team Sky ville næppe heller være gået til bekendelse, hvis ikke USADA rapporten med Lance Armstrongs monumentale fald, havde forårsaget selvransagelse og hovedrengøring på en lang række professionelle cykelhold.

Det var en under en intern interviewundersøgelse på Team Sky i begyndelsen af november, Steven De Jongh besluttede sig for at spille med åbne kort. Det kostede ham et job, han så vidt vides har udført med stor professionalisme og uden slinger i valsen. Ikke noget at komme efter dér.

På mange måder er tilfældet De Jongh da også udtryk for det skisma, cykelsporten opererer i lige nu. Fortæller du sandheden risikerer du at betale en høj pris for det som det var tilfældet for flere af De Jonghs kolleger på Team Sky. Lader du være, risikerer du dels at blive indhentet af løgnen senere, dels at stå tilbage som en virkelighedsforflygtigende struds, der nægter at stå til ansvar tage og lære af fortiden.

Ikke noget nemt rum at agere i. Og man kan med rimelighed spørge, om det at bruge betegnelsen "eks-doper" som Team Saxo-Tinkoffs nye mand bag sportsdirektørrattet, er stigmatiserende ud over det rimelige.

Som en tidligere kollega anførte overfor mig, ville vi på sporten.dk næppe have stemplet Brian Holm som "eks-doper", hvis Bjarne Riis havde hentet sin gamle værelseskammerat på Team Deutsche Telekom ind som sportsdirektør på Team Saxo-Tinkoff.

Så her kommer endnu en tilståelse i dagens anledning: Ja, det er hykleri og udtryk for dobbeltmoral, når Steven De Jongh og Brian Holm (der også har indrømmet doping), bliver forskelsbehandlet, selv om deres synderegister er nærmest identiske. Længere er den ikke.

Meget handler om timing og tidsånd. Ingen af delene synes rigtigt at spille i Riis' favør for tiden. Den danske holdejer har stadig ikke leveret noget, der bare kunne minde om en kommunikationsmæssig præstation efter Tyler Hamiltons beskyldninger i bogen "Det hemmelige løb", hvor Riis blev udpeget som manden, der henviste til den spanske heksedoktor Eufemiano Fuentes.

Når man efterfølgende ansætter Steven De Jongh uden på nogen måde at ville italesætte, hvilke overvejelser, man har gjort sig om hollænderens værdisæt, hans fortid og opsigtsvækkende afsked med Team Sky, virker det som om al tematik med et kontroversielt indhold pinedød skal fejes under gulvtæppet. Og medierne - ikke bare sporten.dk - reagerer derefter. Fordi tavsheden bliver nærmest ligeså larmende som de overskrifter, den er med til at afføde.



Lars B. Jørgensen er cykelsportsjournalist på sporten.dk og kan ikke følges på twitter