KØB PLUS!
Created: man, 02/18/2013 - 13:50
Bjarne Riis har gennem årene stået i spidsen for en masse store men urene ryttere. Sporten.dk giver her et overblik over, hvem der har taget hvad hvornår

BO HAMBURGER - CSC/ WORLD ONLINE: 2001
Bo Hamburger udkom i 2007 med bogen "Den største pris - en cykelrytters bekendelser", hvor han indrømmede brug af doping i en perioden 1995 til 1997, altså inden han kørte for Riis. Han blev dog testet positiv i en EPO-test i 2001, men blev frikendt af Dansk Idræts Forbund og den internationale sportsdomstol året efter.

MICHAEL RASMUSSEN - TEAM CSC TISCALI: 2001-2002
Kyllingen kørte en enkelt sæson under Riis i 2002. Han indrømmede i januar i år brug af doping i perioden 1998 til 2010, og dermed også mens han kørte for Bjarne Riis. Rasmussen skiftede til hollandske Rabobank året efter, og hollandske medier har berettet om, hvordan Riis forsøgte at advare dem mod Michael Rasmussen, og at Riis var ' utryg' ved ham. Han har nu indledt et samarbejde med det danske antidopingagentur, der har til formål at få bugt med dopingmisbruget i cykelsport.

TYLER HAMILTON - TEAM CSC: 2002-2003
Hamilton kom til Bjarne Riis' hold efter at have været hjælperytter for Lance Armstrong på US Postal Service, hvor Armstrong, som det for nyligt blev bekendt, også benyttede sig af præstationsfremmende midler. Han beskrev i sin bog ' The Secret Race', der udkom i efteråret 2012, hvordan Bjarne Riis introducerede ham til dopinglægen Fuentes, som administrerede amerikanerens blodtransfusioner. Hamilton er den seneste til at sende direkte beskyldninger mod Riis, der siden er forblevet tavs på nu femte måned.

MICHELE BARTOLI - TEAM CSC: 2004
Bartoli kørte sin sidste sæson som professionel cykelrytter for Bjarne Riis i 2004, og i 2007 kom det frem i italienske medier, at Bartoli var blandt navnene på listen over Fuentes' kunder. Han har dog aldrig selv villet kommentere den påstand, at han i 2002 og 2003 havde forbindelser til Fuentes.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar til listen fra Bjarne Riis.


IVAN BASSO - TEAM CSC: 2004-2006
Ifølge Ivan Basso selv har han ikke benyttet sig af præstationsfremmende midler i sin aktive karriere. Han blev dog suspenderet dagen før Tour de France startede i 2006 på grund af doping-beskyldninger. Suspenderingen kom som følge af rygter om, at Basso skulle være involveret i Operacion Puerto. Han fik to års karantæne fra cykelsporten og forlod senere Bjarne Riis og Team CSC i oktober samme år. Ivan Basso har senere indrømmet at have haft forbindelse til Fuentes, men nåede ifølge eget udsagn aldrig at benytte sig af dopinglægens "tilbud". Basso har også udtalt, at Riis intet vidste om hans dopingforbindelser, som han indledte med Fuentes i 2005.

JÖRG JAKSCHE - TEAM CSC: 2004
Blev i 2006 bortvist fra Tour de France som følge af Operación Puerto og indrømmede i 2007, at han havde benyttet sig af bloddoping med hjælp fra Fuentes. Han har desuden indrømmet brug af doping i sin tid som Team CSC-rytter i 2004 i forbindelse med den retssag, der i øjeblikket kører mod Eufemiano Fuentes, hvor han har fortalt, at Bjarne Riis kendte til hans misbrug af blandt andet EPO, som de to diskuterede brugen af i en skilift.

CHRISTIAN VANDE VELDE - TEAM CSC: 2005-2007
Vande Velde nærmer sig i øjeblikket enden på den seks måneder lange karantæne, det amerikanske dopingagentur idømte ham for det dopingmisbrug, han har indrømmet at have haft, mens han kørte for US Postal mellem 1998 og 2003. Han er dog blev frataget alle resultater, han har kørt sig til mellem juni 2004 og april 2006 - en periode, hvor han blandt andet kørte for Riis på Team CSC. Han har desuden fortalt til USADA, at han benyttede sig af doping, mens han kørte for Riis, men at han stoppede i 2006.

DAVID ZABRISKIE - TEAM CSC: 2005-2007
Zabriskie aftjener på lige fod med Vande Velde seks måneders karantæne for dopingindtagelse, mens han kørte for US Postal. Desuden er alle Zabriskies resultater mellem maj 2003 og juli 2006 blevet slettet. Ligesom Vande Velde har Zabriskie indrømmet brug af doping overfor USADA. Også han stoppede med at tage doping i 2006.

FRÄNK SCHLECK - CSC-TISCALI: 2003-2010
Fränk Schleck har indrømmet, at han i 2006 overførte penge til Eufemiano Fuentes, men han er blevet frikendt for dopinganklager af det luxembourgske dopingagentur, fordi han angiveligt ikke vidste, hvem Fuentes var, da det skete. Han har benægtet brug af doping - også på trods af, at han i 2012 blev taget i dopingkontrollen under Tour de France.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar til listen fra Bjarne Riis.