Ekspert: Direktør-dom er ærgerlig for cykelsporten

DCU-direktørens dom for dokumentfalsk er skidt for DCU og cykelsporten, mener ekspert og tidligere bestyrelsesmedlem Alex Pedersen.

BT kunne i forrige weekend afsløre, at den nye direktør for Danmarks Cykle Union (DCU), David Gullberg, er dømt for dokumentfalsk i en retssag fra 2009, som trækker spor til cykelsporten.

Den afsløring var den tidligere formand for DCU, Tom Lund, chokeret over at høre, og han undrede sig over, hvordan den nye bestyrelse kunne vælge Gullberg til direktør med sådan en fortid.

Siden historien blev offentlig har den spredt sig som ringe i vandet rundt om i cykeldanmark. På et møde i DCU Distrikt Jylland/Fyn har sagen været et punkt på dagsordenen. Ligesom hos Tom Lund hersker der i miljøet en overraskelse over, at Gullberg blev dømt i sagen, da indtrykket hos flere har været, at han blev frikendt.

Cykelekspert Alex Pedersen sad i bestyrelsen i DCU, da David Gullberg trak sig, da sagen brød ud i 2007, men Pedersen vidste ikke, at Gullberg senere blev dømt. At sagen er blevet offentlig, er skidt for den nye direktør.

- Det er uheldigt, at han starter med at være bagud på point i sit job som direktør. Det gælder både i forhold til sponsorer og til hele cykel-Danmark. Det er ærgerligt for DCU og cykelsporten, siger Alex Pedersen, som understreger, at han ikke kender dommens detaljer.

Alex Pedersen sidder ikke længere i DCUs bestyrelse, men hvis han stadig gjorde, så ville han have spurgt ind til Gullbergs dom, inden han kunne blive direktør.

- Når man har udstået sin straf, så skal man have en ekstra chance, men man kan diskutere, om man kan være direktør og sidde med ansvaret for et selskab. Det ved jeg ikke, om jeg ville have været med til, hvis jeg sad i bestyrelsen. Jeg ville have stillet spørgsmålstegn ved det.

I Team Danmark, som giver støttekroner til DCU, er direktør Michael Andersen siden blevet orienteret om sagen. Men da DCUs bestyrelse kendte til Gullbergs dom inden ansættelsen, vil Andersen ikke blande sig i dag, fortæller han til BT.

Formand i Danmarks Idrætsforbund, som ligger over DCU, Niels Nygaard stoler på, at DCUs bestyrelse har truffet en velovervejet beslutning, da den ansætte David Gullberg. Men netop fordi cykelsporten kæmper med et stort troværdighedsproblem er sagen uheldig.

- Man kan altid diskutere, om man i en situation som denne skulle have holdt fanen ekstra højt for at markere, at man er ekstra meget observant på, hvad det er for nogle signaler, man sender.

- DCU udsætter sig selv for et ekstra projektørlys ved den her ansættelse, om hvorvidt tingene foregår hundrede procent efter bogen.

Sagen om Gullberg blev kun offentlig, fordi BT skrev om den. DCU og David Gullberg kunne have vundet større troværdighed ved selv at have gået ud med historien, mener både Alex Pedersen og Niels Nygaard.

- Generelt er det altid godt at være proaktiv og lægge alting frem, og det kunne måske også have været fornuftigt i den her sag. Der kan man kun sige, at det er godt, at vi har en aktiv og vågen presse, som holder øje med, hvad der foregår rundt omkring, siger Niels Nygaard.

Den nuværende formand for DCU, Niels Sørensen, har sagt til BT, at han støtter sin direktør hundrede procent. Han har ikke yderligere kommentarer.

Læs også: