Da Jakob Fuglsang efterlod Fabian Cancellara i mudderet på de brutale brosten i Tour de France, løftede det internationale cykelmiljø på øjenbrynene. Men vi stoler på Fuglsang, lyder dommen.


Jakob Fuglsang er et særligt atletisk talent, og hans talent har været kendt, siden han var lille. Han har medaljer, endda et verdensmesterskab til at dokumentere sin kunnen. Men i en sport, hvor atleterne efter skandale på skandale nu skal udfrittes om deres storslåede sejre og ikke deres sviende nederlag, bliver det naturligt at stille et bestemt spørgsmål, når en rytter dominerer sine konkurrenter. Som da brostensdebutanten Jakob Fuglsang på den kaotiske og mudrede Tour de France-etape til skoven i Arenberg i onsdags gav pavéspecialisterne Peter Sagan og Fabian Cancellara baghjul.

Tør vi nu stole på Fuglsang? Det spurgte BT en række eksperter og fagfolk tæt på Jakob Fuglsang om.

Den tidligere holdkammerat fra Saxo Bank-tiden André Steensen vil på ingen måde beskylde nogen, der kører stærkt for at bruge forbudte stoffer. Men han kan godt forstå, hvis tv-seerne blev mistænksomme over Jakob Fuglsangs ubesværede fremfærd over de franske markveje.

- Med de spor, som fortiden trækker, vil det altid være sådan, når der er Tour de France, siger André Steensen, der mener, at onsdagens udskilning skete, da Michal Kwiatkowski (Omega Pharma - Quick-Step) på et tidspunkt slipper hjulet på den forankørende.

- Og så er der hul. Kun Lars Boom kommer med. De (Fuglsang og Nibali, red.) var bare stærkere. Men de er jo også tættere på deres formtop nu end Sagan og Cancellara, der er bedre kørende i foråret. Og så varede etapen jo kun tre timer. Et Paris-Roubaix er normalt seks timer, siger André Steensen som forklaring på Fuglsangs præstation.

Den anerkendte cykelblog inrng.com, der har fulgt professionel cykelsport intenst gennem mange år, har svært ved at vurdere, om Sagan og Cancellara ikke kunne eller ville lukke hullet op til Astana-rytterne.

- De er rivaler og holder øje med hinanden. Men jeg ved godt, hvorfor nogle bliver mistænksomme, vi må dog være varsomme med at drage for mange konklusioner på en ikke helt normal etape. Årets Paris-Roubaix-vinder, Niki Terpstra, sluttede langt efter klatreren, Thibaut Pinot, men det er der ingen i Frankrig, der stiller spørgsmålstegn ved, forklarer inrng.com i en mail til BT.

Herhjemme kan cykelekspert og indehaver af bloggen Veloropa, Kim Plesner, også godt forstå, hvis nogle seere blev skeptiske over for Astanas massive dominans. Han havde udpeget Astana som det dårligste klassements-mandskab på brosten før etapen. Derfor var han selv overrasket, og minder om, at Fabian Cancellara altså har kørt på brosten i 10 år.

- Men ikke på våde veje. På tørre veje havde styrken været det afgørende. Men på våde veje er det modet, der gælder. Man kender Nibali, og han er frygtløs på nedkørsler. Han har inspireret holdet. Og det er det, der gør, at jeg stoler på dem. Altså hvis de havde lavet en Mapei (toneangivende klassikerhold fra 90erne, red.) og var blevet, et, to og tre på tørre veje, så..., siger Kim Plesner uden at slutte sin sætning.

Han forklarer desuden Fuglsangs overbevisende præstation med, at danskeren var forskånet for uheld, har erfaring fra sin mountainbiketid, og at feltet kun skulle forcere 13 kilometer brosten - modsat de over 50 kilometer i Paris-Roubaix.

Rune Larsen er Jakob Fuglsangs personlige træner, og han siger, at han selvfølgelig er overbevist om, at den 29-årige dansker kører rent. Han kender Jakobs Fuglsangs forberedelser, som han kalder noget nær optimale. Ingen skader eller sygdom.

- Han er i skidegod form. Og så er han jo verdensmester i at køre på ujævnt underlag, forklarer Rune Larsen og henviser til U/23-verdensmesterskabet i mountainbike i 2007.

Han forklarer, at Jakob Fuglsangs fysiske formåen egentlig ikke har udviklet sig anderledes end forventet de seneste par år. Han ser bare ud til at være en stærkere cykelrytter nu, fordi danskerne ikke har lagt mærke til ham før, da han var hjælperytter for brødrene Schleck, mener Rune Larsen, der er spændt på at se, om 66 kilo tunge og 1.82 meter høje Jakob Fuglsang kan følge med, når det for alvor går opad.