Når tidligere cykelstjerner skriver en bog eller pudser glorien i forhold til doping, går det ud over de unge ryttere, mener Lars Bak.

Det er cykelsportens indbyggede evighedsmaskine, og det er synd: Når en af fortidens stjerner skriver en bog eller et nyt doping-skelet rasler ud af skabet, går det altid ud over de unge ryttere.

Sådan lyder det fra Lotto-Belisols danske superhjælperytter, der ikke bryder sig om det cirkus, der går i gang, når dopingsagerne ryster den populære tohjulede sport.

- Jeg kan kun sige, at cyklingen er blevet meget bedre. Det er synd, når de gamle koryfæer vil lave om på deres liv eller pudse glorien. De roder op i noget, der skader de unge ryttere. Som for eksempel sagen med Rabobank. Nogle af dem er 20-22 år, og de var knap født, da det skete, men de kommer til at bøde for det, siger Lars Bak over telefonen fra træningslejren i Spanien.

Han hentyder til Tyler Hamiltons bog samt sagen mod Lance Armstrong, der i løbet af efteråret satte cykelsporten på den anden ende.

En af konsekvenserne var, at Rabobank trak sig som hovedsponsor og efterlod det hollandske hold på kanten af opløsning.

Lars Bak har ikke lyst til at blande sig i debatten i kølvandet på Armstrong-sagen og Tyler Hamiltons bog. Men han opfordrer til at fokusere på de ændringer, der er sket i sporten de seneste år. Et tegn på, at cyklingen er blevet meget renere.

- Det vil altid være sådan, at uanset hvor mange tests man laver, vil der være nogle, der snyder. Det gælder alle brancher. Det kommer vi aldrig ud over. Men det, man burde kigge på, er, hvad der er sket de seneste fire år. Prøve at analysere løbene, farten og den måde, som folk bygger sig op til Touren på. Det er ikke ved at gemme sig et sted, og så komme luskende. Det er ved at køre Paris-Nice, Romandiet Rundt, Algarve og Dauphine-Libéré, lyder det fra Lars Bak, der peger på Tour-vinderen Cadel Evans fra 2011 som et eksempel på en, der spillede med åbne kort.

- Det er ikke folk, der gemmer sig for testerne. Det er folk, der lægger kortene på bordet. Desuden er de tests, der findes i dag, så grundige, at det er meget svært at snyde. Men selv om nutiden er ren, fungerer fortidens synder som en eftertackling af de ryttere, der er aktive i dag, forklarer han.

- Problemet er bare, at når de folk skriver en bog, der går 10-15 år tilbage, vil der hele tiden komme noget nyt på dagsordenen, siger superhjælperen, der ikke er vild med mekanismen, når skandalerne ruller:

- Så starter ’tosseeffekten’. Så er smertestillende medicin lige pludselig doping. På den måde er cykelsport en nem skydeskive. Dopingen har været til stede i cykelsporten, og det vil den nok blive ved med at være. Men det er meget mindre end nogensinde. Det er svært at overbevise folk om, men det er rigtigt.