Mark Cavendish kan ikke undvære Brian Holm. Den danske sportsdirektør fungerer både som ven, far og bror, fortæller han før dagens afsluttende etape af Post Danmark Rundt, hvor han er storfavorit til at vinde sin tredje sejr på Frederiksberg Allé.

Hvis traditionen skal holdes i hævd, vinder Mark Cavendish søndag den sidste etape af årets Post Danmark Rundt fra Roskilde til Frederiksberg. De to gange, Mark Cavendish tidligere har deltaget i den danske rundtur, er det blevet til sejr i det prestigefyldte spurtopgør på Danmarks svar på Champs Elysées.

Mark Cavendish har for vane at blive bedre, efterhånden som Post Danmark Rundt skrider frem. Efter en rolig løbsstart i det sydvestjyske viste han sig fredag holdbar på Kiddesvej i Vejle. Så den britiske supersprinter er nu klar til at indtage Frederiksberg Allé.

- Jeg håber, jeg kan vinde. Jeg har vundet begge gange, jeg har kørt der indtil videre. Men der er nogle stærke sprintere med i løbet. Theo Bos eksempelvis. Vi må se, hvad der sker, siger det 28-årige fartfænomen.

Men det er ikke bare det kærlige forhold til asfalten på Frederiksberg Allé, der knytter Mark Cavendish til Danmark. Den tidligere verdensmester og vinder af den grønne trøje i Tour de France holder helt oprigtigt af Danmark og danskerne.

Dog holder han af én mere end nogen anden. Hans overordnede på det belgiske cykelhold, Omega Pharma - Quick Step, Brian Holm.

Danskeren er på mange måder altafgørende for Mark Cavendishs velbefindende og titel som verdens bedste sprinter.

- Det er ligesom at have en person omkring sig, der både kan være ven, far og bror på samme tid. Det sammenfatter det meget godt. Han bekymrer sig for mig, og han laver altid sjov med mig. Han forstår, at mit arbejde er vigtigt. Og så er han jo også min chef. Det er svært at jonglere med alt det på en gang, men det fungerer virkelig, virkelig godt. Han giver mig heller ingen særbehandling. Selv om han er min ven, arbejder jeg for ham som sportsdirektør til løbene, siger Mark Cavendish.

Han smiler med glød i øjnene, når han taler om den 50-årige dansker, der sidder lidt derfra og klør sig i skægget. Brian Holm er en af de få, der kan tøjle spurtkrigerens iltre temperament, lader Mark Cavendish forstå.

- Modsat mange andre folk omkring mig, der bare siger ’ja’ hele tiden, især i takt med at jeg er blevet bedre og bedre, er det bedste ved Brian, at han altid fortæller mig, hvornår jeg er en idiot, eller hvornår jeg skal møde op. Det er derfor, jeg har brug for ham. Han fortæller mig sandheden. Men det tror jeg nu, han gør til alle. Det sætter jeg pris på, siger han om Brian Holm, der heller ikke har tøvet med at kalde Mark Cavendish for ’den lille fede’, de gange der har været lidt for meget sul på cykelkroppen.

I 2006 blev den unge lærling Mark Simon Cavendish knyttet til det tyske mandskab T-Mobile, hvor Brian Holm var sportsdirektør. Mark Cavendish fortæller – med en snert af ironi – at den allerførste kontakt mellem de to senere venner opstod, da den ellers modebevidste chef, Brian Holm, ville vide, hvad det var for nogle skjorter, ham den nye Mark Cavendish gik i, fortæller han:

- Nej, mit første løb med Brian var Tour of Britain (29. august til 3. september 2006, red.), og vi kom bare godt ud af det med hinanden. Eller det vil sige, jeg tror ikke, han kunne lide mig til at begynde med faktisk. Jeg tror, han synes, jeg var lidt fedladen af en cykelrytter at være. Han kendte mig ikke personligt, men siden da har vi altid været gode sammen, og han er nu en af min tætteste venner.

Det er sidenhen blevet til utallige sejre for det stærke makkerpar. Tre af dem er hentet i Danmark, og med al respekt for de to i Post Danmark Rundt i 2007 og 2012 er verdensmesterskabet i Rudersdal i 2011 klart den største.

Men Mark, hvorfor er det, at du igen er kommet tilbage til Post Danmark Rundt?

- Jeg kan bare godt lide Danmark og at være i København med Brian. Danmark er et rart og flot land. Der er seje fyre og kønne piger. Det er et fedt sted at køre på cykel. Danskerne er også altid smarte og pæne i tøjet. Alle er venlige, og alle ser godt ud. Der er en rar og afslappet stemning her, og jeg har det altid sjovt her med min gode ven Brian.

Danmark har et kuld nye talenter på vej frem. Har du fået et indtryk af nogle af dem under løbet?

- I har gang i noget godt her. I har nogle stærke ryttere, som ved, hvordan man skal køre i vinden. Alle lande, der har et så stort og professionelt hold som Saxo-Tinkoff, har gang i noget af det rigtige. Men jeg kender ikke så mange ryttere, hvis jeg skal være helt ærlig.

Hvordan synes du, Magnus Cort har klaret sig i den gule trøje (som den danske rytter dog mistede efter tredje etape, red.)?

- Hans hold var stærkt i dag (anden etape til Sønderborg, red.). Det kontrollerede løbet, og det kræver store nosser at overtage løbet på den måde, som det gjorde, påpeger Mark Cavendish, der ikke har nogen råd til de unge danskere, for ’de ser ud til at klare det meget godt’, som han siger.

Mark Cavendish forlænger i år opholdet i Danmark efter Post Danmark Rundt. Han benytter lejligheden til at vise sin familie rundt i København, hvor han – næsten – allerede er sightseeing-ekspert.

- Jeg var oppe i det der spiraltårn (Rundetårn, red.) sidste år. Det var meget sjovt. Fed historie med jeres konge, der ville ride op til toppen! Så har jeg været på Christiania. Det var ... en oplevelse. Sådan et sted findes der vel ikke rigtig andre steder i Europa? Christiania er bare fedt. Jeg kunne godt lide det. Jeg har også været i Tivoli, hvor jeg lavede et TV-program med Ibi Støving. Hun er smuk, synes du ikke?

Når konen, Peta Todd, og datteren, Delilah, igen er taget hjem, skal Mark Cavendish og Brian Holm nyde en uges samvær i København. Det bliver både til et kig forbi Copenhagen Fashion Week, lidt skjorteindkøb og god dansk mad.

- København er virkelig det bedste sted at slappe af. Og jeg kan faktisk godt lide smørrebrød. Det laver jeg også derhjemme nu efter at have været i Danmark, siger Mark Cavendish.

I dag omkring klokken 16 kan Mark Cavendish med en ny sejr på Frederiksberg Allé føje endnu en side ud i sin Danmarks-scrapbog.