KØB PLUS!

Dopinghistorik kan afgøre Riis' skæbne

Etik har fået større betydning for, hvilke hold der får lov til at modtage en World Tour-licens.

Team Saxo Bank-Tinkoff er på vippen i forhold til at modtage en World Tour-licens til næste sæson. Det danske hold har ansøgt om den vigtige licens, som giver adgang til alle store løb, men Riis og co. skal først igennem en høring, før de eventuelt kan modtage licensen.

Og her kan dopinghistorier blive afgørende for, hvilke hold der får lov til at komme igennem nåleøjet.

Det fortæller præsidenten for UCIs licenskommission, Pierre Zappelli. Han har endnu ikke modtaget ansøgningerne og UCIs rapporter omkring de hold, som gerne vil være World Tour-hold i næste sæson. Han modtager al materialet i næste uge, og herfra begynder han og licenskommissionen arbejdet.

Præsidenten ønsker ikke at kommentere på konkrete sager eller hold, men helt generelt vil han gerne fortælle om kommissionens arbejde. 

Zappelli og kommissionen vil bedømme holdene ud fra de fire kriterier: sportsligt, etisk, økonomisk og administrativt. Det sidste punkt er det mindst vigtige, imens det etiske har fået større betydning på grund af den aktuelle dopingstorm. Et hold, som er belastet af dopinghistorier, står dårligt.

- Det har altid været vigtigt, men jeg tror, at vi skal være ekstra opmærksomme på det punkt efter alt det, der er sket i cykelsporten på det seneste.

- Vi vil stille mange spørgsmål om det, siger Pierre Zappelli om den forestående høring med de cykelhold, som kæmper om at blive blandt de 18 World Tour-hold i næste sæson. 

Hvis en rytter eller en sportsdirektør har haft problemer med doping tidligere, vil I så spørge ind til det?

- Ja, selvfølgelig. Det er vigtigt for os at vide, om holdene, der ansøger om en licens, har ryttere eller managere, der har været involveret i doping, forklarer præsidenten, som dermed lægger op til, at Team Saxo Bank-Tinkoff skal have svar parat om deres dopinghistorier. 

Inden høringen med de fem hold vil de hver især få tilsendt en rapport fra UCI. Den rapport er udgangspunktet for høringen i den uafhængige licenskommission. Rapporten påpeger plusser og minusser indenfor de fire kriterier. Både UCI og holdene vil være repræsenteret i høringen og begge vil få mulighed for at uddybe og forklare punkterne. Det er specielt interessant, hvordan holdene vil forklare de negative punkter, som kan trække ned på den samlede bedømmelse.

Høringen tager mellem en halv time og to timer alt afhængig af spørgsmålene og svarene fra holdene. I sidste ende er det udelukkende licenskommissionen, som beslutter, hvilke 18. hold der i næste sæson kan få lov til at kalde sig et World Tour-hold, og dermed få adgang til de største løb som Tour de France.

Licenskommissionen består af præsidenten Pierre Zappelli, tre medlemmer og en koordinator. Alle fem er fra Schweiz.

Læs også: