KØB PLUS!

Ekspert: Skuffende indrømmelse, Lance

Lance Armstrong indrømmede kun det, han var tvunget til, siger den tidligere dopingjournalist Lars Werge.

Lance Armstrongs indrømmelse var ikke et udtryk for, at den 41-årige amerikaner efter mange års løgne pludselig har fået ondt i hjertet. Det er en kold og kynisk vurdering af, hvad der er bedst for Armstrong i den givne situation. Det vurderer journalist Lars Werge, som i flere år har arbejdet med cykling og doping.

- Det er skuffende, men det er en indrømmelse, som lukker sig omkring Lance Armstrong. Han indrømmer ikke andet, end at han har taget doping, og han fortæller ikke noget om bagmændene. På den måde er det ikke den totale tilståelse.

- Man kunne godt have håbet på, at han lagde alle kortene på bordet, for så var der en mulighed for at komme til bunds i det her, siger Lars Werge.

- Jeg ser det som skadebegrænsende aktivitet. Rapporten fra USADA har gjort, at han er blevet totalt presset og miskrediteret. Han var i en position, hvor han var presset til at gøre noget, og det er så det, han har gjort nu. Jeg synes også, at interviewet bærer præg af, at han har siddet og gennemgået med sine advokater, hvad han kan sige. Han har siddet og tænkt 'det her kan jeg tåle og sige, og det her kan jeg ikke tåle at sige'. Og det drejer sig specielt om andre aktører, vurderer Lars Werge.

Werge hæfter sig ved to ting ved interviewet med Oprah Winfrey i nat. Det første er, at Lance Armstrong siger, at han stoppede med at dope sig, da han vandt Tour de France i 2005. Det betyder altså, at Armstrong kørte rent, da han gjorde comeback i 2009 og 2010. Det lyder underligt, mener Werge.

- Jeg har det lidt svært med, at han siger, at han stoppede med at dope sig i 2005. Kan man virkelig godt holde pause i tre år, og så komme tilbage til cykling og blive nummer tre til Tour de France uden at dope sig, når han tidligere er blevet nummer 1 ved at være dopet?

Det andet Werge hæfter sig ved er, at Lance Armstrong ikke kaster sig ud i en krig med den internationale cykelunion, som flere havde forventet. Armstrong siger derimod, at UCI ikke har dækket over positive dopingprøver, og at den store pengeoverførsel fra Armstrong til UCI ikke handlede om at dække over noget. Der er dog stadig grobund for gnister mellem Armstrong og UCI, som kan få alvorlige konsekvenser for UCI.

- Jeg bed mærke i, at UCI siger, at det var Lance Armstrong, der tilbød penge til UCI, men Armstrong siger, at det var UCI, der bad om donationen. Men han friholder i første omgang UCI, og det er tydeligt, at han ikke vil have en sag mellem ham, Hein Verbruggen (tidligere UCI-præsident) og Pat McQuaid (nuværende præsident). Men han kaster stadig lidt grus ud over dem, siger Lars Werge.

Anden del af interviewet med Lance Armstrong bringes kl. 03.00 natten til lørdag.

Læs også: