Efter salget til Tinkov: Riis er fyringstruet fra dag ét

Med Oleg Tinkovs overtagelse af Riis Cycling skal Bjarne Riis nu til at vænne sig til ikke længere at være manden med den sidste beslutning, og han skal være afklaret med, at han er en presset mand fra dag et.

I rollen som team manager bliver Bjarne Riis' opgave at opfylde Tinkoffs sportslige ambitioner - og de er store og lever i en utålmodig krop, hvilket man oplevede under årets Tour de France, hvor russeren var stærkt utilfreds med det, Riis fik ud af materialet og ikke mindst Alberto Contador.

Derfor er det i flere eksperters øjne også en udfordring, der er født til at gå galt. Tidligere toprytter Michael Rasmussen siger:

- Som jeg kender Bjarne, så kan han jo godt lide at bestemme, og han har sine klare ideer om, hvordan tingene skal køre. Og der er noget, der tyder på, at Tinkoff har de samme egenskaber, og det er ikke sikkert, at de to ting kan løbe parallelt. Det er en mærkelig konstellation set i lyset af, hvordan de skiltes efter sommerens Tour de France, mener Kyllingen, der dog ser Contador som første mand, der kan få sparket af den excentriske russer.

- Jeg synes måske i højere grad, det er Contador selv, der er under pres. Bjarne skal jo overordnet se på, om holdet fungerer, og i denne sæson har andre ryttere kørt over forventning i de store etapeløb. Det er det, Bjarne skal stå til ansvar for. Det er jo trods alt ikke ham, der træder i pedalerne, siger han.

Redaktør på Cykelmagasinet Hans Plauborg, har svært ved at se Riis opfylde sin treårige aftale hos russeren. Ifølge ham er det et spørgsmål om tid, før en skilsmisse er tvungen.

- Den treårige aftale, som er indgået, har jeg meget svært ved at se Riis opfylde - nærmest uanset hvad der sker. Jeg tror, det livsværk, han har bygget op og styret til meget succes igennem mange kriser, er for svær at forene med Tinkoff og hans stil.

- Riis har været vant til at være temmelig enerådig som ejer og chef. Lur mig, om han ikke er ude af det foretagende, hivs ikke allerede med udgangen af 2014, så i hvert fald før 2016, siger Hans Plauborg.

At den nu degraderet ejer overhovedet er i spidsen ved næste års Tour de France, tror tidligere professionelle rytter og nuværende ekspert på TV2, Niki Østergaard, ikke på.

- Jeg tror, at Bjarne allerede nu ved, at det er slut. Og så har han solgt holdet for at redde det.

- Jeg tror næsten, at det har været en del af forhandlingerne med Tinkov, at Bjarne har sagt, at det er et spørgsmål om måneder, før han er væk på grund af den dopingundersøgelse, der i gang mod ham. Men skulle Bjarne mod forventning overleve undersøgelsen, så er der da ingen tvivl om, at der er stor risiko for, at Tinkov fyrer ham. De to har jo tidligere vist, at de ikke er enige om noget som helst. Men jeg tror aldrig, at det når at komme dertil.

- Salget er vist et spørgsmål om en gardering fra Bjarnes side. Han forsikrer sig mod den undersøgelse, der kommer fra Anti Doping Danmark med den her beslutning. Det er noget nemmere at blive fyret som sportsdirektør, end det vil være at stå og skulle sælge cykelholdet efter den undersøgelse, lyder det fra Niki Østergaard.

Læs også: