Den første dopingundersøgelse i Danmark nærmer sig sin afslutning efter knap halvandet års arbejde. Det kan få store konsekvenser for blandt andre Bjarne Riis og Nicki Sørensen.

I Januar 2013 indrømmede Michael Rasmussen, at han havde brugt doping, og anklagede samtidig Bjarne Riis for at have kendskab til dopingmisbruget. Michael Rasmussen hævdede også i sin bog, ’Gul Feber’, at Nicki Sørensen brugte doping.

Efter afsløringerne indvilgede Michael Rasmussen i at samarbejde med Anti Doping Danmark, hvilket førte til Danmarks første dopingundersøgelse. Her er Bjarne Riis en af de mange mennesker fra det danske cykelmiljø, der er blevet afhørt om sit forhold til doping. Dopingundersøgelsen har varet længere end forventet.

Tilbage i september 2013 udtalte Jesper Frigast fra Danmarks Idrætsforbund, at undersøgelsen var forventet afsluttet før julen 2013. I december 2013 sagde Morten Mølholm fra samme organisation, at man ikke skulle forvente undersøgelsen afsluttet før marts-april 2014.

Nu skriver vi maj 2014, og undersøgelsen er stadig ikke afsluttet. Men ifølge direktør i Anti Doping Danmark, Lone Hansen, nærmer dopingundersøgelsen sig nu sin afslutning:

- Jeg vil ikke komme med en eksakt dato, men jeg kan sige så meget, at vi er i en afrundingsfase.Dopingundersøgelsen har varet længere end forventet.

Hvad skyldes det?

- Undersøgelsen har været i to trin. Det ene trin var at afrunde sagen med Michael Rasmussen, som blev afsluttet i november 2013. Tiden efter har vi brugt på at få indhentet vidneudsagn og interview med dem, der agerer i den danske cykelsportsverden.

Har undersøgelsen været mere omfattende, end I oprindelig havde troet?

- Det er svært at sige, for vi gik ind i det med åbne øjne og fik muligheden for at grave og belyse, hvordan det egentlig ser ud. Det betyder samtidig, at vi skal efterprøve en masse oplysninger. Vi går grundigt til værks med sigte på, at hvis der skal rejses sager, skal de rejses på et ordentligt grundlag, og det tager tid, siger Lone Hansen.

Dopingundersøgelsen fra Anti Doping Danmark har snart varet i halvandet år, og der er en grund til, at ADD ikke har haft travlt med at offentliggøre undersøgelsen.

- Forældelsesfristen på otte år træder i kraft, fra den dato en overtrædelse af reglerne forekommer, ikke når undersøgelsen bliver offentliggjort. Vi ved jo ikke, om Danmarks Idrætsforbund allerede har taget skridt til at indlede sager mod enkeltpersoner, men venter med at offentliggøre det, til rapporten er klar. Hvis ADD har haft nogle sager, hvor forældelsesfristen var ved at træde i kraft, har man højst sandsynligt sørget for at indlede en sag, inden fristen træder i kraft, siger Jens Evald, tidligere formand for Anti Doping Danmark.