Hvis Lance Armstrong samarbejder med myndighederne, slipper han med en karantæne på otte år, vurderer Anti Doping Danmark

Lige nu er han udelukket fra at deltage i alle sportskonkurrencer resten af livet. Men hvis Lance Armstrong samarbejder med myndighederne og bidrager til at optrevle og afsløre alt, slipper han sandsynligvis med en karantæne på otte år.

Sådan lyder vurderingen fra Anti Doping Danmark, der håber, at Lance Armstrong tager skridtet og lader sig afhøre under ed.

- Det er ubetrådt grund, der er ikke meget præcedens på området. Det er sådan, at man normalt siger nedsættelse for en fjerdedel af tiden, og det var hvad vi så med de ryttere, der angav Armstrong. De fik en nedsættelse til seks måneder, fordi de ville have fået to år for en positiv prøve. En fjerdedel af livstid..., det er svært at sige. Mit bedste bud er en karantæne på otte år, siger Lone Hansen, direktør for Anti Doping Danmark (ADD).

Som chef for de danske dopingjægere er det med skuffelse, at hun gør status efter Lance Armstrongs åbenhjertige interview med Oprah Winfrey.

- Det er selvfølgelig en stor ting, at han står frem offentligt. Men når det er sagt, så lægger det ikke meget til det bevismateriale, der er fremført mod ham. Det er godt, at han står frem, men vi mangler stadig noget. Hvis han sætter sig i et afhøringslokale, ville det for alvor rykke noget, lyder det fra den danske dopingjæger.

Det ville sende et gigantisk signal til cykelsporten, hvor tavshedens lov hersker, og gøre det nemmere at få skovlen under dopingens bagmænd, mener Lone Hansen.

- Det er netop sagens kerne, det ville betyde rigtig meget, hvis Armstrong står frem og løfter sløret for hvem der står bag det her. Og er med til at sætte navne på. Det ville være rigtig stort, understreger ADD-direktøren.

Netop en form for samarbejde er, hvad verdens antidoping-agentur (WADA) har tilbudt Armstrong.

- Vi vil have konkrete detaljer og nye informationer. Navne, tidspunkter, steder, hvem leverede stofferne, hvilke officials er involveret. Ikke bare bekræftelser af, hvad vi allerede ved. Han skal gøre det ordentligt og rigtigt, ikke bare for showbusiness, siger WADA-direktør John Fahey, der lokker med en lempelse af sanktionen.

I anden del af interviewet natten til lørdag fortalte Lance Armstrong, hvordan han inderligt ønsker at konkurrere igen. Et ønske et samarbejde med myndighederne måske kan hjælpe på vej.