Det var en stor nedtur for Chris Anker Sørensen at blive droppet til Tour de France. Nu vil han skyde tilbage i Vuelta a España

Da Chris Anker Sørensen en tirsdag aften i juni blev ringet op af sin sportsdirektør Dan Frost, vidste han godt, at han ville få en afgørende besked om årets Tour de France. Men han var ikke nervøs. Sørensen var så erfaren i Tour de France, som han havde kørt fire år i træk.

Sidste år peakede han, da han som udbryderkonge blev samlet nummer 14 og vandt fighter-prisen efter flere lange udbrud. Derfor var han helt sikker på, at Dan Frost blot ville forsikre ham om, at han var udtaget til at køre Tour de France ti dage senere. Men Sørensen blev slemt skuffet. Dan Frost fortalte i telefonen, at Bjarne Riis og de øvrige sportsdirektører havde sammensat et Tour de France uden Chris Anker Sørensen. Han var blevet droppet.

I stedet for Tour de France kunne Chris Anker Sørensen se frem til at køre andenrangsløbet Østrig Rundt.

- Det var et kæmpe nederlag. Når der skal sammensættes et Tour de France-hold, er det en udvælgelsesproces, og når jeg ikke kom med, var det fordi, jeg ikke er god nok, så det var et nederlag. Det var s'gu ikke sjovt. Det er aldrig sjovt at blive sorteret fra, og jeg var sindssygt skuffet, fortæller Chris Anker Sørensen.

BT møder den 28-årige Team Saxo-Tinkoff-rytter til et interview hos hans svigerfamilie i Skovlunde. Sørensen bor i Lucca i Italien, men er hjemme i Danmark, fordi hans kone for få måneder siden fødte parrets anden datter, som skulle døbes i Danmark. I samme ombæring deltog Chris Anker Sørensen i en afdeling af Post Cup. Det var mest for hyggens og træningens skyld.

Men nu skal det være slut med hygge og træning. I morgen er Chris Anker Sørensen med på Team Saxo-Tinkoffs Vuelta a España-hold. Han er topmotiveret, efter han over sommeren har siddet med urolige ben og set Tour de France på lang afstand.

- Det var sindssygt mærkeligt at sidde og se Tour de France i fjernsynet. Jeg har kørt det fire år i træk, så det var en bitter pille for mig at sluge, at jeg ikke skulle med. Jeg var sikker på, at jeg skulle med, og så røg det pludselig. Jeg ved godt, at mit forår ikke var særligt imponerende, og jeg er heller ikke selv tilfreds med det. Der har stort set ikke været nogle resultater fra mig indtil Østrig Rundt, så jeg skal gerne erkende, at jeg ikke rigtigt har ramt niveauet.

- Alligevel mener jeg selv, at jeg kunne have gjort det godt i Tour de France. Nu må jeg sige til mig selv, at jeg skal vise i Vuelta a España, at jeg stadig har noget at skyde med.

Og denne gang får Chris Anker Sørensen chancen. Han kommer til at køre på et stærkt dansk hold med navne som Roman Kreuziger, Nicholas Roche og kometen Rafal Majka. Danskerne Michael Mørkøv og Nicki Sørensen er også med. Der er ikke udnævnt nogen kaptajn, men derimod lagt op til, at holdet vil køre med flere dagsordener. En af dem er, at Chris Anker Sørensen skal have lov til at køre for sin egen succes.

- Jeg kunne forestille mig, at vi kommer til at køre mere offensivt end tidligere. Vi vil forsøge at køre både i højre og venstre side af vejen. Derfor er mit mål også at vinde en etape og ikke have så meget fokus på klassementet, siger Chris Anker Sørensen og tilføjer, at det kunne være sjovt snart at vinde noget igen.

Sidst Chris Anker Sørensen kørte først over målstregen var i 2010, da han vandt kongeetapen i Giro d’Italia. Det er for lang tid siden, og derfor vil han gerne smage sejrens sødme snart igen.

- Hvis ikke jeg får en sejr eller et andet godt resultat, som f.eks. en god placering i klassementet i Vuelta a España, tror jeg ikke, jeg vil være tilfreds med den her sæson.

Under sidste års Tour de France skrev Chris Anker Sørensen under på en ny tre-årig kontrakt med Team Saxo-Tinkoff. Et vidnesbyrd om, at Bjarne Riis værdsætter bjergrytterens kvaliteter.

Sørensen kan selv mærke, at han siden sit første år som professionel i 2005 har udviklet sig markant. Rollen som familiefar har givet ham nye tanker og mål. Den sjove Chris Anker Sørensen, som vi lærte at kende i morsomme TV2-interview findes stadig, men det er en mere fokuseret Chris Anker Sørensen, som sætter sig på cyklen.

- Når man er ung rytter, har man en tendens til at skyde på alt, hvad man kan. Man sidder hele tiden med fornemmelsen af, at man kan vinde det løb, man kører. Det er en god indstilling, for det gør én super motiveret, men det gør også, at man nogle gange brænder sig selv helt ud. Når man bliver lidt ældre og får mere erfaring, kører man hundrede procent på de dage, hvor muligheden er der, og så sparer man energi de andre dage.

Under Vuelta a España bliver Chris Anker Sørensen 29 år. Der er potentielt mange flere gode år i hans ben, men det er ofte i hans nuværende alder, at topniveauet nås for en cykelrytter. Det er han helt klar over, men alligevel håber han at lægge lidt mere på.

- Man har altid drømme og store ambitioner, og det skal man også have som cykelrytter. Helt generelt synes jeg, at jeg er blevet en bedre cykelrytter hele tiden. Jeg er måske ikke altid lykkedes resultatmæssigt, ligesom det er tilfældet i år, men jeg synes, jeg har oplevet fremgang hvert år, og det er dét, der er vigtigt for mig.

Lørdag kommer første chance for en sejr for Chris Anker Sørensen og Team Saxo-Tinkoff, når en holdtidskørsel åbner Vuelta a España.