KØB PLUS!

I nat kan cykelsporten ændres for altid

Når Lance Armstrong i nat åbner munden over for Oprah Winfrey, er det med ordet i sin magt. Han eroderer jorden under hele cykelsportens magtcentrum. Spørgsmålet er, om den afklædte Tour-konge øjner nok bonus ved at føre kniven?

Michael Jackson kørte selv rundt med Oprah Winfrey i en golfbil og viste hende sit hjem på Neverland Ranch. Det er ti år siden, at den nu afdøde »King of Pop« valgte verdens rigeste TV-værtinde som distributionskanal til et yderst sjældent indblik i sit liv over for den offentlighed, han frygtede så meget.

Siden har Whitney Houston holdt Oprahs hænder, mens hun talte om sit stofmisbrug. Tom Cruise har hoppende i Winfreys lædersofa erklæret sin kærlighed til skuespillerkollega Katie Holmes, og guvernør Arnold Schwarzeneggers kone har talt ud om smerten forbundet med sin mands barn uden for ægteskabet.

I nat har Oprah Winfrey igen et stort navn i stolen. Lance Armstrong på et hotel i Austin, Texas. Klokken tre i nat dansk tid ruller første halvdel af et overeksponeret interview, der spiller på muligheden for, at det kan ændre cykelsporten for altid over skærmen i hele verden.

- Jeg har forberedt mig som var det en college-eksamen. Men han kom forberedt, lyder det fra Oprah Winfrey i foromtalen til interviewet.

Hun havde 125 spørgsmål med til hotellet. Kritikere mener, at TV-stjernen er den helt forkerte. For uvidende om tilfældet Armstrong til at udfordre ham.

Lance Armstrong - cykelhistoriens mest dominerende Tour de France-vinder - er allerede afklædt sine syv Tour-sejre. Vidneudsagnene fra et dusin tidligere holdkammerater samlet i over 1000 siders rapport har i år fældet den 41-årige texaner som både systematiseret dopingmisbruger, dopingformidler og en vinderkarakter, der er klar til at anvende sin magtposition til at true sine nærmeste for at bevare løgnen: Billedet af en ægte vinder, der vandt over kræften for så at slå de bedste i sin sport syv gange i træk.

Men hvorfor er det så, at FBI, Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og cykelsportens absolutte topledelser vil sidde oppe i nat og holde vejret, til de har hørt, hvis og hvordan Lance Armstrong bryder med ti års benægtelse omkring doping?

Jo, ironien vil, at Lance Armstrong og hans hær af top-rådgivere og advokater har lækket, at hovedpersonen vil bruge sin veldisponerede retorik til at opfølge en erkendelse med vidneudsagn, der kan ramme cykelsportens øverste geledder og bagmænd. Han vil i givet fald anvende de metoder, som han i årevis har fordømt som tarvelig heksejagt, når det blev anvendt mod ham selv.

Lance Armstrong vil sidde på viden, der i værste fald kan afsløre både den tidligere og nuværende præsident for Det Internationale Cykelforbund, UCI - hvis altså rygterne taler sandt. Armstrong er vedholdende blevet beskyldt for at donere 125.000 dollar til UCI for at tilbageholde resultatet af en positiv dopingprøve fra Tour de Suisse i 2001. Kommer den historie også fra Lance Armstrongs mund, vil det ikke blot blive meget svært for cykelsportens topledelse at blive siddende. Det vil være ødelæggende for hele sporten i en ætsende grad, som doping ikke hidtil har påført sportens ellers gennemtæskede omdømme.

- IOC ville blive nødt til at håndtere det. UCI er ikke kendt for dets slagkraftige handlinger over for doping, lyder advarslen fra IOC-medlem Dick Pound.

Advarslen kommer efter hans forslag om, at cykelsporten helt fjernes fra det olympiske program i fire til otte år, hvis Lance Armstrong endegyldigt beviser systemets indre råddenskab. Selvom OL aldrig bliver en kongedisciplin, er signalværdien til at tage og føle på.

Men før hysteriet bryder ud, vil The Guardians cykeljournalist William Fotheringham se Lance Armstrongs strategi tromle den vej:

- Armstrong har allerede bevist sig selv som en mester i at plante historier i æteren, som mudrer vandene, skriver han i en klumme.

Det vil ikke undre ham, hvis Lance Armstrong igen har narret verdens medier til at arbejde med en agenda fjernt fra det, der i virkeligheden er sagens kerne: Beviserne for, at Armstrong styrede historiens største svindel i cykelsporten.

Lance Armstrong er bevæbnet med blandt andre stjerneadvokaten Mark Fabiani, der tidligere hjalp præsident Bill Clinton i krisetider og sexskandalen med Monica Lewinsky. Både Fabiani og Armstrong vil vide, at de forkerte ord kan lede til sagsanlæg. Alene for fejlagtigt udbetalte præmiepenge, kan der vente en regning på 68 mio. kr.

Hvis det amerikanske justitsministerium gør alvor af at genåbne sagen mod Lance Armstrong om at anvende offentlige midler (sponsorkroner fra det nationale postvæsen, red.) til indkøb af ulovlige dopingpræparater, kan straffen være fængsel. Den amerikanske TV-kanal CBS hævdede i går, at Armstrong allerede var blevet afvist i et forsøg på at betale 28 mio. kr. for at komme sagen i forkøbet.

Derfor forventer de fleste i nat at se en Lance Armstrong spille sine erkendelser forsigtigt ud. Fordi han optræder foran et publikum, der er uvidende om detaljerne i en rapport, der allerede har fældet ham. De er i det hele taget uvidende om cykelsport. De kender Armstrong som manden, der voksede op med en alene-mor, inden han vandt over kræften og alle de andre atleter: Sådan en mand, man er klar til at tilgive i hans fortsatte kamp mod kræft og måske i kampen for at genoplive forretningen Lance Armstrong og en politisk karriere.

Washington Posts sportskronikør og medforfatter til flere af Lance Armstrongs bøger, Sally Jenkins, gav i går sit bud på, hvorfor hun har søgt forgæves efter vrede i forhold til Armstrongs løgne.

- Min holdning til ham har aldrig været baseret på det, han gjorde på en cykel for ti år siden (...) Manden der forsøgte at give kræften en omgang smæk i en lige kamp og gjorde mere godt med sit navn og formue end nogen anden atlet, jeg nogensinde har mødt.

I nat vil Lance Armstrong ret sikkret få flere amerikanere til at tænke som Sally Jenkins. Men måske også ændre cykelsporten for altid. 

HER BLIVER INTERVIEWET VIST

1. DEL FREDAG

Discovery Channel: klokken 03.00, 06.55 og 22.00.

TLC: fredag klokken 03.00, 09.05 og 18.30 

2. DEL LØRDAG

Discovery Channel: klokken 03.00, 9.05 og 20.30.

TLC: klokken 03.00 og 17.30.

Interviewet streames også direkte på OWN-hjemmesiden oprah.com

Læs også: