*


KØB PLUS!

Damsgaard: Verden har ændret sig for Lance

Dopingdetektiven Rasmus Damsgaard, ser frem til at sætte lup på Lance Armstrongs fænomenale fysik. Den amerikanske cykellegende kommer op imod et mere finmasket kontrolsystem end han nogensinde har været udsat for, siger den danske ekspertise.

Hvis Lance Armstrong skulle have planer om at finjustere fysikken med brug af doping og avanceret biokemi, kan han få sig en grim forskrækkelse.
Det siger den danske dopingekspert Rasmus Damsgaard til sporten.dk

- Verden har ændret sig meget, siden Lance Armstrong indstillede karrieren i 2005, konstaterer Rasmus Damsgaard, som siden 2006 selv har været med til at gøre den moderne dopingkontrol væsentligt mere finmasket.

Den danske dopingdetektiv har været arkitekt på udformningen af det biologiske pas, som i dag bruges til at kortlægge den professionelle cykelelites fysiske parametre. Det er især test i perioderne udenfor konkurrence, som har været med til at gøre det sværere for moralsk anløbne atleter at fuske med brugen af diverse blodpræparater, testosteron og anden form for biokemi fra apotekets rummelige hylder.

- I dag får cykelryttere og andre topatleter ikke samme mulighed for at dope sig udenfor konkurrence, få krudtet ud af kroppen, men stadig have en effekt for så at fremstå rene, når de omsider bliver testet i forbindelse med konkurrence eller løb, anfører Damsgaard.

Med Lance Armstrongs genkomst på det kazakhiske Astana-mandskab, som forud for denne sæson købte sig til goodwill og troværdighed i den internationale cykelverden via Rasmus Damsgaards omfattende testprogram, er det i alle henseender en stor og intimiderende sportsmand, der skal ses efter i sømmene.

- Jeg er ret sikker på, at Armstrong har sat sig grundigt ind i det kontrolsystem, der er implementeret i dag. Anti-doping arbejdet har taget en ret drastisk drejning, men det vil han med garanti vide alt om allerede. At det er Armstrong, som nu kommer ind på Astana, synes jeg faktisk kun er så meget desto mere spændende, lyder det fra Damsgaard.

- Jeg kan jo ikke måle Armstrong baglæns i tiden, men kun forholde mig til de tal, vi indhenter nu og fremadrettet. I den periode, Lance hentede sine syv sejre i Tour de France, var der unægteligt en del ”alternative” måder at komme til at køre stærkt på, konstaterer Damsgaard, som efter Team CSC-kaptajnen Ivan Bassos indblanden i det spanske dopingkompleks Operacion Puerto, blev hentet ind af Bjarne Riis som en slags ræv i hønsegården.

I den tid, Damsgaard sammen med sine assistenter har overvåget Astana og Team CSC Saxo Bank, har det været småt med afsløringer. Det kan man som udenforstående undre sig over i en sport, hvor der til stadighed fanges fuskere. Og hvor Astana og Riis-tropperne trods massiv dopingkontrol alligevel formår at ligge fremme i den absolutte verdenselite.

Den eneste rytter, som til dato er blevet smidt på porten, fordi hans fysiske parametre var ovenud mistænkelige, er Astanas russiske jernmand Vladimir Gusev, der kuriøst nok også har en fortid hos Team CSC.

Når kun en rytter for alvor er blevet knaldet, kan vi som udenforstående så stole på, at du gør dit arbejde ordentligt, Rasmus Damsgaard?

- Som læge har jeg tavshedspligt i de her forhold og kan ikke afsløre, om der skulle være flere eller hvem det måtte være, så det er ikke mig, du skal spørge om det emne. Jeg kan kun henvise til, at begge hold har finmaskede interne regelsæt og at både Bjarne Riis og Johan Bruyneel har været meget samarbejdsvillige i det her. Meget af mit og deres arbejde er også af præventiv karakter, fordi det handler om at gøre rytterne klart, at de bliver taget, hvis de forsøger at snyde,” fastslår Damsgaard, som endnu ikke har fået forlænget sin kontrakt med Astana for 2009.

Om det sker, er endnu uvist. Og det var i går ikke muligt at træffe Astanas belgiske manager Johan Bruyneel for en kommentar til samarbejdet med Damsgaard.

Til gengæld er det sikkert, at Lance Armstrong selv har anmodet om at få den amerikanske dopingekspert Don Catlin sat på opgaven med at overvåge texanerens output frem mod det mediebevågede comeback.

At Armstrong selv har anmodet Catlin om at være værkfører på kontrolapparatet, har allerede ført til kritiske røster om manglende uvildighed.

 Det afviser Armstrong selv i et interview med den amerikanske avis NY Daily News.

- Der er næppe penge nok i denne verden til at købe Catlin, lyder Armstrongs eget defensorat.

Don Catlin blev blandt andet kendt, da han i 2003 var med til at trevle det såkaldte BALCO laboratorium op. Det var her, topatlter som blandt andre Marion Jones og briten Dwain Chambers købte designersteroidet THG fra bagmanden Victor Conte.

Catlin har da også sagt om sin metodik i forhold til Armstrong, at de vil blive ”så vandtætte som tænkes kan”.

- Enhver, der har tænkt sig at ville snyde mit system, er et fjols, pointerer Catlin.

- Don Catlin er et koryfæ i moderne dopingbekæmpelse. En yderst troværdig og meget vidende kapacitet, lyder Damsgaards smigende skudsmål af hans amerikanske kollega.

Om det signalement så også er skudsikkert, må tiden vise.

Læs også: