Få det store overblik: Det ved vi inden Riis' pressemøde

Mandag eftermiddag kl. 16 kan det være slut på en epoke i dansk cykelsport. Hvis ellers rygterne taler sandt, vil Bjarne Riis her offentliggøre sin beslutning om at sælge sit cykelhold til den russiske rigmand Oleg Tinkov, der det sidste halvandet år har været sponsor for det dansk indregistrerede cykelhold.

Men hvad ved vi egentlig, inden Riis i selskab med holdets stjerner Alberto Contador og Nicolas Roche byder medierne velkommen til presseseancen, der finder sted i Googles kontorer i det centrale London?

DET VED VI MED SIKKERHED:

Oleg Tinkov vil have sit eget cykelhold og har forhandlet med Riis
Den russiske rigmand har mange millioner, og han vil gerne bruge nogle af dem på at have sit eget cykelhold. Tinkov gav under Tour de France flere gange udtryk for, at han var træt af, at Alberto Contador ikke leverede varen, og russeren valgte at stoppe som sponsor. Nu vil han selv overtage styringen og bestemme over et hold på højeste niveau. Han har forhandlet med det italienske Team Cannondale, uden at det førte til noget. Hans rådgiver Stefano Feltrin har bekræftet, at der er forhandlinger i gang med Bjarne Riis, men der skulle også være samtaler med andre interesserede cykelhold.

Bjarne Riis vil gerne skrue ned - og er truet af ADDs dopingundersøgelse
I et interview med BT i slutningen af september afslørede Bjarne Riis' kone Anne Dorte Tanderup, at problemerne med cykelholdet fylder for meget hos ægtemanden, og at han er i gang med at neddrosle sit engagement:

- Det er en hård kamp med cykelholdet. Næsten hvert år må vi kæmpe. Men vi er mod slutningen nu. Det er hans livsværk, men det er for hårdt at blive ved, sagde hun dengang og løftede dermed sløret for den exit, der nu meget vel kan blive virkelighed.

Samtidig kan Bjarne Riis inden længe blive idømt karantæne fra cykelsporten. Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund stort anlagte doping-undersøgelse kan formentlig fælde danskeren som enten medskyldig i sine tidligere rytteres doping eller blot passivt medvidende. Den belastende rapport kan meget vel være den afgørende faktor, som får Riis til at forlade den sport, som har formet ham - og som han selv har været med til at præge gennem så mange år.

Alberto Contador bliver på holdet under alle omstændigheder
Oleg Tinkov var svært utilfreds med Alberto Contador under Tour de France. Men selvom der tegner sig et billede af en russisk magtovertagelse, lover spanieren, at han kører for holdet de næste to sæsoner.

- Jeg har ingen planer om ikke at fortsætte med Riis. Jeg har skrevet under for det kommende år og det næste. Ignorer alt andet, som er blevet sagt eller skrevet, sagde spanieren således til Marca i forbindelse med den netop afholdte træningslejr på Gran Canaria, hvor Oleg Tinkov også skulle være dukket op undervejs.

Saxo Bank fortsætter - måske - som sponsor
Investeringsbanken Saxo Bank, der gennem en årrække har stået last og brast med Bjarne Riis, og som på det nærmeste har svoret at fortsætte med at gøre det, selv hvis Riis bliver ramt af nye dopingdomme, fortsætter formentlig som sponsor, hvis Riis stadig er en del af pakken. De har i hvert fald lovet, at man er med i 2014, men spørgsmålet er om man har mulighed for at trække sig i utide, hvis ejerskabet skifter.

Saxo Banks pressechef Kasper Elbjørn har indtil nu kun bekræftet, at man er bekendt med, at der er et pressemøde i London mandag, og at man i øvrigt ikke har andre kommentarer foreløbig. Det er i hvert fald ikke det samme som at stoppe pengestrømmen lige nu og her - omvendt er det heller ikke det samme som at love opbakning til holdet uanset, hvem der måtte være eje det.

Google skal IKKE være sponsor
Fredag fastslog dr.dk, at Bjarne Riis havde gjort det store sponsorkup, og at man mandag kunne præsentere internet-mastodonten Google som sin nye hovedsponsor. Det er derfor, dagens pressemøde bliver afholdt i Googles engelske hovedkvarter i London. Det er imidlertid ikke tilfældet.

Ifølge Shift Active Media, som er Googles partner bag internet-kanalen Global Cycling Network, er det udelukkende fordi, man streamer pressemødet live på youtube.com/gcn, at man bruger de teknologiske faciliteter, som er tilstede på Googles domicil.

****************************

DET FORVENTER VI:

Tinkov køber holdet - Riis bliver team manager

Ifølge den normalt velinformerede Gazzetta dello Sport køber Tinkov Riis Cycling og overtager alle aktiver i cykelholdet, det vil primært sige Pro Tour-licensen samt kontraktrettighederne til de nuværende ryttere. Tinkov betaler ifølge den italienske sportsavis seks millioner euro for holdet og ansætter Riis som team manager i de næste fire år for en million euro om året - altså i alt 75 millioner kroner samt fast beskæftigelse de næste fire år. Riis skal have forklaret rytterne på den netop afviklede træningslejr, at han på den måde får mulighed for at beskæftige sig meget mere indgående med den sportslige side af sagen.

Tinkov har forklaret, at han vil være i London mandag, hvor han vil afsløre sine planer for fremtiden, men han har ikke indkaldt til noget separat pressemøde. Mon ikke russeren som forventet dukker hos Google i eftermiddag?

****************************

DET VED VI IKKE

Hvad sker der, hvis Riis bliver udelukket?
Anti Doping Danmark fastslog lørdag overfor bt.dk, at Bjarne Riis stadig vil blive ramt af en eventuel karantæne, hvis han bliver team manager cykelholdet. Og det er ligegyldigt, om holdet er indregistreret i Danmark eller et hvilket som helst andet land. Spørgsmålet er, hvad Tinkov så vil bruge danskeren til.


Hvor skal holdet fremover indregistreres - Danmark, Rusland eller et helt tredje sted?
Det er meget sandsynligt, at Tinkov vil foretrække at få sit cykelhold indregistreret hjemme i Rusland, hvor han alt andet lige vil få større mulighed for indflydelse fremfor i Danmark, der er kendt for at køre en særdeles stram doping-politik.

Bliver der plads til veteranen Nicki Sørensen på holdet?
Danskeren har stadig ikke fået fornyet sin kontrakt i en alder af 38, men var med på Gran Canaria-træningslejren. Samtidig slås han med beskyldninger om doping i Michael Rasmussens Gul Feber-bog, og Oleg Tinkov vil formentlig gerne have flere russere ind på holdet. Det kan betyde farvel til den mangeårige Riis-favorit.

Læs også: