KØB PLUS!

Film om Jørgen Leth mangler penge

Amerikanske cykelnørder planlægger en dokumentar om manden, der skabte den skelsættende dokumentar "En forårsdag i Helvede".

I 1976 satte Jørgen Leth sig for at lave en dokumentarfilm om cykelløbet Paris-Roubaix, der udkom under titlen "En forårsdag i Helvede".

´Den folkekære TV2-kommentator og filmmands værk sætter stadig stadig en meget høj standard for, hvordan man skildrer en sportsbegivenhed med både poetisk finfølelse og sans for det enorme drama, der har for vane at udspille sig i et løb som Paris-Roubaix.

Netop nu er et hold af amerikanske filmnørder i gang med at rejse penge - 27.000 dollar eller cirka 150.000 kr. - til en dokumentar om Jørgen Leths rolle både som kommentator og livslange fascination af den nordfranske brostensklassiker.

-  Vi har allesammen dyb respekt for Jørgen og hans arbejde og har været fan af ham længe. Idéen om at lave en film om ham har været der længe, men først i år er det blevet sat i værk, siger Brendt Barbur, der bor i New York, hvor han holder cykellidenskaben i kog med den årligt tilbagevendende Bicycle Film Festival.

- Jørgen Leth ændrede med "En forårsdag i Helvede" hele måden hvorpå man laver film om sport, og hvordan man fotograferer dem. Han satte en standard for dækningen af cykelsport, der også holder den dag i dag, mener Brendt Barbur, der har samlet et spændende crew af filmfolk, som bare venter på at komme i gang. Når altså pengene er der til det.

Det amerikanske filmcrew tæller navne som fotografen Albert Maysles, der har arbejdet med dokumentarfilm om blandt andet Rolling Stones og Muhammad Ali, så det er både erfarne og seriøse kræfter.

- Det er lidt af en ære i min verden at blive filmet af Albert Maysles. Han er 82 år og i topform. Han skal sidde i vores fra fra Charles de Gaulle lufthavnen til startbyen Compiegne og videre derfra til Roubaix, siger Leth til sporten.dk.

Alle kan i princippet byde ind med et beløb fra fem dollar og op. En ret billig pris for at kunne kalde sig "filmproducent" i det små ganske vist.

Arbejdstitlen på filmen om Jørgen Leth er slet og ret "The Commentator" og hvis det lykkedes folkene bag projektet at rejse den fornødne kapital, bliver Jørgen Leth mandsopdækket fra sit hotelværelse i Paris og til den primitive kommentatorboks på velodromen i Roubaix, der vanen tro binder en smuk og gåsehudsfremkaldende sløjfe på løbet.

- Folk kommer til Paris-Roubaix hvert år, fordi det kræver så meget mod og opofrelse bare at gennemføre det. Løbet er med alle sine uheld og tragedier udvikler sig ofte til en form for episk martyrium. Og det var det, jeg ville skildre i sin tid. Jeg ville lave noget, der rakte ud over luset sportsjournalistik, siger Jørgen Leth om den 36 år gamle film.

Skulle man have lyst til at side en skilling efter filmen, kan det ske her. Det er også et kapløb med tiden, ser det ud til.

Læs også: