KØB PLUS!

Om hykleri - og en tilståelse

Der var masser af automatreaktion, da Bjarne Riis fredag offentliggjorde sit valg af Steven de Jongh som ny sportsdirektør.

Jeg var selv hurtig i aftrækket og smed med få minutters respit historien ud under overskriften "Riis hyrer eks-doper" på sporten.dk.

Var overskriften forkert? Nej, der var fuld dækning eftersom den 39-årige hollænder for nylig tilstod at have brugt præstationsfremmende stoffer (uden at blive afsløret) i sin tid som aktiv helt tilbage i årene 1998-2000.

Steven De Jongh holdt længe på sin hemmelighed. Den tidligere sportsdirektør hos Team Sky ville næppe heller være gået til bekendelse, hvis ikke USADA rapporten med Lance Armstrongs monumentale fald, havde forårsaget selvransagelse og hovedrengøring på en lang række professionelle cykelhold.

Det var en under en intern interviewundersøgelse på Team Sky i begyndelsen af november, Steven De Jongh besluttede sig for at spille med åbne kort. Det kostede ham et job, han så vidt vides har udført med stor professionalisme og uden slinger i valsen. Ikke noget at komme efter dér.

På mange måder er tilfældet De Jongh da også udtryk for det skisma, cykelsporten opererer i lige nu. Fortæller du sandheden risikerer du at betale en høj pris for det som det var tilfældet for flere af De Jonghs kolleger på Team Sky. Lader du være, risikerer du dels at blive indhentet af løgnen senere, dels at stå tilbage som en virkelighedsforflygtigende struds, der nægter at stå til ansvar tage og lære af fortiden.

Ikke noget nemt rum at agere i. Og man kan med rimelighed spørge, om det at bruge betegnelsen "eks-doper" som Team Saxo-Tinkoffs nye mand bag sportsdirektørrattet, er stigmatiserende ud over det rimelige.

Som en tidligere kollega anførte overfor mig, ville vi på sporten.dk næppe have stemplet Brian Holm som "eks-doper", hvis Bjarne Riis havde hentet sin gamle værelseskammerat på Team Deutsche Telekom ind som sportsdirektør på Team Saxo-Tinkoff.

Så her kommer endnu en tilståelse i dagens anledning: Ja, det er hykleri og udtryk for dobbeltmoral, når Steven De Jongh og Brian Holm (der også har indrømmet doping), bliver forskelsbehandlet, selv om deres synderegister er nærmest identiske. Længere er den ikke.

Meget handler om timing og tidsånd. Ingen af delene synes rigtigt at spille i Riis' favør for tiden. Den danske holdejer har stadig ikke leveret noget, der bare kunne minde om en kommunikationsmæssig præstation efter Tyler Hamiltons beskyldninger i bogen "Det hemmelige løb", hvor Riis blev udpeget som manden, der henviste til den spanske heksedoktor Eufemiano Fuentes.

Når man efterfølgende ansætter Steven De Jongh uden på nogen måde at ville italesætte, hvilke overvejelser, man har gjort sig om hollænderens værdisæt, hans fortid og opsigtsvækkende afsked med Team Sky, virker det som om al tematik med et kontroversielt indhold pinedød skal fejes under gulvtæppet. Og medierne - ikke bare sporten.dk - reagerer derefter. Fordi tavsheden bliver nærmest ligeså larmende som de overskrifter, den er med til at afføde.

Lars B. Jørgensen er cykelsportsjournalist på sporten.dk og kan ikke følges på twitter 

Kommentarer

jaja

Skrevet af Anonym, Søndag den 13. januar 2013, 18:31

Hvor er det LBJ har italesat de overvejelser medierne gør sig om Hamilitions værdisæt, hans fortid og opsigtsvækkende (dokumentere) løgne igennem tiden?

Men det er måske noget helt helt helt andet?

Det var så dråben

Skrevet af Anonym, Søndag den 13. januar 2013, 00:03

Ok BT. Nu orker jeg jer ikke mere. Den sidste avis er købt og det sidste besøg på sporten.dk er dette.

BT BT BT

Skrevet af Anonym, Lørdag den 12. januar 2013, 21:59

Sjovt som LARS B. JØRGENSEN ender det hele med at pege pilen over på Bjarne Riis, i stedet for at tage det som en mand og indrømme at det var kiosk sælger han fik skudt afsted!! BT er efterhånden blevet lige så sørgelig som det meste af cykelsporten, altid den laveste fælles nævner der spilles på, at de bliver ved med at skrive om at Bjarne ikke vil svare på nogle af deres spørgsmål er forståeligt nok, de er jo intet andet end provokerende og sladderblads komiske. Håber snart at de kan finde nogle journalister med lidt mere mellem ørene, når de nu selv vælger historierne! Efter 4 år på skolen må de da have lært andet end at stave....

Bunden nået i sportsjournlistikken

Skrevet af Anonym, Lørdag den 12. januar 2013, 21:56

Jeg kender ikke noget mere ondt og dobbeltmoralsk end sporten.dk/cykling. De samme smædeskrivere, som i sin tid lå på maven for Riis, klappede ham på skuldrene og slikkede ham op og ned ad ryggen, prøver i dag på alle måder at ødelægge cykelsporten med deres altid negative og udokumenterede artikler.
Det er dårligt håndværk og I kalder jer oven i købet journalister,

Ja det er hykleri

Skrevet af Anonym, Lørdag den 12. januar 2013, 21:06

Ja det er efterhånden ved at være hyklerisk i jeres måde at dække cykelsporten på. Kan ikke se det skulle give så meget polemik at Riis har ansat Steven som sportsdirektør. Tror nu at Riis har anset Stevens ledelseskvaliteter for mere væsentlige end fejltrin som han har begået for en del år siden.
Og du kan være ganske rolig det bliver ikke jer som Riis vælger at fortælle noget til hvis at han får lyst til det en dag. Det har I selv sørget for, med den hetz som I kører på Riis.
Hvad med at se fremad i stedet for at blive ved med at se bagud. Det er træls at cyklingen skal blive ved med at være sportens sorte får, for det har den ikke fortjent.

Ja hykleri

Skrevet af Anonym, Lørdag den 12. januar 2013, 18:46

Det hele er gennemsyret af hykleri og...trang til at ødelægge hvad ødelægges kan,for egen vindings skyld. Og der bliver ikke nogenlunde "normale"og hæderlige tilstande inden for cykelsporten,før man fra alle sider slår en streg i sandet og siger: "Hertil og ikke længere! Nu lægger vi fortiden bag os,og ser fremad,og alt snavs fremover(doping) giver udelukkelse på livstid!"
Og så må I også se fremad,og lade cykelsporten komme til hægterne,og holde jeres kæft med hvad der muligvis er foregået i 1999.

Cykel-hykler...

Skrevet af Anonym, Lørdag den 12. januar 2013, 18:25

Du har ret....

Du har ret,,, hele jeres dækning af cykelsporten, er blevet meget,
hyklerisk,,, Når Bjarne får lyst til at fortælle noget en dag,, så
er det ikke jer han ringer til først. Der er 100 %.