Ivan Basso indrømmede intentioner om doping, holdt sin mund og var nær endt tilbage hos Bjarne Riis. I ’Den smilende dræbers’ bagage ligger en familiehistorie fyldt med doping, og nye beskyldninger skyder huller i hans dopingforklaring

Retssagen ’Operacion Puerto’ ruller i disse dage dopinghistorier op i en lille retsbygning i udkanten af Madrid. Sagen handler egentlig om, at lægen Eufemiano Fuentes og hans fire medanklagede har forbrudt sig på den offentlige sundhed ved at give omkring 200 atleter doping, som kan have skadet deres helbred.

Men interessen fra omverdenen ligger helt andre steder. Der mangler fortsat at blive sat navne på omkring 150 kunder i Fuentes velsmurte dopingbutik, og her menes at være prominente navne fra fodbold, tennis, roning, boksning og flere andre sportsgrene. Navnene sidder de spanske myndigheder indtil videre stadig på.

Indtil retten beslutter, om blodposer og navne skal gives videre til både spanske og internationale dopingmyndigheder, sætter interessante vidner sig i skranken og fortæller om deres forhold til Fuentes. I mandags var det 35-årige Ivan Bassos tur.

Cykelrytteren Ivan Basso kørte ligesom Tyler Hamilton og Jörg Jaksche hos Bjarne Riis på Team CSC, men i modsætning til de to andre bedyrer Basso, at Riis var helt uvidende om hans dopingforbindelse.

- Det hele var op til mig. Mit hold og min familie vidste ikke, hvad jeg foretog mig, forklarede Ivan Basso i retten, og gjorde dermed som så mange andre og afslørede intet om bagmænd.

Bassos dopingforbindelse er ifølge eget udsagn sådan her: Han mødte for første gang Eufemiano Fuentes, da han i 2001 var på træningslejr på Gran Canaria, hvor Fuentes bor. Det var dog først i 2005, at Basso på egen hånd kontaktede Fuentes, fordi han ville købe Fuentes’ hjælp til bloddoping. Hvem der fortalte Basso, at Fuentes ydede den form for assistance, har han ikke fortalt noget om.

I efteråret 2005 fik Basso første gang taget blod ud hos Fuentes. Det skete yderligere to gange, og Basso havde derfor et lille lager af blod liggende hos dopinglægen. Basso vandt det efterfølgende år Giro d’Italia på helt suveræn maner. Med tre etapesejre undervejs vandt Basso den lyserøde trøje med knap 10 minutter ned til nummer to. Ganske suverænt.

Sejren kom ifølge Basso i hus uden manipuleret blod i årerne. Planen med de tre lagrede blodposer var derimod, at de skulle bruges til Tour de France et par måneder efter, hvor vejen til den gule trøje var banet efter Lance Armstrongs karrierestop.

Det nåede dog aldrig at blive en realitet, da det spanske politi inden da oprullede den store dopingring med Fuentes i spidsen. Basso dopede sig derfor aldrig, men fik i 2007 to års karantæne for kontakten til Fuentes.

- I mine øjne var det en svaghed at forsøge at opfylde min drengedrøm om en dag at vinde Tour de France på denne måde. Jeg indså et år efter, at jeg havde taget en forkert beslutning, forklarede Ivan Basso i mandags.

Ivan Basso nåede at betale den spanske dopinglæge 110.000 kroner og havde aftalt en samlet pris på over en halv million kroner for den behandling, som han ifølge eget udsagn aldrig nåede at få. Længere er dopinghistorien ifølge Ivan Basso ikke.

Men der kan være en del mere til historien. Den italienske avis Gazzetta dello Sport kunne i ugens løb afsløre dokumenter fra Operacion Puerto, hvor Fuentes i håndskrevne notater har noteret Ivan Basso for doping i både 2003 og 2004. Blandt andet bloddoping og EPO. Bassos dæknavn i Fuentes’ papirer var ’Birillo’, som var navnet på hans daværende hund. Adspurgt til ’Birillo’ i retten i mandags kunne Basso dog ikke så godt huske noget.

- Det er flere år siden, og min hukommelse er ikke så god, svarede Basso, som ved flere andre lejligheder har talt uden om sin dopingsag. Det er historie, og han vil hellere se fremad, har han ladet forstå.

Ivan Basso er i dag tilbage i toppen af cykelsporten hos det italienske cykelhold Cannondale ProCycling (tidligere Liquigas, red). ’Den smilende dræber’, som Ivan Basso bliver kaldt, vandt i 2010 Giro d’Italia for anden gang, og blev nok engang en helt i Italien.

Samme år blev navnet Basso igen sværtet til med doping. Denne gang var det dog ikke Ivan Basso, men derimod hans søster Elisa Basso, som fik en dom for at have handlet med doping i fitnesscentre i Italien. Søsteren var ligeledes involveret i en anden dopingsag med hendes mand, Eddy Mazzoleni. Den daværende Astana-rytter blev i 2007 fældet i en sag om EPO og fik to års karantæne. Dermed var tre personer i Bassos familie fældet i tre forskellige dopingsager.

Man skal ikke have mødt Ivan Basso ret mange gange, før den mørkhårede italiener møder en med et ’ciao’ efterfulgt af et af den slags smil, som får mødre til skubbe deres giftemodne døtre ind foran sig. Den 35-årige klassementsrytter fra Varese er en charmerende fyr, og heri ligger sikkert en af grundene til hans store popularitet ikke bare i Italien, men også i Danmark, hvor han i Team CSC-dagene nærmest blev forsøgt værget som dansk statsborger.

Bjarne Riis lod sig allerede fra begyndelsen af deres samarbejde charmere af Basso, som han knyttede et tæt bånd til. I sin selvbiografi ’Riis’ fra 2010 beskriver Bjarne Riis, hvordan Basso i perioder boede hos Anne Dorthe Tanderup og Bjarne Riis. Så meget desto større et chok var det for Riis, da han fik at vide, at Basso var involveret i ’Operacion Puerto’.

I sin selvbiografi skriver Riis over flere sider om Basso-sagen fra 2006, og hvordan det kom som en overraskelse, at hans stjerne var med i dopingskandalen.Selv formulerer Riis i bogen, at han tænkte ’Hvad er nu det her for noget?’, da han hørte om ’Operacion Puerto’ og Ivan Basso.

Modvilligt måtte Riis tage Basso ud af Tour de France, og endnu mere modvilligt måtte Riis senere fyre Basso for at redde holdets omdømme.I 2010 forlød det, at Bjarne Riis - denne gang velvidende om Bassos dopinghistorie - havde forsøgt at skrive kontrakt med Basso igen, men at kun pengene endte med at sætte en stopper for genforeningen.

Året efter kunne man ved Tour de France’ afslutning i Paris se de to i venskabelig snak foran holdenes hotel. Populære Basso manglede ingen tilbud fra interesserede hold. Sikkert fordi han, i modsætning til Jörg Jaksche, holdt sin dopingindrømmelse til at handle om sig selv. Han sladrede ikke om andre.

Bjarne Riis blev i denne uge spurgt til de nye afsløringer om Bassos dopingmisbrug allerede i 2003 og 2004, og selvom danskeren har været tavs i snart et halvt år, kom han med en lidt overraskende udmelding overfor cyclingnews.com.

- Jeg tror, at vi alle fortryder noget, sagde Riis, og tilføjede, at han ikke ville udtale sig om Basso og de nye beskyldninger, da det ikke er det rigtige tidspunkt at udtale sig på.

’Den smilende dræber’, Ivan Basso, er netop gået i gang med sin 13. sæson som professionel cykelrytter. Til sommer vil han forsøge at vinde Giro d’Italia for tredje gang.