Evans-sejr i Dauphiné efter flot finale

Cadel Evans (BMC Racing Team) vandt dagens etape i Critérium du Dauphiné efter et flot angreb i finalen, hvor han kørte så stærkt på den sidste kilometer, at Jerome Coppel (Saur-Sojasun) ikke kunne gå forbi ham i spurten.

Den australske Tour de France-vinder anno 2011 ser ud til at være i topform. Mandag vandt han første etape af Critérium du Dauphiné, der blev kørt fra Seyssins til Saint-Vallier. En 187 kilometer lang etape, der kunne ende med lidt af hvert. Etapen var ikke flad, da den indeholdt hele seks kategoriserede stigninger, men de fem af disse var enten i kategori 3 eller 4, så det var ikke bjerge, som rytterne skulle op over.

Med ni kilometer til mål lå toppen af dagens sidste stigning, Cote de la Sizeranne, som var en perfekt rampe for angrebsivrige ryttere. Stigningen steg med 6,6 procent over 2,9 kilometer.

Derefter gik det ned, inden det var fladt det sidste stykke ind mod målstregen i Saint-Vallier. Ganske som forventet kom et udbrud væk tidligt på etapen, faktisk allerede indenfor de første kilometer, hvor Giovanni Bernaudeau (Team Europcar), Markel Irizar (RadioShack-Nissan), Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda), Nicoles Edet (Cofidis), Maarten Tjallingii (Rabobank) og Yukihiro Doi (Argos-Shimano) sad. Disse ryttere fik op til 13 minutters forspring som det maksimale inden feltet øgede farten. Desværre var der også styrt på etapen, da Pierrick Fedrigo (FDJ – Big Mat) og Samuel Sanchez (Euskaltel) blandt andre var nede. Sidstnævnte frygtes at have et brækket ribben.

I feltet var det Sky Procycling, Orica-GreenEDGE og BMC Racing Team, der i første omgang tog ansvaret for at mindske udbrydernes forspring. Det gjorde de godt, da forspringet var nede på tre minutter med 50 kilometer til mål.

I feltet valgte det belgiske mandskab, Omega Pharma – Quick Step, der har haft så stor succes i år, at gå frem og tage ansvaret. Hen mod den sidste stigning var det blandt andre Bert Grabsch, der satte et meget højt tempo. Det betød også, at udbruddets forspring faldt meget hurtigt. På Cote de la Sizeranne satte holdet pres på og kørte så stærkt, at flere ryttere blev sat, heriblandt Andy Schleck fra RadioShack-Nissan, der altså bestemt ikke viste Tour de France form ved at være i problemer på en kategori 3 stigning. I front blev det splittet, og det endte med at Markel Irizar kørte fra de øvrige udbrydere og fortsatte alene i front. Pierre Rolland (Team Europcar) angreb kort før toppen på stigningen. Samtidig blev flere sat af, blandt andre Juan Jose Haedo (Team Saxo Bank), som ellers var det danske mandskabs store håb i dag. Alexandre Vinokourov (Astana) blev også sat sammen med Haedo og Schleck. I feltet kom der flere angreb, da Rolland blev hentet. Med seks kilometer fra mål var der dog samling igen, da Irizar blev kørt ind af feltet, hvor der absolut ikke var kontrol, men derimod ryttere, der hele tiden angreb, mens der var ikke var noget hold, der på det tidspunkt kunne organisere sig i front.

Den forsvarende vinder af Tour de France, Cadel Evans (BMC Racing Team), angreb sammen med Jerome Coppel (Saur-Sojasun) og Andrey Kashechkin (Astana) med fem kilometer tilbage. De fik aldrig rigtig et stort forspring, men holdt hele tiden afstanden til feltet, hvor specielt Evans kørte enormt stærkt. De tre ryttere kørte først ind under den røde flamme. Cadel Evans tog fronten på hele sidste kilometer og kørte nærmest en spurt over en kilometer. Australieren kørte nærmest vanvittigt stærkt, og selvom Coppel og Kashechkin sad på hjul hele vejen, kunne de ikke gå forbi ham i spurten. Cadel Evans vandt en meget flot etapesejr i det franske etapeløb. Feltet kom ind få sekunder efter.

Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) nåede kun at få en enkelt dag i den gule førertrøje, i hvert fald foreløbigt, da han tabte tid. Bradley Wiggins (Sky Procycling) er løbets nye førende rytter. Briten fører med et enkelt sekund ned til dagens etapevinder, Cadel Evans, mens Andriy Grivko fra Astana er yderligere et sekund bagude på tredjepladsen.

feltet.dk 

Læs også: