Nu skal de knaldes. Anti Doping Danmark vil tage nye metoder i brug for at ramme doping-bagmænd

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Straffen for doping skal være langt hårdere, og bagmændene skal knaldes med grundigt efterretningsarbejde.

For at det skal lykkes, vil Anti Doping Danmark (ADD) tage nye metoder i brug i jagten på dopingsyndere.

Som følge af den store dopingrapport mod Lance Armstrong har ADD kigget nærmere på nogle af de nye muligheder for efterforskning. Det har blandt andet betydet et besøg hos det engelske dopingagentur 'Intelligence Team'. Målet er at oprette en dansk efterforskningsenhed.

Helt konkret barsler ADD med at oprette en slags stikkerlinje, hvor man anonymt kan fortælle om dopingmisbrug. Direktør i ADD, Lone Hansen, kalder linjen for en ’hotline’.

- Det vil være et sted, hvor man kan komme af med sine informationer, og hvor vi kan modtage dem og vurdere hvor relevante og troværdige, de er. Det har de arbejdet med i England, og her har vi kigget på, hvordan de har arbejdet med de informationer, som de har fået på både email og telefon. Det lægger sig meget op ad den måde, det engelske politi arbejder på, siger Lone Hansen.

Planerne om at oprette en efterforskningsenhed i ADD blev luftet på sporten.dk i november, og efter besøget i England er planerne tættere på at blive realiseret. I den kommende tid vil den nye enhed blive defineret mere detaljeret. Udveksling af information med andre lande samt vidneudsagn vil være blandt de nye arbejdsredskaber i jagten på dopingsynderne.

- Et andet punkt er, når vi har positive sager, så kan man gå ind og udspørge andre, der har været omkring vedkommende. Det kan være trænere, læger og personale. I stedet for bare at give en sanktion, så kan man indsamle information via interviews og samtaler om, hvordan vedkommende har fået dopingstoffet. Er det vedkommende selv, der har skaffet stoffet, eller er det givet videre af andre, siger Lone Hansen.

I den amerikanske dopingrapport er der anklager mod Bjarne Riis som værende en del af dopingmisbrug. ADD er i kontakt med de amerikanske dopingmyndigheder om informationer, som vedrører danskere. Det vides endnu ikke, om de får yderligere informationer om Riis, men Lone Hansen afviser ikke, at det kan være anklager som dem mod Riis, der vil blive efterforsket i den nye enhed.

Enheden har politisk opbakning fra Konservative og Socialdemokraterne.

I Danmarks Cykle Union ser man frem til, at Anti Doping Danmark får nye og bedre muligheder for at efterforske doping. Formand Tom Lund har holdt møde med Socialdemokraternes kulturordfører, Flemming Møller Mortensen, omkring udviklingen. Formanden mener, at der skal ske noget i Danmark.

- Vi har været foregangsland på Anti Doping-området i kampen om at sikre en ren sport, men det er vi ikke længere. Mange andre lande har overhalet os, hvilket også gælder lovgivningsmæssigt. Derfor har vi talt om, hvilke muligheder der er for politisk at gøre noget ved det.

Lige nu diskuteres det, om der skal højere straffe for doping. I de fleste andre lande som Sverige og Norge, er der en strafferamme på seks år for doping. I Danmark er det to år, hvilket har fået flere til at kalde Danmark for fristed for doping. En højere strafferamme vil give politiet udvidede muligheder for blandt andet aflytning. Lone Hansen peger på, at hvis efterretningerne skal have en effekt, skal der afsættes penge.

- Det væsentlige er, at området bliver taget alvorligt nok, så der kommer de efterforskningsmuligheder, som der er behov for. Og derfor skal der sættes ressourcer af til det.