Matti Breschel er udpeget som joker hos Rabobank ved Amstel Gold Race.

Der er én historie fra Amstel Gold Race, som indrammer det hollandske storløb temmelig præcist.

Tilbage i 2001 var Rabobanks hollandske klassikerspecialist Erik Dekker sluppet af sted med Lance Armstrong. En skarp duo, der blev jagtet hårdt af en stribe skræmmende og tunge navne som Davide Rebellin, Michele Bartoli, Johan Museeuw og Peter Van Petegem.

Erik Dekker, der var kendt som en af de smarteste taktikere i feltet, fik noget mod sin vilje lov at lave næsten alt føringsarbejdet, mens forspringet skrumpede til et halvt minuts penge.

På et tidspunkt vender Erik Dekker sig og kigger appelerende på Tourminator Armstrong for at få den almægtige amerikaner til at komme frem og tage en føring. Hvorefter Armstrong sender Dekker et halvhånligt dræberblik fra de stålgråøjne og stiller det retoriske spørgsmål: ’Er du klar over, hvad Amstel Gold Race betyder for mig?

Krystalklar vurdering

I det psykologiske spil havde Armstrong selvfølgelig vurderet situationen logisk og krystalklart. For en hollandsk rytter på Rabobank er Amstel Gold Race et af sæsonens mest betydningsfulde løb. Og der er ikke så meget at rafle om. Man må køre for at vinde eller sælge sig selv dyrest muligt. At Erik Dekker vandt tulipanlandets største væddeløb det år som den sidste hollandske rytter, var der så også lidt poetisk retfærdighed i. Når nu Armstrong havde talt Amstel Gold Race ned.

- Rabobank har base i nærheden af Maastricht, og hele byen har varmet op i dagevis, konstaterer Matti Breschel, der mærker forventningens åg tynge på et Rabobank-mandskab, som ikke har fået nok ud af det i denne sæson.

Den 27-årige dansker blev bedt om at stå over drømmeløbet Paris-Roubaix i sidste weekend, netop for at være skarp og fuldt restitueret til Amstel Gold Race.

- Jeg er nok det ekstra kort i bunken på vores hold, erkender Matti Breschel.

En dansk joker er bedre end ingenting. Især fordi Jakob Fuglsang, der sidste år blev nummer fire i Amstel Gold Race, i år er ude af løbet på grund af et brækket håndled. Men Matti Breschel erkender, at løbet i det absolut mest kuperede hjørne af det ellers pandekageflade Holland er en udfordring.

- Hvis jeg skal kunne køre med om sejren, må løbet ikke blive kørt for hårdt frem til afslutningen på Cauberg. Men vi er nogle stykker på holdet, der forhåbentlig er stærke nok til at være med til det sidste. Både Paul Martens og Bauke Mollema har formen lige nu til at kunne køre et godt Amstel Gold Race, men jeg synes ikke, det er op til os at skabe det, siger Matti Breschel til BT.

Efter et forår, hvor rytterne på Rabobank har skullet stå til regnskab for en mager sejrskvote hos både medier, sponsorer og supportere, begynder presset at kunne mærkes. Især på de hollandske ryttere.

Vin på bordet

Det fik for nylig Rabobanks manager Harry Knebel til at tale dunder.

- Der har været samtaler, hvor vi har ladet ryttere vide, at vi forventer mere. Men det holder vi internt. Som det er med coaching, skal du nogle gange give folk et klap på hovedet og andre gange et spark bagi, siger Knebel.

Breschel kender udmærket til pisk og gulerod metoden. Men der er alternativer.

- Jeg tror, vi var meget anspændte, allerede da vi gik ind til sæsonen. Og når så resultaterne ikke er der, vil der være nogle, som er mere påvirkede af det end andre. Når man kommer dertil, er det nogle gange bedre at sende en flaske vin på bordet til aftensmaden, så man kan få løftet stemningen hos folk, påpeger Matti Breschel.