Bjarne Riis har overtrådt grænsen for, hvor længe han kan undlade at svare på alvorlige dopingbeskyldninger. Det mener Socialdemokraternes idrætsordfører.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Bjarne Riis har som cykelsportens danske forbillede en forpligtigelse til at forsvare sig mod Tyler Hamiltons alvorlige angreb på hans troværdighed.

Det mener Socialdemokraternes idrætsordfører Flemming Møller Mortensen, efter at Bjarne Riis i 75 dage har undladt at svare på, om den tidligere holdkaptajn Tyler Hamiltons påstande om holdejerens medvirken til blandt andet bloddoping på det daværende CSC-hold er sande eller ej.

- En mand med Bjarne Riis' status bør gå forrest og give en hjælpende hånd til cykelsporten. Det kan han gøre ved at være helt klar i mælet om, hvad der er sandheden i det her. Det er mit største ønske for cykelsporten, for jeg har efterhånden mødt mange med den holdning, at sporten alligevel er dopet fra ende til anden, siger Flemming Møller Mortensen og understreger, at det er hans personlige holdning, han udtrykker.

Bjarne Riis har i sin kortfattede afvisning over for sporten.dk under holdets samling på ferieøen Gran Canaria indikeret, at han måske vil sige noget senere. Det opfordrer Flemming Møller Mortensen på det kraftigste holdejeren til at leve op til.

- Især Bjarne Riis har bragt sig selv i en situation, så han nu skal fortælle alt. Han har trukket danskernes forståelse og tålmodighed så langt, så mange i dag står uforstående overfor det. Min personlige holdning er, at hans mulighed for at trække tiden yderligere er ikke eksisterende, fortsætter idrætsordføreren.

Han bakker dermed op om blandt andre formand for Danmarks Cykle Union Tom Lund, der også har efterlyst en forklaring for at undgå yderligere skade på sportens troværdighed. Tavsheden er ikke midlet, understreger socialdemokraten. 

- Det vil jeg ikke acceptere som idrætspolitiker. Det må være muligt at slå en streg og sige, at der er noget, der er fortid og noget andet er nutid. Han må vågne op og forstå, at han bærer et stort ansvar, siger Flemming Møller Mortensen uden at tage stilling til ægtheden af Tyler Hamiltons påstande om Bjarne Riis' orkestrering af hans massive dopingmisbrug i perioden 2001-2003, da han var et stort aktiv for den danske holdejer.

Mens Flemming Møller Mortensen er klar i mælet på egne vegne, er De Konservatives idrætsordfører og tidligere Wada-medlem, Brian Mikkelsen, ikke meget for at blande sig i Bjarne Riis' konkrete sag. Men han understreger, at det ikke skal være økonomien, der afholder Anti Doping Danmark fra at køre en eventuel sag mod Bjarne Riis, hvis beviserne opstår.

- Jeg tager ikke stilling til, om Bjarne Riis er skyldig eller ej. Men selvfølgelig skal det ikke være økonomiske spørgsmål, der forhindrer, at Anti Doping Danmark kan køre sådan en sag. Det er også derfor, at jeg har foreslået, at man giver flere penge til den danske dopingbekæmpelse, siger Brian Mikkelsen, hvis ønske deles af Flemming Møller Mortensen.

Anti Doping Danmark venter stadig på muligheden for at modtage mere materiale om Bjarne Riis, end det den amerikanske anti doping organisation, USADA, allerede har fremlagt fra de omkring 1000 siders rapport med udførlige vidneudsagn i sidste ende var nok til at fælde Lance Armstrong.

Både David Zabriskie, Tyler Hamilton og Christian Vande Velde har under ed indrømmet, at de dopede sig, mens de var hos Bjarne Riis. Ud af de tre amerikanere er det kun Tyler Hamilton, der hidtil har fortalt, at Bjarne Riis var direkte medvirkende og medvidende til forseelsen.

Men inden Anti Doping Danmark har modtaget eventuelt ekstra materiale omkring Bjarne Riis, har direktør Lone Hansen indikeret, at det også kan blive dyrt at føre sagen.

Brian Mikkelsen vil gerne sikre sig, at det ikke bliver økonomien, der afholder systemet fra at forfølge eventuelle beviser mod Bjarne Riis:

- Min opfordring er, at der findes en økonomisk buffer, så det ikke er udgifterne, der afgør, om man kan forfølge en dopingsag.

- Jeg savner, at Anti Doping Danmark har chancen for at være mere proaktiv. Der er nu blevet gjort en del for også at bekæmpe doping i breddeidrætten og i landets fitnesscentre. Men fokus skal også tilbage på eliteidrætten. Det er trods alt dér, vi finder alle forbillederne for unge idrætsudøvere i Danmark.   

Både Flemming Møller Mortensen og Brian Mikkelsen er enige om, at Danmark ikke bør gå på kompromis med retsbeskyttelsen og ændre retspraksis i dopingspørgsmål, sådan at udførlige vidneudsagn kan være nok til at give en dopingdom eller udelukke enkeltpersoner som Bjarne Riis.

Se TV-billederne af Riis' afvisning af spørgsmål om doping