Første dag i retssagen om den såkaldte Operacion Puerto udviklede sig til en farce både uden for og inde i retten i Madrid, hvor den berygtede læge Eufemiano Fuentes sidder på anklagebænken.

En kvinde snubler over en kantsten. Hoben af journalister noterer sig, at hun er faldet, men fortsætter med uformindsket styrke efter byttet. Eufemiano Fuentes.

Jagten fortsætter mod en taxa på den anden side af gaden. Våbnene, der skal fange byttet, er en byge af spørgsmål.:

»Dopede du fodboldspillere?«

»Har du mødt Bjarne Riis?«

»Hvor mange atleter har du dopet?«

Byttet undviger hvert et angreb med papirer og fagter og finder til sidst ly i taxaen. Kampen er slut, og jægerne står sulten tog kigger efter byttet, som forsvinder i taxaen.

Første dag i retssagen kendt som Operacion Puerto blev en halvkomisk skuffelse for alle parter. 164 journalister og fotografer fra medier over hele verden var mødt op foran den lille retsbygning i Madrid, hvor dopingsagen mod Eufemiano Fuentes og fire andre begyndte. Alle er de anklaget for at have forbrudt sig mod folkesundheden.

Sagen stammer tilbage fra 2006, hvor gynækologen Eufemiano Fuentes blev afsløret som bagmand i en gigantisk dopingring, som forsynede store dele af cykelfeltet med først og fremmest bloddoping. Fuentes har for længst indrømmet, at han har givet doping til sportsfolk, men det er uvist, hvor stort omfanget er, og da han ikke har talt med pressen i årevis, var dagen imødeset af pressefolk over hele verden.

Men det blev til en lang næse til samtlige medier, der var mødt op. Fuentes sagde intet, og retsmødet kom aldrig i gang. Afhøringen af Fuentes var første punkt på dagsordenen, men da tiden gik med retslige spørgsmål mellem anklager og forsvarer, blev afhøringen aldrig sat i gang, og hverken retten eller omverdenen fik mulighed for at få indblik i cykelhistoriens største doping-skandale.

Sagen har i forvejen været syv år undervejs, fordi de spanske myndigheder ikke kunne finde ud af, hvordan sagen skulle sætte sammen, da doping ikke var ulovligt i 2006.

Det hele er udtryk for et stort makværk, mener nyhedsreporter på den britiske TV-kanal, Channel 4, Keme Nzerem:

»Hvis det, vi har set i dag, er et udtryk for, hvordan sagen er blevet behandlet i løbet af de seneste syv år, er det rigtig skidt. Det er efterhånden ni år siden, den første begyndte at tale åbent om Fuentes og doping, så det er et rigtig skidt forløb.«

Sammen med Berlingskes udsendte fik han kun kortvarigt lov til at komme ind i retslokalet, hvor Fuentes og de øvrige tiltalte var tvunget til at rejse sig og lade sig fotografere. Bagved sad den store, brogede Fuentes-familie og så til.

Operacion Puerto er kendt som en stor cykelskandale, og det dækker også en stor del af sandheden, da udelukkende cykelryttere - Ivan Basso, Jan Ullrich, Alejandro Valverde og Tyler Hamilton for at nævne nogle af de største - er blevet knaldet som kunder i Fuentes’ dopingring. Den del af skandalen er opklaret, og retten skal slet ikke tage stilling til, hvem Fuentes og hans kompagnoner forsynede med doping.

Et helt andet og større spørgsmål har derimod åbnet sig de seneste dage. Chefen for den internationale antidopingmyndighed WADA, John Fahey, sagde for nylig, at den spanske regering dækker over sportsudøvere fra andre sportsgrene. Påstanden er, at cykelryttere tager skraldet alene, selv om fodboldspillere, tennisspillere, håndboldspillere og mange andre også har været kunder hos Fuentes. En potentiel skandale.

»Jeg er ikke her på grund af cykling. Jeg er her, fordi jeg vil finde ud af, i hvilket omfang Fuentes arbejdede med andre atleter. Da de 200 blodposer blev fundet i 2006, fik vi at vide, at kun 30-40 procent tilhørte cykelryttere, og resten var fra andre sportsgrene. Men af uvisse årsager ville de spanske myndigheder ikke kigge nærmere på det. Hvis det sidste er rigtigt, kan det potentielt blev kæmpestort,« siger Keme Nzerem, som spurgte Fuentes til doping af fodboldspillere uden at få svar.

Journalisten Carlos Arribas hører til de få spanske journalister, som dækker cykling kritisk. Specielt med fokus på doping. Han har fulgt Operacion Puerto siden begyndelsen, og han tvivler på, at de næste to måneder vil gøre omverdenen klogere på detaljerne og omfanget af sagen:

»Jeg tror ikke, vi kommer ikke til at få noget at vide om doping, som vi ikke vidste i forvejen. Men hvis Fuentes bliver kendt skyldig, kan det måske føre til, at doping i Spanien bliver betragtet som en forbrydelse.«

Afhøringen af Fuentes begynder efter planen i dag klokken 10.30.