KØB PLUS!

Nu vidner Contador mod Fuentes

Alberto Contador ventes at vidne imod Eufemiano Fuentes efter mere end seks år venten - men kun på bånd.

Det har været en endeløs saga. Om bloddoping og sportsligt bedrag på højeste niveau. Med en stribe af verdens bedste cykelryttere involveret.

Eufemiano Fuentes er den spanske heksedoktor, som risikerer to års fængsel, hvis han kendes skyldig i anklagen om at have ’været til fare for den offentlige sundhed’.

Det lyder som et mystisk anklagepunkt for en mand, hvis simple metier primært var at tappe blod fra topatleter for siden at fylde det på igen.

Sådan arbejdede Eufemiano Fuentes, indtil han i 2006 blev afsløret som edderkoppen i spindets midte.

Og siden har myte og realiteter klæbet sig til den gynækologuddannede mand, der sidst på måneden omsider skal stå til regnskab for dommer Julia Patricia Santamaria ved retten i Madrid.

Det står til troende, at Fuentes havde mere end 50 cykelryttere i sin kundekreds. Og han var manden, Tyler Hamilton henvendte sig til på opfordring fra Bjarne Riis, hævder den tidligere Team CSC-toprytter i sin bog.

Men skal man tro turbo-lægen selv, var der langt mere prominente navne i spil. Hvem det var, har Fuentes aldrig villet løfte sløret for.

Måske for at gøre sig ekstraordinært interessant. Måske fordi han er blevet truet til at lade være.

- Hvis jeg siger, hvem jeg har haft i behandling, falder der verdens- og europamestre, har Fuentes sagt, så de fleste kunne regne sig frem til, at det drejede sig om spanske topfodboldspillere.

Den tese ville den franske avis Le Monde gerne have verificeret. Men da man omsider nåede i audiens hos Fuentes i Las Palmas på Gran Canaria, driblede den 57-årige læge udenom det betændte emne.

- Jeg har modtaget dødstrusler. Jeg har fået at vide, at der vil ske ting med min familie. Der er sportsgrene, du ikke kan gå imod, fordi de er meget magtfulde og kan forsvare sig med alle midler, erklærede Fuentes.

Ifølge Le Monde skulle der være tale om både tennisspillere, atletikudøvere, boksere og fodboldspillere fra den mest celebre hylde.

Men selv efter mere end seks år er der ikke kommet et eneste navn frem udenfor kredsen af de sædvanligvis mistænkte pedal-piskere.

- Jeg husker, at der var fodboldspillere fra både Real Madrid og FC Barcelona, der blev sat i forbindelse med Fuentes. men det kom aldrig længere. Om det var pure opspind, ved jeg ikke, erkender Jens Evald, der er afgående formand i Anti Doping Danmark.

Det forventes heller ikke at ske, når Fuentes og en snæver kreds af medsammensvorne kommer på anklagebænken. Alberto Contador er blandt de vidner, der ventes at skulle afgive forklaring.

Team Saxo-Tinkoffs superstjerne har tidligere været under mistanke for at være blandt Fuentes’ kunder, da initialerne ’AC’ blev fundet i dokumenter hos Doktor Blod.

Men Contador er siden blevet frifundet, da landsmanden Antonio Colom belejligt nok blev taget for EPO i 2009. Contador, der forventes at indlede sin sæson sideløbende med retshandlingen i Madrid, kommer kun til at medvirke i en båndet seance.

Til gengæld ventes Contadors tidligere sportsdirektør Manolo Saiz at troppe op. Saiz, der tidligere stod i spidsen for cyklende storhold som ONCE og Liberty Seguros, er blandt de kunder, som dokumenteret har lagt store summer i kassen hos Fuentes.

Læs også: