Et samarbejdsnedbrud. Et skænderi. En spytklat.

Søren Kragh Andersen fik for alvor bagsiden af den benhårde strid i topcykling at mærke, da han i sidste weekends Gent-Wevelgem modtog en spytklat fra den hollandske stjernerytter Niki Terpstra.

Den 22-årige Sunweb-dansker var i gang med at køre sit livs løb i den belgiske klassiker, hvor han i løbets finale lå i et udbrud med Niki Terpstra, Peter Sagan, Jens Keukeleire og Greg Van Avermaet.

Samarbejdet i forfølgergruppen brød dog sammen, Keukeleire og den senere vinder, Van Avermaet, stak af, og det fik Terpstras temperament til at koge over. Hvilket så gik ud over Kragh Andersen, som fik en hollandsk spytklat i hovedet.

»Når pulsen er høj, kan sådan noget ske. Vi har fået talt ud om episoden,« siger Kragh Andersen, som understreger, at han ikke ønsker at gå dybere ind i episoden.

Den talentfulde dansker vælger i stedet – ganske nøgternt – at betragte episoden som en nyttig erfaring, han kan smide i rygsækken. For nok kan det gå hårdt for sig i feltet, men at spytte på en konkurrent er over stregen. Det er åbenlyst for enhver.

Uanset hvad er Gent-Wevelgem-dramaet et godt billede på den kamp, der udspiller sig, når cykelsportens største stjerner kæmper om sejren.

»Der bliver da skubbet lidt. Men sådan skal det være. Sådan er det i alle cykelløb, men der er selvfølgelig nogle cykelløb, der er værre end andre. Men det skal man være forberedt på. Vi er lidt skøre i hovedet, os cykelryttere. Hvis man ikke kan lide det, tror jeg ikke, man var cykelrytter,« siger Søren Kragh Andersen.

Skubben og masen, affødt af vindervilje, er da heller ikke noget, der er fremmed for den ellers stille og rolige fynbo, som i denne sæson har fået et mindre gennembrud med sin etapesejr i Tour of Oman, hvor han kørte fra store navne som Rui Costa og Greg Van Avermaet, samt sidste weekends flotte kørsel i Gent-Wevelgem.

»Jeg har en gnist, der bærer mig frem. Jeg har temperament og er en perfektionist. Hvis jeg vil noget, så gør jeg det med passion,« siger han.

»Jeg er blevet god til at styre det og bruge det i cykelløbene, når jeg skal. Hvis ikke man har lidt temperament og fighterinstinkt i de her cykelløb, kan man ikke blive til noget. Det er en lang krig for at komme i position, og der bliver skubbet og mast, så jeg prøver helt klart at bruge det til min fordel, at jeg har den gnist i mig på min cykel,« uddyber Kragh Andersen.

Sunwebs danske sportsdirektør, Morten Bennekou, ser de samme kvaliteter i sin danske rytter.

»Han er en meget stille og rolig fyr, og man kan ikke umiddelbart forestille sig, at han har den vildskab, der skal til. Men han har kniven mellem tænderne, når det kommer til de vigtige momenter i løbene. Han har altid kørt med aggression og viljen til at køre tæt i finalerne og ikke være bange for at vælte. Han har også teknikken til det. Han er ikke nødvendigvis Guds bedste barn selv. Men det bliver man jo heller ikke verdensmester af,« siger Morten Bennekou.

Han har fulgt Kragh Andersens karriere først som talentchef og siden som U23-landstræner for Danmark, og han er imponeret over den udvikling, det danske talent har gennemgået.

»Henover vinteren har han fået trænet rigtig godt. I år lukrerer han så også på, at han har et år i professionel cykling mere i benene. Det er ingen sensation, at han klarer sig så godt. Men omvendt er det lidt overraskende, at han er nået så langt med sin sejr i Oman og sin flotte kørsel i Gent-Wevelgem,« siger Sunweb-sportsdirektøren.

De store succeser i 2017 står i dyb kontrast til Kragh Andersens første sæson som professionel, der blev overskygget af en grim ulykke, som satte sit præg på den unge dansker og resten af mandskabet, der dengang hed Team Giant-Alpecin.

På et træningsophold i Spanien i februar sidste år kørte en 73-årig britisk kvinde ind i en gruppe på seks af holdets ryttere. Hun kørte ganske enkelt i den forkerte side af vejen. Søren Kragh Andersen, som sad bagest i gruppen, var den eneste, der ikke blev ramt af bilen. Især holdkammeraterne John Degenkolb og Chad Haga kom slemt til skade i ulykken.

»Vi har fået det bearbejdet og er kommet godt videre på holdet. Der er en helt anden stemning nu i forhold til sidste sæson. Den forfærdelige ulykke hænger ikke længere over holdet, og vi arbejder på en helt anden måde. Vi tror mere på dét, vi går og laver,« siger Kragh Andersen.

Ud over at ulykken er kommet på afstand, har det danske talent også smidt benovelsen over at være med i de store cykelløb, mens formen, selvtiliden – og den mentale robusthed generelt – også er blevet bedre, fortæller han.

Derfor møder han ind til dagens kulmination på den belgiske klassikersæson, de 260 kilometers strabadser på de brostensbelagte og bakkede landeveje i Flandern Rundt, med en stor portion selvtilid i bagagen. Og en bevidsthed om, at han ikke skal lade sig kyse, når positioneringskampene spidser til.

HER KAN DU LÆSE ALT OM DE UDFORDRINGER, DER VENTER SØREN KRAGH ANDERSEN I FLANDERN RUNDT

»Hårdhedsmæssigt finder man nok ikke noget, der er vildere end Flandern Rundt. Især mentalt. Fra begyndelsen af skal man fighte for sin position i feltet, og man skal være fokuseret i alle seks timer. Ved hver en bakke er det som ved en målstreg. Hvis man ikke er i position til en bakke, så mister man sin position til den næste bakke, og så er man reelt ude af løbet. Man skal være skarp her,« siger den danske klassikerspecialist, som har Flandern Rundt, som et af sine største sæsonmål.

Derfor er Søren Kragh Andersen også glad for, at han er en af tre kørere, der bliver kørt for i den store belgiske forårsklassiker.

»Det er et kæmpe privilegium at få lov til at køre løbet og især at være blandt de ryttere, de satser på, på et stort hold. Det er ikke noget, der sker hver søndag,« siger Søren Kragh Andersen.

HUSK AT DU KAN FØLGE FLANDERN RUNDT LIVE HER PÅ BT.DK.