Tyler Hamilton kan godt have ret i sine påstande mod Riis. Men den danske cykelboss har fået sat sig selv i en situation, hvor der ikke er plads til nuancer.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Tyler Hamilton kan godt have ret i sin påstand om, at Bjarne Riis var manden, der forbandt ham med den spanske heksedoktor Eufemiano Fuentes.

Det siger Kim Plesner, der har en fortid hos Riis Cycling, hvor han var ansat frem til sommeren 2007.

Den tidligere marketingchef og onlineansvarlige i tiden på Team CSC følger stadig Riis og Team Saxo-Tinkoff tæt. Og Plesner har da også nærlæst Tyler Hamiltons omdiskuterede bog "Det hemmelige løb", som han har anmeldt på sin iøvrigt velinformerede hjemmeside veloropa.dk.

- Med Hamiltons bog ser det ud som om der er foregået noget i den tid, han selv var på holdet (i sæsonen 2002-2003, red.) og frem til og med Ivan Basso eksklusion fra Tour de France i 2006. Spørgsmålet er så, hvad der er sket efter den sag. Hvis cykelholdet faktisk er rent nu og har været det siden dengang, kan Riis ikke engang fortælle den gode historie, fordi han bliver hængt op på sit famøse pressemøde i 2007, hvor han får kommunikeret ud, at i al den tid, han har kørt et cykelhold, har det været helt rent. Derfor sidder han i saksen nu, lyder analysen fra Plesner, der var med på nærmeste hold, da Operacion Puerto brød løs med Team CSC-kaptajn Ivan Basso og Jan Ullrich som de mest prominente ofre. 

Ifølge Kim Plesner fik Bjarne Riis tildelt en "kindhest", da han måtte se sin italienske stjerne fedtet ind i endnu en af cykelsportens mange skandalesager. 

 - Det ramte Riis hårdt. Til forskel fra den måde, man før havde oplevet ham. Han udstrålede, at "det her kan vi ikke mere", eller at vi er nødt til at gøre et eller andet, fortæller Plesner, der trods veludviklede doping-antenner aldrig har set noget mistænkeligt i og omkring holdet.  - Jeg tror, det er Jens Voigt der har sagt, at når vi var på teambuilding-ture stod Bjarne og BS Christiansen og sagde, at det her er et rent hold og vi vil ikke se nogen, der gør nogetsomhelst. Sådan var det både overfor ryttere og hele hele personalet i Riis Cycling. Jeg har aldrig oplevet noget, som skulle indikere, at der er sket noget i kulissen. Hverken på hoteller eller træningslejre. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke er sket noget, erkender Kim Plesner.2006 

- Min mavefornemmelse siger mig, at der godt kan være sket noget i 2006 som gjorde, at der kom en retningsændring på holdet. Det var på det tidspunkt, Riis hentede lægen Rasmus Damsgaard ind på holdet for at kontrollere rytterne internt. Men om holdet så har været rent siden er nok umuligt at sige med sikkerhed, vurderer Plesner og understreger, at Riis ikke har haft en regulær dopingsag, siden Ivan Basso måtte forlade holdet som følge af sin indblanding i Operacion Puerto-affæren.I en sport, hvor et utal af de største stjerner ikke er gået af vejen for at skære et hjørne eller skyde genvej med biokemisk fusk, har Bjarne Riis både i sin tid som som aktiv cykelrytter og siden som holdejer været en pragmatisk, måske endda kynisk, overlever.

- Riis er et ekstremt passioneret cykelmenneske. Han bekymrer sig virkelig om holdet. Men hans historik tilsiger jo også med stor tydelighed, at han er en vinder og at han går til yderligheder for at være det. Hvis spillereglerne er sådan og sådan, så kører vi ad den vej. Det gør Riis også den dag i dag, når han går ud og forsvarer sin ansættelse af Alberto Contador eller Roman Kreuziger til trods for, at sidstnævnte er sat i forbindelse med Lance Armstrongs tidligere læge Michele Ferrari. Men Riis overtræder ikke nogen regler ved at gøre det.