KØB PLUS!

Fuentes tjente millioner på doping

Tyler Hamilton beskriver i sin nye bog, hvordan Eufemiano Fuentes tjente millioner på at bloddope ham og andre ryttere.

Tyler Hamiltons meget omtalte biografi 'The Secret Race' skyder ikke kun opsigtsvækkende anklager mod Lance Armstrong og Bjarne Riis.

Den 41-årige amerikaner beskriver også indgående, hvordan den spanske dopinglæge og gynækolog Eufemiano Fuentes har en meget stor forretning kørende med at bloddope ryttere og andre sportsfolk fra sine hjem i Madrid og på Gran Canaria.

Sporten.dk er i besiddelse af bogen, hvor Tyler Hamilton blandt andet beskriver de bonusser, han angiveligt skulle udbetale til den mørkhårede og langlemmede læge, hvis han fik resultater efter, han havde fået EPO, testosteron og bloddoping af lægen.

-  Ufe (Fuentes red.) tog et beløb for selve transfusionen, et beløb for medicación (EPO og testosteron) plus et sæt af primas - bonusser, som jeg skulle betale, hvis jeg vandt en etapesejr, et stort etapeløb eller et stort løb. Primas var ikke små: 50.000 euro for at vinde Tour de France, 30.000, hvis jeg kom på podiet; 30.000 hvis jeg vandt Giro d'Italia, 20.000 for at komme på podiet og 30.000 for at vinde et World Cup-løb, skriver Tyler Hamilton i bogen.

Da man efterfølgende har afsløret, at omkring 100 atleter - iblandt dem adskillige af verdens bedste cykelryttere i den tid -  var i Fuentes' kartoteker tager det ikke meget hovedregning at konkludere, at han havde en forretning med garanti for udbetaling af bonusser op til 375.000 kroner hver. Dertil kommer de mange penge, som Fuentes angiveligt tog for hver eneste transfusion og for at distribuere adskillige former for ulovlige, præstationsfremmende midler. 

Tyler Hamilton fortæller indgående, hvordan en levemand som Eufemiano Fuentes med tilbagestrøget hår og åbne biler havde seks mobiltelefoner med hemmelige numre til sine klienter. Hvordan han havde kodenavne for Fuentes og hans assistent José Luis Merino Bartres. Og hvordan Tyler Hamilton selv valgte, at hans kodeord ikke skulle være navnet på hans egen hund Tugboat. Den var alt for kendt i forvejen.

I stedet valgte Tyler Hamilton, ifølge bogen, at benytte kodeordet 4142, der var de sidste fire cifre i barndomsvennen fra Marblehead, Jeff Buells, telefonnummer.

Tyler Hamilton beskriver blandt andet også, hvordan Fuentes forklarer, at han har stor erfaring med at dope fodboldspillere fra de spanske topklubber. Tyler Hamilton beskriver, at han måtte holde igen med dopingen, fordi Fuentes hele tiden havde nye muligheder.

Blandt andet hævder Tyler Hamilton, at han ved et møde med Eufemiano Fuentes på Gran Canaria takkede nej til en ny form for russisk pille med testosteron, som Fuentes forklarede ikke kunne spores. Da Hamilton takkede nej i Fuentes' bil, valgte lægen selv at sluge pillen for at bevise, hvor harmløst, han mente, stoffet var.

Læs også: