MemoryCard-Jack & Jones skrev dansk Tour-historie, men endte som kanonføde i verdens største cykelløb. Se hvem, der kørte for det måske dårligste danske hold nogensinde.

Forventningerne til Team Saxo Bank-Tinkoff i årets Tour de France er på det nærmest mikroskopisk små.

Det fik fredag Brian Holm til drillende at betegne Bjarne Riis' mandskab som et hold på niveau med velgørenhedsmotionisterne fra Team Rynkeby.

Men et kig i den danske Tour-historie kan fremvise et dansk Tour-hold, der måske var værre kørende end de ni ryttere, Bjarne Riis har vejet og fundet gode nok til verdens største cykelløb.

I 2000 skrev MemoryCard-Jack & Jones cykelhistorie ved at være det første danskbaserede mandskab i Tour de France. Men efter 21 etaper vendte holdet hjem uden at have været i nærheden af en etapesejr og med kun sporadiske tv-udbrud på samvittigheden.

Bo Hamburger sluttede som bedste mand på en samlet 36. plads for MemoryCard Jack & Jones, som dog kunne glæde sig over "kun" at slutte tredjesidst i holdkonkurrencen.

Holdet dengang bestod af Bo Hamburger, Michael Sandstød, Michael Blaudzun, Allan Johansen, Nicolai Bo Larsen og Jesper Skibby samt udlændingene Tristan Hoffman, Arvis Piziks og Martin Rittsel.

Sportsdirektør for MemoryCard Jack & Jones var Alex Pedersen og han husker tydeligt, hvordan danskerholdet fik en tre uger lang køretur.

- Det er svært at sammenligne vores hold med det hold Team Saxo Bank-Tinkoff stiller med i Tour de France i år, siger Pedersen.

- Det var en anden tid. Men jeg vil da sige, at vi kunne fremvise større resultater det år, end Team Saxo Bank har kunnet i denne sæson. Vi havde for eksempel vundet etapeløbet Quatre Jours de Dunkerque og Tour de Picardie, Tristan Hoffman var blevet nummer fire i Paris-Roubaix og det var afgørende for, at vi fik et wild card fra Tour de France-societetet, siger Alex Pedersen, hvis ryttere også betalte en pris for anstrengelserne i forsæsonen.

- Da vi kom til Tour de France var vi totalt smadrede og det er rigtigt, at vi ikke havde meget at byde iind med. Det tætteste, vi kom på noget succes, var vores lettiske rytter Arvis Piziks, der på sjette etape var med i et udbrud, som holdt til målet i Tours. Desværre fejlede han i finalen og blev kun femmer på etapen og det tror jeg ærgrer ham den dag i dag, griner Pedersen, der forlod posten som sportsdirektør et par år senere for at hellige sig en civil karriere og en tjans som ekspertkommentator på DR.

- Allerede året efter havde Bjarne forstærket holdet med en stjerne som Laurent Jalabert og siden har både han og holdet jo fået noget med "hjem" fra Tour de France hvert år, konstaterer Pedersen.