Lige netop i dag kommer en anden end emiren Sheik Hamad bin Khalifa til at føle sig som kongen af Qatar - i hvert fald på landevejen. Det er endelig tid til mændenes linjeløb ved verdensmesterskaberne i cykling.

Og når vi nu er ved konger af landevejen, hersker der næppe meget tvivl om, at den slovakiske spradebasse Peter Sagan falder ind under den kategori.

Sagan vandt den individuelle rangliste over alle ryttere på World Tour’en i den netop overståede sæson, han er forsvarende VM- og EM-vinder og har 10 sejre med Flandern Rundt og tre etaper i Tour de France blandt de største bedrifter i saddeltasken.

Alle øjne er derfor rettet mod Slovakiets absolut største sportsttjerne ved dagens begivenhed. Også de øjne, der sidder i hovedet på Thomas Bay, kommentator ved Eurosport.

»Han ville være større favorit, hvis ruten havde været mere kuperet, men jeg husker efterhånden ikke en massespurt, som han ikke er sluttet i top 3 i,« siger Thomas Bay.

26-årige Sagan vandt verdensmesterskabet i Richmond, USA, sidste år på et sent soloangreb kort før mål, og det er en af de ting, som gør ham farlig. Han er en rytter, som kan træde til den langt udefra. Og så kan han spurte som de bedste i verden, hvis feltet kommer samlet til mål.

»Det illustrerer hans kæmpe talent,« siger Thomas Bay og fortsætter:

»Han er et årtusindtalent. Sagan kommer meget vel til at skulle tages seriøst i favoritsnakken de næste 10 år.«

I de 82 udgaver, som har været afholdet af VM i landevejscykling, er det lykkedes fem ryttere at vinde løbet to år i træk. Peter Sagan er formentlig dén, der efter Paolo Bettinis sejre i 2006 og 2007 står med de bedste muligheder for at skrive sig ind i rækkefølgen. Thomas Bay kalder det en kæmpe bedrift, hvis det lykkes for Sagan.

Hovedpersonen selv plejer hverken at være defensiv i sin kørsel eller i sine udtalelser, men ved afslutningen af etapeløbet Eneco Tour i september lød Peter Sagan som en træt herre, og det vil da også give fin mening efter en lang sæson.

Chok er så meget sagt, men lettere overraskende var det, da Peter Sagan blev bedt om at forholde sig til sit mulige VM-forsvar i Qatar.

»Vi får se, om jeg overhovedet deltager. Jeg er nødt til at tænke over det. Det har været en lang sæson. Jeg er træt, og jeg er glad for, at sæsonen snart er slut.«

Dén udtalelse emmer ikke ligefrem af en rytter, som har lyst til at forsvare sin titel, men et kig over startlisten til dagens linjeløb i Qatar afslører, at Peter Sagan - selvfølgelig, fristes man til at skrive - er med i puljen.

Thomas Bay er ikke i tvivl om, hvad målet med dén udtalelse har været for Sagan.

»Jeg ser det som om, at han med vilje er lidt afvæbnende, så alle ikke hele tiden snakker om ham som den store favorit. Egentlig er han lykkedes ret godt med den bedrift, for de fleste har talt lige så meget eller mere om ryttere som Marcel Kittel, André Greipel og Fernando Gaviria. Sagan mestrer det her show på sin egen måde,« siger Thomas Bay.

BT VURDERER FAVORITTERNE

Foto: KRISTOF VAN ACCOM
Vis mere

Peter Sagan (Slovakiet)
Træt? Sikkert. Udkørt? Måske også. Men klasse fornægter sig ikke, og Peter Sagan virker ærligt talt ikke som typen, der ikke kan sætte sig op til at skulle forsvare et verdensmesterskab. Slovakkernes hold er ikke proppet med klasse, men Sagan kan i modsætning til de andre favoritter stikke af sted lidt længere udefra. Han er dygtig som bare pokker og skal naturligvis regnes blandt de største favoritter i dag.

Foto: LUC CLAESSEN
Vis mere

André Greipel (Tyskland)
Hvis det ender med en massespurt, så hold øje med den tyske gorilla, som Greipel populært kaldes. Lars Baks holdkammerat på Lotto-Soudal er udnævnt som kaptjanen på det tyske landshold, og han får blandt andre hjælp af sin bodyguard i dagligdagen på det belgiske hold, den rødhårede og frygtløse Marcel Sieberg, til at placere sig i spurten.

Foto: JUAN MEDINA
Vis mere

Marcel Kittel (Tyskland)
Tænk sig at råde over ikke bare én, men to klassesprintere. Ja faktisk tre, hvis man tæller John Degenkolb med. Tysklands trup er skræddersyet til en massespurt, og hvis André Greipel ikke lige har dagen eller sidder det rette sted i spurten, bør det ikke svække sejrsmulighederne, at det er Marcel Kittel, som er næste mand i køen. Verdensklasserytter med gode medaljemuligheder.

Foto: JEFF PACHOUD
Vis mere

Mark Cavendish (Storbritannien)
Fire etapesejre i årets Tour de France. VM-vinder i 2011. Mark Cavendish behøver ikke umiddelbart den store indtroduktion, men det er værd at nævne, at den britiske kanonkugle har kæmpet med lidt sygdom i sine forberedelser. Ved et så intenst endagsløb er der ikke noget, som bliver foræret nogen steder, så hvis ’Cav’ er bare et par procenter svækket,- kommer han næppe til at køre med om medaljerne. Er han i form, skal han regnes for en seriøs guldkandidat.

Foto: ANDRZEJ GRYGIEL
Vis mere

Fernando Gaviria (Colombia)
Brian Holms colombianske sprinter kørte af sted 600 meter fra mål i Paris-Tours og spurtede alligevel fra alle konkurrenterne. Et ganske imponerende stykke arbejde af sprinteren, som vandt to etaper i Polen Rundt i juli og kommer i modsætning til de øvrige i favoritfeltet til start uden en grand tour i benene. I et løb så sent på sæsonen tæller friskhed højt, og på dét parameter vinder Gaviria.