Ovenpå den officielle lukning af Christina Watches-KUMA flyver det rundt med beskyldninger. Holdejer Claus Hembo anklager i en pressemeddelelse DCUs landstænerteam for at være en direkte årsag til lukningen.

Hembo henviser til en mail dateret til 21. august 2014, som Christina Watches-KUMA fik fra landstræner Lars Bonde. I mailen stod følgende:

- Vi har i trænergruppen i DCU, som en del af en generel vurdering af vores formodede fremtidige eksterne samarbejdspartnere, vurderet de forskellige hold individuelt, og har i relation til CWK truffet beslutning om, at vi frem mod sæsonen 2015 vil råde unge danske ryttere til ikke at skrive kontrakt med CWK.

I pressemeddelelsen skriver Claus Hembo, at den mail har været udslagsgivende for beslutning om at lukke Christina Watches-KUMA.

- Vi ringede straks til direktøren for DCU, der kunne bekræfte, at både bestyrelse og direktion var enige med landstræneren. Da netop det at have danske talenter på cykelholdet er en af DCU’s grundlæggende krav for deltagelse i Post Danmark Rundt, var denne besked en de facto klar melding om, at vi igen i 2015 kunne imødese ikke at få indbydelsen til Post Danmark Rundt, idet vi med denne besked i den mellemliggende periode ikke har kunnet tiltrække de nødvendige danske talenter. Og vi driver ikke cykelhold i endnu et år for i august igen at få en lang næse fra DCU, understreger Claus Hembo i pressemeddelelsen.

BT har talt med landstræner Lars Bonde, som ikke er enig i Claus Hembos udlægning.

- Grunden til, vi har sendt mailen til holdet, er fordi Claus Hembo de sidste to år har ringet og beklaget sig til DCUs formand over, at vi har frarådet ryttere at skrive med deres cykelhold. Det har vi ALDRIG gjort før. Men efter de smed to unge talenter af holdet, besluttede vi os for, at vi fremadrettet ville have en klar holdning om, at unge ryttere ikke burde skrive under med holdet. Det bundede i en faglig vurdering. I stedet for at gøre det fordækt, så meddelte vi det til Hembo og holdet. Så altså helt simpelt: skulle vi i fremtiden få en henvendelse fra en ung rytter, hvor han spurgte, om vi kunne anbefale at skrive kontrakt med holdet, så ville denne rytter få det svar, som står i mailen til Claus Hembo. Men det kom aldrig i spil.

Hvorfor ikke?

- Fordi der ikke var ryttere, der var interesserede i skrive under med holdet.

Claus Hembo forklarer, at det er den mail, der nu gør, at holdet lukker. Hvad siger du til det?

- Døden skal jo have en årsag, og det er bare ikke DCU, der har lukket det cykelhold, det har de klaret helt selv, siger landstræner Lars Bonde, der forklarer, at Christina Watches-KUMA har haft episoder, der har skræmt ryttere væk.

- I år har de haft en dopingsag hvor en rytter angiveligt, efter vores oplysninger, har været smidt af holdet på grund af kokain. Det gik de meget let over, men det er jo ikke sådan noget, der får unge ryttere til at tænke "der skal jeg sgu køre". De ligger selv, som de har redt, og så er det mærkeligt, at de giver DCU skylden for alt.

Over årene har medierne været fyldt med historier om ballade mellem Claus Hembo og DCU. Førstnævnte har været utilfreds med forbundets behandling af holdet. Den har dog været god, hvis man spørger Lars Bonde.

- Set i bakspejlet har holdet fået lang snor. Hvert år har de fået ny sportsdirektør, og der har efterhånden været en del, men de har sagt, at nu sker der noget nyt. Vi har valgt at tro på dem, for vi er jo til for at pleje det sportslige. Men den mail var et klart signal om, at vores grænse var nået. Vi kunne og kan simpelthen ikke forsvare det hold mere. Der var fem danske ryttere på holdet, og mange af dem er ikke blevet behandlet ordentligt. Alt det gjorde, at vi til sidst ikke troede på dem, siger Lars Bonde, der har et bud på, hvorfor holdet aldrig blev en succes.

- Helt grundlæggende blev holdet oprettet i trods. De ville vise verden, at man kunne finde noget til Michael Rasmussen. Og så var det et 'kamp-hold'. De ville vise, at de kunne kæmpe mod autoriteter og folk, der bestemte, det var nerven i cykelholdet. Men da Michael Rasmussen indrømmede det hele og lavede en aftale med Anti Doping Danmark, så forsvandt livsnerven i holdet. Det er ihvertfald min opfattelse. Der var ikke længere noget eksistensgrundlag, andet end at Claus Hembo syntes, det var sjovt at rende rundt og være cykelholdsejer, og Michael Rasmussen skulle have noget at lave. Men de havde ingen ide om, hvad de ville med cykelholdet. Det er i virkeligheden grunden til, at det lukker, tror jeg.

- Og så manglede de mindst 10 procents ydmyghed i forhold til at samarbejde. Vi har et fremragende samarbejde med alle danske cykelhold. Det er jo ikke fordi, vi skal være enige, og vi har masser at større diskussioner med sportsdirektører som Michael Skelde og Allan Johansen. Men i bund og grund har vi et fremragende samarbejde med alle cykelhold herhjemme, det har vi bare aldrig haft med det cykelhold (Christina Watches-KUMA, red.). Det var altid kamp efter kamp og en masse mærkelige territorier, der skulle vindes, i stedet for at koncentrere sig om at lave resultater, hvad holdet de i sidste to år i øvrigt virkelig har haft svært ved.

De har jo lavet resultater undervejs. Hvor meget har de betydet?

- De har ikke været særligt store. Måske vil folk uden for cykelmiljøet se på de resultater og sige, det er godt. Det er også de signaler, holdet har sendt, men ved man bare lidt om cykling, så ved man godt, at de ikke har betydet noget. Så kan de forsøge at tale til hr. og fru Danmark lige så meget, de vil, men med viden er man klar over, det ikke har været storslået.

- Og når man så kigger helt ned på bunden af det her, så er der aldrig en dansk cykelrytter, der er blevet bedre af at være på det cykelhold. Aldrig. Det er også en årsag til lukningen, de har aldrig formået at arbejde med udvikling, siger Lars Bonde.