Efter et elendigt år i verdensmestertrøjen stod Philippe Gilbert for en slags genopstandelse ved at vinde Amstel Gold Race for tredje gang i karrieren.

Diamanter i benene er en nødvendig forudsætning. Men lad dem indgå i en hellig alliance med solidt, pålideligt og gennemtænkt holdarbejde, og man har en universalnøgle til sejr.

Nok lykkedes det for et unikum som Fabian Cancellara at modbevise tesen, da han for nylig vandt Flandern Rundt med en særegen blandform af veludviklet løbsintelligens og brystbankende råstyrke. Men allerede ugen efter var det tid til realitetstjek og etablering af jordforbindelse, da QuickStep vandt Paris-Roubaix med en talstærk og skræmmende troppeformation, der satte Niki Terpstras rivaler mat.

I nyere tid har få ryttere været som dominerende som Philippe Gilbert var det for tre år siden. Men det, der lignede kulminationen på en stejlt stigende udviklingskurve med en feberhed cocktail af klassikersejre, Tour-etaper og en suveræn førsteplads på verdensranglisten, antog efterfølgende karakter af en rutschebanetur uden ende.

Nok hentede Gilbert sig et VM i 2012 i hollandske Valkenburg. Og nok fik den 31-årige belgier med det yderste af neglene skrabet en etapesejr hjem i Vuelta España sidste år. Med ellers har BMC-stjernen kørt rundt som en selvtillidssvækket afglans af sig selv. I hvert fald indtil han i midtugeløbet Fleche Brabanconne igen viste tænder og formåede at afslutte en noget uigennemsigtig finale med årets første sejr.

Gilberts afgørende hug i Amstel Gold Race bar eks-verdensmesterens varemærke fra de fede tider. Veltimet, eksplosivt og med evnen til at relancere topfart, så snart man rammer bakketoppens kritiske punkt med muskelmassen hærget af ætsende mælkesyre.

Belgierens triumf var også resultatet af et sammenhængende stykke arbejde fra et BMC-mandskab, der ikke altid har formået at få de store navne til at spille sammen. I Amstel Gold Race gødede fuldblodsvæddeløberen Greg van Avermaet terrænet, inden Samuel Sanchez fra bunden af Cauberg satte skruetvingen på Gilberts formodede rivaler.

Resultatet lod ikke vente på sig. Simon Gerrans, der sammen med det altid kollektivt fint kalibrerede Orica-mandskab havde gjort alt rigtigt indtil da, magtede ikke at følge Gilberts kontrahug. Løbsfavorit Alejandro Valverde resignerede med et lydløst suk, QuickSteps polske komet Michal Kwiatkowski havde heller ikke kræfter til at fange løbsvinderen i flugten, og Philippe Gilberts gamle partner in crime, Lottos Jelle Vanendert, så sit snit til at køre efter en reprise af sin to år gamle andenplads.

Først over stregen i Amstel Gold Race kom manden, de kaldte "Fast Phil", da tingene kørte mest som i olie. Og Gilbert havde tid til at nyde sin genkomst i fulde drag, da han foran et vildt og øl-opstemt publikum fandt tid til at iscenesætte en trefingret sejrsgestus som symbol på antallet af sejre i cykelsportens yngste klassiker.