Eks-professionelle Anders Lund vil respektere tillid mellem mennesker frem for at stille forventningen om at angive snyd

Det handler om tillid og tilgivelse. Men også om at have indstillet det moralske kompas og have værdisættet støbt i et solidt og ordentligt fundament.

Debatten om, hvorvidt den norske cykelrytter Thor Hushovd skulle være gået til myndighederne med sin viden, da Lance Armstrong i 2011 under en privat sammenkomst fortalte, at han havde været dopet, er mere grå i tonen end sort-hvid.

Det siger eks-professionelle Anders Lund efter de reaktioner, biografien ’Thor’ har kastet af sig i både Norge og uden for fjeldlandets renskurede selvforståelse.

For selv om det er blevet god tone at indtage rollen som angiver og moralens vogter med en varm linje til eksempelvis anti-doping-myndigheder, er det nemmere sagt end gjort, mener den tidligere Riis-rytter.

- Hvis det var mig, Lance Armstrong havde betroet sig til, ville jeg nok heller ikke have sagt noget til de relevante instanser. Der må være en fortrolighed mellem mennesker, der skal respekteres. I og med, at Thor Hushovd bliver inviteret af Lance Armstrong som en ven eller god kollega, har han vel også accepteret en vis præmis for deres samvær. At det, der blev sagt, ville blive mellem dem, mener Anders Lund.

Lance Armstrong havde i maj 2011 inviteret Thor Hushovd til en privat frokost på et hotel i Hollywood, hvorunder samtalen strejfede Tyler Hamiltons indrømmelse af at have kørt på biokemisk jetbenzin i tiden på det magtfulde US Pos- tal-hold.

Det var i den forbindelse, Lance Armstrong løftede sløret for en hemmelighed, der nok var halvt offentlig, men aldrig dokumenteret med hverken indrømmelse eller en rygende pistol som fældende bevis.

- Vi gjorde det alle sammen, lød det fra Armstrong til den store nordmand, hvis jomfruelige færd igennem cykelsportens sorte epoke angiveligt er foregået uden nærkontakt med forbudte stoffer.

Thor Hushovd valgte at tie med sin viden fra frokosten med Armstrong. Akkurat som det igennem et århundrede har været kutyme for alle aktørerne i en professionel cykelsport underkastet ’tavshedens lov’ - den såkaldte omerta.

Anders Lund kan sagtens få øje på problemstillingen. Men han mener omvendt ikke, at Hushovd kan rubriceres som eksponent for det mafiøst klingende tavshedstyranni.

- Det er selvfølgelig svært at adskille omertaen og tillid, men det grundlæggende er vel, om man selv har det moralske kompas i orden. Der er ingen tvivl om, at det har været meget svært at skulle gå imod en størrelse som Lance Armstrong på et tidspunkt, hvor han langt fra var afsløret. Hans status og magt i sporten var jo enorm, så alene det har gjort det svært.

Anders Lund har selv set stribevis af store navne tage et fald fra tinderne. Alene fra den danske berømmelseshal har ryttere som Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Michael Rasmussen, Bo Hamburger, Jesper Skibby og Brian Holm indrømmet at have fiflet med præstationsfremmende stoffer.

- Jeg har tilgivet 1990er-generatio-nen for det, de har gjort. Men det er ikke det samme som at acceptere brugen af doping. Både for mig selv og de ryttere, jeg har kørt sammen med både på og uden for holdet, er der ingen tolerance i den retning, siger Anders Lund.