KØB PLUS!

Endelig: Dagens vilde Tour-menu

Hvor stejle, hvor lange og hvor svære? Bliv kloge på dagens bjerge, der er krydderiet på det monster af en etape, der skyder årets duel i bjergene i gang

Nu får alle Tour de France-fans endelig et ordentligt praj om, hvem der står som favorit til at vinde årets etapeløb i det franske.

Man taler altid om kongeetaper under de store etapeløb, men sådan en er dagens 211 kilometer fra Cugnaux til Luz-Ardiden dog ikke. Men hvis man kan tillade sig at bruge begrebet dronningeetape, så vil det være meget passende for dagens udfordring.

Årets første møde med bjergene bliver nemlig ikke nogen nem omgang for feltets ryttere. Pyrenæerne er på menuen, og der venter tre stigninger, hvor man dog ikke skal forvente sig det store fra klassementsfavoritterne på de to første bjerge.

1. bjerg - La Hourquette d'Ancizan
Efter godt 130 kilometers kørsel kommer feltet til La Hourquette d'Ancizan, der er en stigning i kategori 1. Den er 9,9 kilometer lang og har en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,5. Og det kommer til at føles som en mur med det samme, rytterne når til foden af bjerget!

De første tre kilometer stiger gennemsnitligt med lige knap 9 procent, men rytterne kan 'glæde' sig over, at det efter den fjerde kilometer kortvarigt flader ud en lille smule. Derefter venter der endnu fire hårde kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent omkring de 7,5, inden den sidste kilometer op mod toppen er knap så hård med en procentvis stigning på 5,5.

2. bjerg - Col du Tourmalet
På det legendariske bjerg er vi uden for kategori, når vi taler om stigninger. Efter at have kørt ned fra toppen af dagens første bjerg, kan rytterne se frem til en af de mest frygtede stigninger i Tour-historien. 17,1 kilometers ubarmhjertighed i form af en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,3.

De første fire kilometer er ikke så voldsomme, og her vil de fleste kunne sidde med. Men herfra begynder det at tage fat, og når rytterne runder fem-kilometer-mærket er der ikke længere nogen nåde. De næste 11 kilometer kommer stigningsprocenten ikke under de 8,0, og læg især mærke til stykket mellem den 11. og 12. kilometer, hvor stigningsprocenten når op på vanvittige 10 procent!

3. bjerg - Luz-Ardiden - Mål
Der er normalt garanti for drama, når en Tour-etape slutter på toppen af et bjerg. Særligt når det er uden for kategori. Og det gør dagens 12. etape i en sådan grad, at vi må forvente, at der kommer til at ske ting og sager mellem favoritterne. De 13,3 kilometer op mod mål stiger med gennemsnitligt 7,4 procent, og undervejs har stigningen sine steder, hvor selv favoritterne til tider må give fortabt.

I bunden af stigningen vil man sikkert ikke se de store angreb, men for de af favoritterne - måske Contador - der har benene i orden, er der på stykket fra den fjerde til den femte kilometer en oplagt affyringsrampe: Her når stigningsprocenten over de 10, og endnu et tilsvarende stejlt stykke er der fire kilometer før mål, hvor det sidste hug kan sættes ind, inden man kan give den lidt mere gas på de sidste mere humane kilometer op mod mål.

Læs også:

Din kommentar

Kommentarer

KORS

Skrevet af Anonym, Torsdag den 14. juli 2011, 11:43