KØB PLUS!

Licens-sag: Riis og UCI kan ende i krig

Team Saxo Bank-Tinkoff er ikke blandt de selvskrevne hold på World Tour. Nu venter en høring i UCI, og hvis ikke den går Riis' vej, kan der vente en retssag

Bjarne Riis er endnu ikke sikret en plads blandt de bedste cykelhold i verden. Og nu venter et nervepirrende forløb, hvor et enkelt hold efterlades med sorteper og må bruge 2013 blandt Pro Continental-mandskaberne.

Mandag offentliggjorde UCI listen med de 15 bedste hold ud fra en sportslig vurdering - og her glimrede det danske hold med sit fravær. Derfor venter der nu en høring i UCI, hvor de tre sidste pladser skal fordeles. Her er fem hold kvalificerede, men eftersom Europcar for et par uger siden meddelte, at man ikke ønsker at rykke op i den fornemste liga, er det reelt en kamp mellem fire hold. De fire hold er Argos-Shimano, Lotto-Belisol, FDJ og danske Saxo Bank-Tinkoff.

Argos-Shimano har med de to sprintere John Degenkolb og Marcel Kittel som Pro Continental-hold i år scoret masser af point og er derfor klar til at gå efter en World Tour-licens. Blandt de tre hidtidige World Tour-hold har Lotto været bedst i 2012, mens det har knebet en del mere for Team Saxo Bank-Tinkoff med at køre point ind, hvilket også var tilfældet for FDJ, som sluttede på sidstepladsen på verdensranglisten. Saxo Bank-esset Alberto Contador vandt godt nok Vuelta a Espana, men hans point tæller ikke med, da UCI ikke anerkender point indkørt af ryttere, der vender tilbage efter en karantæne. Bjarne Riis har flere gange brokket sig voldsomt over den fremgangsmåde, da UCI-reglen først blev indført efter Contadors karantæne var trådt i kraft.

En tanke kunne derfor være, at det danske hold vil forsøge at lægge pres på UCI ved den forestående høring, der skal finde sted i løbet af november. Her vil argumentet være, at holdets sponsorer har indgået aftalen med forventning om, at man skal være et World Tour-mandskab. Rykkes holdet ned, vil det måske betyde, at man trækker sig fra projektet, men eftersom Contador-pointene stadig spøger - Riis har truet med at indbringe sagen for sportsdomstolen CAS - kan UCI blive truet med et søgsmål, hvis Riis-lejren får ret i, at Contadors point skal tælle med. Så ville nedrykningen være sket på et forkert grundlag, og dermed ville vejen for en retssag være banet.

UCIs pointsystem har været under voldsomt pres fra flere sider, fordi det er ualmindelig svært at udregne listen, der afgør holdenes placering. Nogle point følger rytterne, hvilket betyder, at hold nederst på ranglisten kan købe sig til en højere placering ved at skrive kontrakter med succesrige ryttere. Omvendt følger andre point holdene, selv om ryttere med mange point er skiftet til andre mandskaber.

De sidste kriterier, der vurderes efter, er af etisk, økonomisk og organisatorisk karakter. Og skulle Team Saxo Bank her vise sig at få vendt tomlen nedad fra UCI, er det wild cards, der skal redde de store løb hjem. Her vil den vigtigste opgave være Tour de France, og med Alberto Contador på holdet, er der et vigtigt argument til Tour-arrangørerne, som er bekendt med, hvor vigtig Riis-kaptajnen er for de spanske tv-stationer, som står for en stor del af de samlede tv-indtægter.

De er sikre:

Ag2r La Mondiale

Astana Pro Team

BMC Racing Team

Cannondale

Euskaltel – Euskadi

Ex-Rabobank

Garmin Sharp

Katusha

Lampre – Merida

Movistar Team

Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team

Orica Greenedge

Radioshacknissan

Sky Procycling

Vacansoleil

DCM Pro Cycling Team.

Læs også: