Anti Doping Danmark leder efter interessante spor Operacion Puerto til deres efterforskning af doping i dansk idræt.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Når Tyler Hamilton tirsdag kl. 14.00 sætter sig til rette foran et webcam fra den spanske ambassade i Washington for at vidne i Operacion Puerto i Madrid, følger de danske anti doping-myndigheder med fra sidelinjen.

- Vi kigger selvfølgelig med. Vi har et samarbejde med den spanske anti doping-organisation, så vi følger med i alle de sager, der er lige nu, og hvordan de kan have betydning for det fælles optrevlingsarbejde. Vi har ikke direkte andel i Fuentes-sagen, men vi har en direkte informationskilde, siger direktør i Anti Doping Danmark, Lone Hansen.

Efter Michael Rasmussen indrømmede doping over 12 år på forskellige cykelhold er Anti Doping Danmark gået i gang med en omfattende efterforskning af doping. Michael Rasmussen har som en slags kronvidne afgivet sønderlemmende forklaring om et omfattende dopingmisbrug, som spreder sig over mange navne og mange lande. Over hele verden dukker dopingindrømmelser og dopingsager frem, og lige siden USADA-rapporten, som fældede Lance Armstrong, har anti doping-myndighederne arbejdet sammen over landegrænserne.

Målet er ikke alene at sætte navne på de atleter, som har snydt med doping, men i højere grad at ramme bagmændene, som har forsynet atleterne med de ulovlige præparater. Sagerne kan være forbundet ad forskellige grene, og derfor er Fuentes-sagen interessant set med danske øjne.

- Vi holder øje med, hvordan det kunne lade sig gøre at arbejde med så sofistikeret et setup. Det handler ikke kun om den enkelte atlet, men hele den organisering, der har ligget bag. Det er rigtig vigtigt, at vi får indblik i det, og at vi kan få det trevlet op, så vi ikke får flere gentagelser, siger Lone Hansen.

Den spanske anti doping-myndighed sidder med i retten i Madrid, men har som udgangspunkt ingen direkte indflydelse. I medierne forsøger direktør Ana Munoz Merino at lægge pres på, så de omkring 150 blodposer med tilhørende navne, som endnu ikke er frigivet, bliver givet videre til både spanske og internationale anti doping-agenturer. Indtil videre sidder de spanske myndigheder på informationer, som kan føre til nye dopingsager i mange forskellige sportsgrene.

Lone Hansen er af samme holdning som Ana Munoz Merino.

- Vi vil have så meget information, som overhovedet muligt. Det handler om at få lagt kortene på bordet, siger ADD-direktøren.

Tyler Hamilton fortalte første gang i sin bog "Det hemmelige løb", at han arbejdede sammen med Eufemiano Fuentes i flere år. Ifølge Hamilton var det Bjarne Riis, som introducerede Hamilton for den berygtede dopinglæge. 

Bjarne Riis' navn har et par gange været fremme i retten i Madrid, men dommeren har brudt ind, og nægtet, at der blev talt om navne, som ikke er sagen relevant.

Selv retssagen skal afgøre hvorvidt Eufemiano Fuentes og hans fire medanklagede har bragt menneskeliv i fare ved at dope dem. Retssagen handler ikke om, hvem han har dopet, og ingen atleter er anklagede.

De fire anklagede - heriblandt Eufemiano Fuentes' søster - risikerer to års fængsel.