Ekspert tror ikke på Riis: Daffer af til efteråret

- Det er en stor dag for mit hold. En dag, jeg har drømt om i meget lang tid, sagde Bjarne Riis, da han bekendtgjorde, at Oleg Tinkov overtager hans hold. En meget markant udmelding fra en nu tidligere holdejer, der lige har solgt sit livsværk. 

Og det var ikke den eneste kontante udmelding, der kom fra Bjarne Riis på mandagens pressemøde. Han afviste også kategorisk, at Anti Doping Danmarks undersøgelse af hans person har haft noget som helst med salget at gøre. Derudover fortalte den 49-årige dansker også, at han er glad for, at Oleg Tinkov nu er hans chef, mens han selv er team manager. 

Men er alle tre udsagn nu også i fuld overensstemmelse med virkeligheden? Det har vi spurgt cykeljournalist og forfatter Lars Werge om. Han skrev i 2008 bogen 'Mellem tavshed og løgn - en rejse gennem cykelsportens mørke virkelighed', der blandt andet gik bag om Bjarne Riis' motiver til at dope sig.

- Jeg kan godt forestille mig, det er rigtigt, at han er glad for endelig at have fået solgt sit hold. Måske ikke i forhold til at det er Tinkov, der overtager, men nu får han afleveret holdet på en ordentlig måde.

- Det sværeste er næsten af forberede sig på en beslutning. Når man så har gjort det, kan jeg godt forestille mig, at det bliver en lettelse, fordi man så kan starte på en frisk, siger Werge.

- Man skal også huske på, at Bjarne siden 2006 har trukket sig mere tilbage. Dels efter der er kommet flere dopingskygger - og dels efter han har fået flere børn. Jeg tænker, at han efter 13 år med et hold på højeste niveau synes, det er på tid at prøve noget andet. Det må være forholdsvis opslidende at have den position, som Bjarne har haft i mange år.

Køber du forklaringen med, at Bjarne Riis' valg ikke har noget at gøre med Anti Doping Danmarks undersøgelse?

- Han har været til afhøring hos ADD, og der har været stigende fokus på hans gøren og laden som holdejer. Hele hans troværdighed var bundet op på, at han stod frem og sagde, at han tidligere tog doping, og at cykelsporten nu havde brug for ham. Hans troværdighed havde ikke kunnet holde til endnu en sag om systematisk doping.

- Det øgede pres har måske været med til, at han før eller siden ville træffe beslutningen om at sælge. Det har nok ikke udløst beslutningen, men det har nok været en medvirkende årsag til, at han begyndte at tænke i de her baner.

Tror du på Bjarne Riis' forklaring om, at det passer ham godt, at Tinkov nu bliver hans chef, og han selv bliver team manager?

- Andre steder får man en konsulent-tilknytning, når man sælger sin virksomhed. Efter en periode bliver man så faset ud med en gensidig forsikring til offentligheden om, at det sker efter fælles forståelse. Jeg tænker, at det her er noget derhen af. Det er en retræte.

- Han daffer lige så stille af, og til næste efterår finder nok ud af, at han hellere vil lave noget andet. Importere nogle cykler, eller hvad det må være.

Hvorfor tror du så, han kommer med markante udmeldinger, hvis han i virkeligheden ikke mener det?

- Den første påstand virker jo ærlig nok. Men nogle gange forsøger man at bilde sig selv ind, at det forholder sig sådan. Følelsesmæssigt har han også være påvirket af det her. Det er jo hans livsværk. Det kan være, han om to år ser anderledes på det, end han gør nu og her.

Læs også: