Podiepiger i cykelsport kan meget vel høre fortiden til inden længe.

Senest har Vuelta a España - et af verdens tre største etapeløb - valgt at erstatte podiepigerne med 'elegant klædte mænd og kvinder', der altså i stedet skal lykønske etapevindere og trøjebærere.

Debatten om, hvorvidt brugen af podiepiger i professionel cykling er sexistisk eller ej, har længe været i gang, men i starten af året valgte Australien og Norge som de første helt at droppe den gamle tradition. Og det initiativ fra naboerne mod nord er den danske Quick-Step Floors-sportsdirektør, Brian Holm, mildt sagt ikke tilfreds med.

»Selvfølgelig er det Norges fejl, at podiepigerne forsvinder. Det er dem, der startedede det. Det var dem, der pludselig synes, at det er sexistisk, og at det er at 'udstille kvinder',« siger Brian Holm til norske NRK.

»Ikke engang svenskerne kunne finde på sådan noget, og er der nogen, der er idioter, så er det svenskerne. De har ikke engang cykelløb.«

Der er ifølge det norske medie ikke nogen tvivl om, at Brian Holm mener det, han siger, selvom det hele bliver sagt med et smil på læben.

Den 54-årige sportsdirektør ser podiepigerne som en tradition på højde med champagne, når der skal fejres cykeltriumfer.

»Norge er som en saudiarabisk oliestat, hvor man ikke må vise sig frem. De skal have burka på. Skal vi også droppe champagnen på podiet? Nej, jeg er ikke glad for det. Nordmændene er nogle skiderikker,« lyder det fra Brian Holm.

Det er mindre end en måned siden, at den belgiske AG2R-rytter Jan Bakelants kom med en meget uheldig udtalelse om netop podiepiger ved Tour de France. Så uheldig, at hans hold officielt måtte sige undskyld.