Blodrøde regnskabstal. En fyret direktør. Og en juridisk undersøgelse for at få kastet lys over miseren.

Det er status for Danmarks Cykle Union halvandet år efter, det lille specialforbund hentede David Gullberg ind som manden, der skulle sørge for medlemsfremgang, ekspansion og nye tider.

Facit blev eklatant anderledes. Med et ventet gigant-underskud på to mio. kr. ud af en samlet omsætning på 13 mio. kr. har den fyrede DCU-direktør efterladt sig et forbund, der populært sagt humper afsted på en sivepunktering og en knækket eger.

Men hvordan kunne det gå så galt, og hvorfor fik DCUs siddende bestyrelse ikke bremset budgetoverskridelserne, inden det var for sent?

Sagens hovedperson, David Gullberg, ønsker ikke selv at udtale sig om sagen til BT. Men han afviser dog pure enhver mistanke om at have taget af kassen.

Selvransagelse

I DCUs bestyrelse har ørerne antaget farve som regnskabstallene. Der er dømt selvransagelse i forbundet og hos formand Niels Sørensen.

Hvordan kan et underskud vokse sig så stort, før I reagerer?

»Primært fordi vi ikke har fået de relevante oplysninger, og fordi vores direktør (David Gullberg, red.) ikke opdagede det i tide.«

I er ved at få lavet en juridisk undersøgelse, men er der mistanke om fusk eller underslæb?

»Det er noget af det, den juridiske undersøgelse skal kaste lys over. Vi har ikke mistanke om, at der er taget af kassen. Der har været manglende økonomistyring.«

Er det ikke DCU-bestyrelsens og den siddende formands ansvar at holde snor i, hvad medlemmernes penge bliver brugt til?

»Jo, ingen tvivl om det. Vi er ved at undersøge, om det er os, der har sovet i timen. Vi mener ikke, at vi har haft de rette oplysninger til at træffe de nødvendige beslutninger.«

Muligvis ført bag lyset

Så I er blevet ført bag lyset?

»Ja, det er en af mulighederne. En anden er, at der bare ikke har været økonomistyring nok.«

Har I kunnet sætte fingeren på bestemte faktorer for underskuddet?

»Det er et generelt merforbrug på mange områder. Vi er ved at få lavet vores reviderede årsregnskab, og når det er lavet, kan vi gå mere detaljeret ind og se, hvor budgettet er skredet.«

Da David Gullberg blev ansat, var det intentionen, at DCU skulle ekspandere på alle fronter. Hvordan er det gået med det?

»Heldigvis har vi fortsat fremgang på medlemssiden, og vores aktivitetsniveau er også steget. Men det giver sig selv, at et af hovedmålene, da vi skiftede direktør, var økonomistyring, og det er bestemt ikke lykkedes. Det var også baggrunden for, at vi valgte at opsige samarbejdet med David Gullberg.«

Hvilke konsekvenser får det for jer som forbund, at DCU nu står med så stort underskud?

»Det får den konsekvens, at vi skal tjene underskuddet ind igen, og så skal vi have en stram økonomi. Heldigvis tyder det på, at det ikke kommer til at gå ud over den daglige drift,« understreger DCU-formanden.