KØB PLUS!

Fuentes' blodposer kan blive frigivet

Et lille gennembrud for antidoping er under opsejling i Madrid. Dopinglægen Eufemiano Fuentes' blodposer kan blive frigivet til undersøgelse - det kan fælde fodboldspillere for doping.

Har dopinglægen Eufemiano Fuentes givet doping til andre sportsfolk end cykelryttere?

Det spørgsmål er vi kommet et skridt tættere på at få opklaret.

I retssagen kendt som Operacion Puerto, som lige nu kører i Madrid, er det tirsdag kommet frem, at Fuentes' beslaglagte blodposer fra 2006 kan blive videregivet fra de spanske myndigheder til antidoping-myndighederne.

Dommeren i Operacion Puerto har bedt om indenfor tre dage, at få en skriftlig anmodning fra alle parter i sagen, hvor de forklarer, hvad de ønsker, der skal ske med blodposerne.

Dommeren vil derefter beslutte, om anmodningen om at videregive blodposerne skal foregå som en ny appelsag, eller den skal indgå i den igangværende sag "Operacion Puerto". Hvornår blodposerne frigives til undersøgelse afhænger derfor af dommerens beslutning.

Blodposerne er interessante, fordi det påstås, at Eufemiano Fuentes har haft kunder fra flere forskellige sportsgrene, og ikke kun cykling. Tennis, fodbold, håndbold, roning mfl. er blevet nævnt.

Det ligger ikke fast, hvor mange blodposer, der er tale om, og hvor mange navne, der er bag blodposerne. Der tales om omkring 200 blodposer. Eufemiano Fuentes har ved en tidligere lejlighed sagt, at cykelryttere kun udgjorde omkring 30 pct af hans kunder.

Chefen for den internationale antidoping-myndighed WADA har fornyelig anklaget den spanske regering for at dække over atleter, som rækker ud over cykelsporten. WADA har i lang tid forsøgt at få adgang til blodposerne og den efterforskning, som er foretaget af spansk politi siden 2006, hvor skandalen brød ud.

Den spanske regering har nægtet adgangen, men dommeren i Operacion Puerto kan lave om på den beslutning. Hvad det helt præcist vil betyde er for tidligt at sige. Men med videregivelse af blodposerne, vil formentlig være nemmere at identificere Fuentes' kunder, som endnu ikke er kommet frem i lyset.

Chefen for det forholdsvist nye spanske antidoping-agentur AEA, Ana Muñoz, følger sagen i Madrid, og hun håber blodposerne vil blive givet videre.

- Det er vigtigt, at befolkningen får sandheden at vide. Hele sandheden. Men vi må vente på dommerens beslutning og respektere den, sagde hun før tirsdagens retsmøde.

Hvis AEA får adgang til blodposerne, vil de undersøge om de på den baggrund kan forfølge specifikke navne. Ingen kan føle sig sikre.

Tirsdag er det desuden kommet frem, at Tyler Hamilton er blevet indkaldt som vidne. Det kommer formentlig til at foregå over video.

Tyler Hamilton var kunde hos Fuentes fra 2002, og han påstår selv, at det var Bjarne Riis, som henviste ham til den spanske dopinglæge. Eufemiano Fuentes er kl. 12.30 gået i gang med sin vidneforklaring. Han har lovet, at han efter sagen vil tale med pressen.

Læs også: