KØB PLUS!

Lander: I lære som stjerne

Sebastian Lander forbereder sig på et år som stjerne i lære. Første skridt er at erkende svagheder. Og så selvfølgelig lade benovelsen over at være i det fine selskab fortage sig.

Det hele er lidt nervøst. Usikkert, uudforsket men først og fremmest spændende. 21-årige Sebastian Lander har taget det største skridt isit liv. Han er skiftet fra rugekassen Glud & Marstrand-LRØ til verdens dyreste cykelhold BMC Racing.

På træningslejren i Alicante i Spanien sidder han ved aftensbord med verdensmesteren Philippe Gilbert, den tidligere Tour de France-vinder Cadel Evans, og den nordiske klassiker-konge, Thor Hushovd. Som yngste og nyeste mand i truppen sidder Sebastian Lander og suger alle indtryk til sig.

- Til at begynde med sad jeg nogle gange og tænkte på, hvilke store navne jeg sad med, men nu er jeg begyndt at vænne mig til det. De er jo bare mennesker. Jeg har selv siddet derhjemme foran TV’et og tænkt ’hold kæft mand’, da jeg så Philippe Gilbert køre fra dem alle sammen og vinde verdensmesterskabet. Han er jo en maskine uden lige. Men nu ser jeg ham i virkeligheden og må konstatere, at han også bare er et menneske. Det er fedt at opleve, at de er søde og flinke, og at vi kan lave sjov med hinanden, fortæller det 21-årige stortalent

Benovelsen over at være blevet en del af det fineste selskab i cykling skal da også hurtigt fortage sig for Lander. Fra januar flytter han til Lucca i Italien, og herfra begynder den lange og hårde kamp for at slå igennem som professionel cykelrytter. Foreløbigt har Lander fået to år på BCM Racing til at bevise sit værd. Den chance er han klar til at gribe, og en nøglerne til at få succes er, at han lærer sine styrker og svagheder at kende.

- Som amatør kan man komme langt med at være god til lidt af det hele, men som professionel er det anderledes. Jeg har haft flere snakke med ledelsen, og de har sagt, at den kloge rytter udnytter det potentiale han har i stedet for at være misundelig på de ryttere, som kan det man ikke selv kan. Det fik mig til at tænke på, at jeg ikke skal gå at være ked af, at jeg bliver sat, når det går opad. Måske skulle jeg bare være glad for, at jeg kan noget andet i stedet for.

Styrken hos Sebastian Lander fik hele Danmark at se en tidlig sommerdag ved Hammel i år. Til historiens barskeste danmarksmesterskab vandt Sebastian Lander årets flotteste danske sejr, da han i silende regn ved Pøt Mølle kørte i udbrud i 200 kilometer og til sidst satte erfarne Nicki Sørensen på plads på målstregen. ’Den nye Matti Breschel’, lød overskrifterne dagen.

Fra den dag steg forventninger pludselig til Lander. I den kommende sæson vil der også være store forventninger, men forvent ikke, at den 21-årige rytter skal køre hverken favoritløbene Paris-Roubaix eller Flandern Rundt. Der er lang vej endnu, og Lander skal først mærke, hvor stort skridtet egentlig er fra amatørtilværelsen i Danmark til prof-livet i den store verden.

- I U23-klassen ved jeg, hvad jeg kan, og hvor jeg hører til. Men i den professionelle klasse er der pludselig meget længere imellem de skridt, man tager. Jeg kan ikke på et år udvikle mig, så jeg kan sidde med i finalerne. Det kommer måske til at tage mig fem-seks år, siger Lander, som i fællesskab med BMC-ledelsen har aftalt, at han det første år skal køre mindre løb for at udvikle sig.

- Jeg gør det for at passe på mig selv, og for at få en fornuftig udvikling, så jeg ikke går hen og knækker nakken på det. Jeg har fået masser af råd fra andre ryttere her på holdet, og jeg prøver at følge samme vej, som nogle af dem, der har været i samme situation, som mig.

- Det vigtigste er, at jeg skal blive ved med at følge min udvikling. Jeg skal have succes med det, jeg laver. Så kan man spørge om succes er lig med at vinde, for det er der 200 andre, der også gerne vil. Derfor skal jeg forbedre de små ting løbende, og arbejde videre med det. Det gælder om, at jeg skal få så meget ud af min krop som overhovedet muligt.

Læs også: