Kan vi stole på, at Michael Rasmussen fortæller sandheden, når han hænger navngivne topfolk i cykelsporten ud for at dykke dybt i dopingkrukken?

Det spørgsmål kan Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idrætsforbund (DIF) sidde med svaret på, og inden længe kan svaret blive delt med omverdenen. I deres omfattende dopingundersøgelse, som har stået på siden Rasmussens dopingindrømmelse 31. januar, har de ifølge eget udsagn fået et indblik i en beskidt underverden i cykelsporten.

Hele undersøgelsen bygger på Michael Rasmussens oplysninger, som han har løftet lidt af sløret for i bogen ’Gul feber’, som BT i går kunne afsløre detaljer fra. Første tegn på, at ADD og DIF har fundet bevis for, at Michael Rasmussen har talt sandt, kom, da Michael Rasmussen i sidste måned fik sin straf i dopingnævnet. Rasmussen fik reduceret sin straf fra otte til to års karantæne, fordi han havde samarbejdet med antidoping-myndighederne.

Udviklingschef i DIF, Morten Mølholm, har været med til at lede efterretningen, og han fortæller, at Michael Rasmussens informationer er blevet og stadig vil blive efterprøvet. I den proces er i hvert fald nogle af oplysningerne blevet fundet troværdige.

- Det vil sige, at han har givet os noget viden om nogle andre, som vi kunne arbejde videre med. Og her snakker vi både internationalt og nationalt. Dermed kan man ikke konkludere, at alt, han har sagt, kan bruges, og at alt, hvad han har sagt, er troværdigt.

- I dopingnævnet har vi været i stand til at sige, at han har givet os noget viden, der retfærdiggør, at han kan få en reduktion i sin straf. Men hvad det er, der ligger til grund for det, kan jeg af gode grunde ikke sige, forklarer Morten Mølholm.

Hverken Morten Mølholm eller direktøren i ADD, Lone Hansen, ønsker at kommentere Michael Rasmussens bog, men Mølholm siger, at bogen ikke ødelægger noget for deres efterforskning.

Lone Hansen har været med til afhøringerne af Michael Rasmussen og flere andre aktører i cykelsporten.

- Generelt er vidneudsagn som dette fra en primær kilde jo en subjektiv version af det, der er foregået. Derfor er det ikke automatisk det samme som, at det er sandt. Derfor er det vores opgave at arbejde seriøst med det og efterprøve de udsagn i videst muligt omfang. Og det har vi også gjort i denne sag, siger Lone Hansen.

Michael Rasmussen har i sin aftale skrevet under på, at han har fortalt sandheden, og det ligger blandt andet til grund for, at han kunne få en strafnedsættelse i sin anden dopingstraf. Michael Rasmussens karantæne udløber i februar 2015. Efterforskningen af dopingfortiden i Danmark er stadig i fuld gang. Så sent som i sidste uge var Nicki Sørensen til afhøring, fortalte han i går til BT.

Morten Mølholm vil ikke sætte nogen dato på, hvornår omverdenen vil blive inddraget i resultaterne. Men efterforskningen er i sin afgørende fase, og svarene kan falde inden længe, har DIF tidligere fortalt.

- Vi har lavet et nøje afmålt forløb omkring det, og det er gået rimeligt som planlagt, men det tager bare tid at komme igennem. Jeg kan ikke fortælle, hvornår vi er færdige, for vi ved det dybest set ikke selv.

Onsdag aften dansk tid indrømmede Michael Rasmussens tidligere træningskammerat, Ryder Hesjedal, er det er rigtigt, når Rasmussen i bogen skriver, at han oplærte Hesjedal i at tage EPO. Hesjedals bekræftelse øger Michael Rasmussens troværdighed.